Wszystkie sa nieostre chyba lekko poruszone.A te pierwsze bez koloru raczej na FF wyglada..
Wszystkie sa nieostre chyba lekko poruszone.A te pierwsze bez koloru raczej na FF wyglada..
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Ah po wczorajszym pstrykaniu dochodzę do wniosku, że te nieostrości na zdjęciach wynikają tylko i wyłącznie z winy moich drżących rąk ...
Każde spośród zamieszczonych niżej fotografii było zrobione po kilka razy... Efekt... jak widać ...
Ale dopracuję to ... obiecuję![]()
063.
064.
065.
066.
067.
068.
069.
070.
071.
Przy robieniu zdjęć takich jak 70 i 71 czasem dobrze sprawdza się światło bezcieniowe(czyli przy zachmurzonym niebie) - o ile motyw sam z siebie gwarantuje dobrą kompozycję. Idealnie jest jak słońce delikatnie przebija się przez chmury lub jak jest zaraz po deszczu(wtedy chmury mogą być) - faktura murów staje się wtedy bardziej nasycona a kolory(nawet te buro szare) są bardziej intensywne. Ostrożnie należy tez podchodzić do zestawiania takich murów z trawą i innym zielskiem. Czasem efekt jest ciekawy(71) a czasem mniej(70). Kompozycja 70 jest trochę nijaka - mimo dość mocnego światła. 71 jest prostsza i szlachetniejsza, ale trochę mdło jest. Można by chyba trochę pokombinować w obróbce - może z BW popróbować.
Trawy przyjemnie się ogląda - choć nie wiem co koneserzy flory powiedzą.
Dziękuje za rady i gdy tylko najdzie okazja w pochmurny dzień to pstryknę![]()
Drzwi ... te drzwi to jedyne drzwi jakie jeszcze nie wywieźli ... z starej gorzelni.
Moze zdobęde odwagę i wejdę do środka...
Wystarczyłoby jakbyś napisał ... przyjemnie się ogląda ...
Myślałem raczej o 71- tam masz czystszą, bardziej "graficzną" kompozycję i fajnie rozłożone akcenty, nawet kadrować tego nie trzeba. W 70/72 krop uwydatnia kiepską ostrość, w dodatku to światło jest jakieś trudne - moim zdaniem nie uwypukla faktury zardzewiałych drzwi tylko ją zaburza.
Z konwersją do BW jest sporo roboty - ale i swoboda większa. Trzeba wziąć z jakiejś książki parę trików a potem to już kombinować na wyczucie. Ja tam specem od obróbki nie jestem ale zawsze robię osobne warstwy dla każdego kanału - potem jakieś maski, różnicuję kontrasty, mnożę to czasem, mieszam w różnych proporcjach itd. BW zniesie dużo więcej niż kolor - nawet jak się przedobrzy to można dodać jeszcze jakieś ziarenko i bajerować, że to taka stylizacja.
Na 71 - dobrze by było te okna i goły mur jakoś wypunktować/skontrastować ale bez przesady, bo kompozycja ma w sobie coś subtelnego i dobrze by było to zachować.
Chester fajnie wyszedł.Skąd ja znam tę "niewinną" minę.