Programów zapisujących ślad GPS na Androidzie jest od groma. Niektóre z nich służą sportowcom, inne odchudzaniu licząc zużyte kalorie itd. Ja używam prostego programu Maverick Pro (wersja darmowa zrobi te samą robotę, program OruxMaps również), który w prościutki sposób zapisuje ślad GPS i pozwala go przesłać do serwisu gpsies.com (po rejestracji). Pliki GPS ściągam sobie więc z gpsies.com a nie z telefonu. Dla programu GeoSetter wystarczy format GPX, ale z gpsies można pobrać w wielu formatach - np. pod wykorzystanie w nawigacjach różnych producentów. Gpsies.com ma również tę zaletę, że mogę sobie wrócić do własnych tras po kilku m-cach czy latach, podzielić się trasami z innymi itd.
To wszystko jest proste, problemem może być fakt, że GPS zapisuje czas w formacie UTC, a aparat w czasie lokalnym, GeoSetter ma odpowiednie ustawienia żeby ten czas się nałożył.
No niestety nie mam jeszcze dobrodziejstwa w postaci telefonu z GPSem![]()
nie bardzo też widzę chodzenie z ręcznym GPSem i synchronizowanie czasu + ścieżki GPX
bo po prostu nie będzie mi się chciało.
Na pewno kilka razy żałowałem że nie mam takiej możliwości - gdy wykonywałem zdjęcia do albumu i przewodnika po Sudetach. Wtedy rzeczywiście założenie ksiązki było takie, ze każda panorama musi być umiejscowiona na mapie skąd była fotografowana..
rzeczywiście to co opisujecie o synchronizacji ścieżki działa w LR4 wrzuca się zdjęcia, wrzuca się GPX do lightrooma i on sam to układa jak należy
ale też nie tak, że wklepywanie ręczne w LR jest takie żmudne i absurdalne.
bo zrobili to na zasadzie przeciągnij i upuść
a tu to o czym mówiliście czyli aplikacja na androidy czy inne ajfołny i synchronizacja tego w trochę przynudnawym i mało dynamicznym filmiku
Ja korzystam z garmina oregon 450 i programu geosetter. Jedyny problem to taki aby zsynchronizowć czas aparatu z gps. Jako że gps ustawia sobie sam aktualny czas to o w aparacie często o tym zapominam i np podczas ostatniego zlotu zlotu zdjęcia z zamku w Olsztynie miałem przesunięte o godzinę bo oczywiście w body był czas zimowy
w załączniku zamek Mirów i Bobolice
Ostatnio edytowane przez yac ; 5.05.12 o 19:49
Jacek
w Lightroom jest mozliwość korekcji tej różnicy czasu. podoba mi się to w sumie coraz bardziej
Mnie się też podoba .
Proszę o radę mam nokię E-52, wybieram sie na foto-wyprawę z pokonywaniem sporych odległości codziennie , zamiast spisywania jakie zdjęcia są skąd jak miałbym niby zebrać GPS i zdjęcia do kupy razem. Jestem laikiem, nie bardzo wiem co i jak po kolei zrobić.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Ja na synchronizację czasu pomiędzy GPSem a aparatem mam 2 sposoby: pierwszy oczywisty - po zafixowaniu GPSa w aparacie ustawiam czas na taki jak na GPSie , drugi - szybki - po zafixowaniu GPSa robię mu zdjęcie z widocznym na wyświetlaczu zegarem GPS.
W przypadku drugiej metody, przed geotagowaniem zdjęć sprawdzam przesunięcie czasowe GPS-aparat, na podstawie tego co widzę na zdjęciu i danych zdjęcia z EXIF, przesunięcie uwzględniam w programie GeoSetter.
Co do samych urządzeń, to kiedyś używałem PDA z Windows Mobile - nagrywałem nim ślady, ewentualnie sprawdzałem pozycję na mapie itp. Od roku mam logger Holux M-241 i telefon z Androidem. Idąc na wycieczkę włączam zapisywanie śladu na Holux'ie, do sprawdzania pozycji na mapie używam Trek Buddy w telefonie, ale nie korzystam z wbudowanego w telefon GPSa (i nie czekam na złapanie przez niego fixa) tylko łączę się po BT Holuxem i z niego po 2-3 sekundach dostaję aktualną pozycję.
Jak często geotaguję zdjęcia? Rzadko, bardzo rzadko, ale plik ze śladem zawsze ląduje w katalogu ze zdjęciami "na wszelki wypadek"![]()
hehehe... kurcze
otagowałem sobie jakieś zdjęcie i wrzuciłem do netu. potem zerkam poprzez progrem photome ( z resztą goraco wszystkim polecam jako czytnik exifów ) i co widzę zamaist nieczytelnych koordynatów które trzeba sobie jakoś przeliczyć słowny opis :
około 4.6 km na północny wschód od Marahau (niedaleko Motueka), Nelson, New Zealand, Oceania, Earth
kurcze !! szczegółowo i czytelnie
ktoś ma lub uzywa - czy telefon taki jak Samsung Solid B2710 lub Solid C3350 da radę ? znaczy, że spełni swe zadanie.
Oba mają wbudowany GPS ale nigdzie nie jestem w stanie odczytać czy zapisują ślad w jakiejś postaci i z jaką częstotliwością.
Możliwe że będzie mnie czekało 3 miesięczne fotografowanie i wykonanie maaaaaaaaaaaaasy zdjęć w maaaaaasie miejsc. Na pewno taki myk zaoszczędzi mi pomyłek i bałaganu![]()
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)