Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Obiektywy Pentaxa na E-PL3 mały test

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Obiektywy Pentaxa na E-PL3 mały test

Witam

Zakupiłem do E-PL3 przejściówkę do podpięcia obiektywów z bagnetem Pentaxa.
    Podpiąłem do olka SMC-A 50/1.7. Zdjęcia wychodziły ok, ale jakoś nie widziałem różnicy między bardzo dobrą stałką Pentaxa a kitem od olka.

Postanowiłem więc sfotografować gazetę. Powstały trzy fotki, które zamieszczam.
    Dwie z Pentaxa przy przesłonach 2.8 i 22 i jedna dla porównania z kita. Efekt mnie zadziwił.
    Po pierwsze kit robi całkiem dobre foty
    Po drugie stałka Pentaxa maksymalnie przymknięta (f22) daje jakiś koszmarny rozmaz a nie obraz. Nie jest to wina obiektywu, tak samo się zachowywały podpięte SMC-M 100/2.8 i SMC-M 35/3.5. Te same obiektywy zaczepione do Pentaxa K-20d zachowują się normalnie, tzn przy f22 nie widać takiego koszmarnego spodku jakości. O co chodzi?

Czy ktoś z podobną konfiguracją sprzętową może potwierdzić takie zachowanie się duetu E-PL3 (albo podobny) + jakiś manual z przejściówką obcej firmy (najlepiej Pentax, ale i Canon FD, Contax etc może być).

Pozdrawiam

P.
    Olkowy kit 14-42 II
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	skitolka.jpg
Wyświetleń:	127
Rozmiar:	251,2 KB
ID:	63600
    SMC-A 50/1.7 f=2.8

Nazwa:	smc50-f2.8.jpg
Wyświetleń:	130
Rozmiar:	207,1 KB
ID:	63601
    SMC-A 50/1.7 f=222

Nazwa:	smc50-f22.jpg
Wyświetleń:	121
Rozmiar:	285,8 KB
ID:	63602

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Odp: Obiektywy Pentaxa na E-PL3 mały test

Cytat Zamieszczone przez piotrlg Zobacz posta

Po drugie stałka Pentaxa maksymalnie przymknięta (f22) daje jakiś koszmarny rozmaz a nie obraz. Nie jest to wina obiektywu, tak samo się zachowywały podpięte SMC-M 100/2.8 i SMC-M 35/3.5. Te same obiektywy zaczepione do Pentaxa K-20d zachowują się normalnie, tzn przy f22 nie widać takiego koszmarnego spodku jakości. O co chodzi?
    Dyfrakcja daje o sobie znać. Przy mniejszej gęstości pikseli na matrycy wspomnianego Pentaxa f22 jeszcze ujdzie, w Olku spadek jakości jest bardziej zauważalny. Tak do 11 powinno być ok
    Jakbyś zapiął te szkła do K5, na 22 mydło też pewnie stałoby się bardziej widoczne przy oglądaniu 1:1
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 1.05.12 o 20:55

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

1) Spróbuj dla tej samej (no dobra - podobnej) ogniskowej oraz f/5.6-8 (poniżej f/5.6 kit nie zejdzie na 42mm) i wtedy porównuj. Jeżeli to nie wycinek z brzegu a pasek całego kadru - to szkło nie było prostopadle do gazety i GO mogła zagrać rolę (poza oczywiście ostrością szkła Pentaxa na tej przesłonie)
    2) Limit dyfrakcyjny przy większym cropie (4/3 vs APSC) wypada wcześniej, mniej więcej f/22 w APS-C odpowiadało będzie f/16 w 4/3 i "fizyka" ogranicza obraz
    3) Kit, jak już wspomniałeś, robi całkiem dobre foty
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    1) Spróbuj dla tej samej (no dobra - podobnej) ogniskowej oraz f/5.6-8 (poniżej f/5.6 kit nie zejdzie na 42mm) i wtedy porównuj. Jeżeli to nie wycinek z brzegu a pasek całego kadru - to szkło nie było prostopadle do gazety i GO mogła zagrać rolę (poza oczywiście ostrością szkła Pentaxa na tej przesłonie)
    Nie pokazałem wszystkich fotek, ale robiłem różne kombinacje. To są cropy 100% z brzegu kadru. Czyli jednak dyfrakcja działa tutaj z pełną mocą. Czyli nie mogę przymykać bardziej niż f/11? Hm, nie mam teraz pod ręką olka żeby to sprawdzić.
    P.