Strona 14 z 58 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 574

Wątek: bez tytułu - po prostu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar tropic
    Mieszka w
    Centrum wszechświata - Chorzów - Silesia
    Siła reputacji
    278
    Moja galeria

Odp: bez tytułu - po prostu.

Cytat Zamieszczone przez Mart_uszka Zobacz posta
    Solidarność

Jestem kobietą, która widzi piękno innych kobiet, ale z innej strony niż Wy mężczyźni. Nigdy nie chciałam "oszpecić" koleżankę czy jak to tam zostało nazwane, po prostu dla mnie moje fotografie są "tym co w danym momencie chciałam uwiecznić " .
    Fakt czasem są sytuacje, gdzie nie potrafię dogadać się z "początkującą modelką" tym bardziej że ma inne poglądy na temat swojego wyglądu, albo chce wzorować się na fotkach z (nigdy nie zrozumianym przeze mnie) portalu.

To prawda, że trzymając fotki w folderze, czy pokazując je dla znajomych, nie byłam na tyle usatysfakcjonowana i uspokojona opiniami nieznających się na podstawach fotografii obserwatorów.

A propos tego "sosu" o którym wspomniała Mysikrolik - przed pierwszym dodaniem postu tu na tym forum, korzystałam z innego - podobnego. (najlepsze niby). Użytkownicy ograniczyli się do jakieś grupy i rzadko kiedy pomagali nam - nowym amatorom.
    Komentarze typu - 1. nie podoba sie. 3- mogło być lepiej. 4- ostrość. (no i jak tu nie pier***) nie przemawiały do mnie.

A w dzisiejszych czasach to ja ( na przykład ) potrzebuję Was doświadczonych.

Już od kilku dni wiem na pewno więcej niż przez ostatnie kilka miesięcy. (Dziękuje )
    Chcę się rozwijać, aby uchwycać na fotografiach coś pięknego.
    Nie rywalizować.
    ładnie to napisałaś.....próbuj dalej...słuchaj i patrz....wiesz jak to jest...człek się całe życie uczy i jeszcze durny umiera....
    AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Fakt czasem są sytuacje, gdzie nie potrafię dogadać się z "początkującą modelką" tym bardziej że ma inne poglądy na temat swojego wyglądu, albo chce wzorować się na fotkach z (nigdy nie zrozumianym przeze mnie) portalu.
    Wychodzisz z blednego zalozenia.Zapamietaj jedno.Jesli chcesz byc fotografem to Ty decydujesz na planie co,kto,jak i gdzie.To ty wykonujesz prace.Modelka,jesli to jest naprawde modelka to ona doskonale zdaje sobie z tego sprawe,ze to Ty placisz za sesje to Ty oplacasz ludzi od makijazu i swiatel,to Ty jestes Kims na planie a nie modelka.A co bedzie jak dostaniesz zlecenie na sesje z papuga,albo kotem jakims.Tez bedziesz dyskutowac z modelelem czy modelka.
    Moze lepiej rozgraniczmy nazewnictwo.Bedzie latwiej sie porozumiec.Jesli bierzesz dziewczyne z jakiegos portalu,ktora marzy o zdobywaniu swiata,karierze i mysli,ze jak jej za "bulke z maslem" zrobisz pare fotek i opublikujesz na innym portalu,a majac sitasnych znajomych w swoim kregu np.na NK. To sitasne grono postawi pod pstrykiem pare piatek,to wcale nie znaczy ze to juz kariera pewna,sesja zaliczona i tylko czekamy na zlecenia.Wielu z nas uwaza,ze nazywajac pstrykniecie kilku pstrykow sesja,a kolezanke czy znajoma z portalu,gdzie dziewczyny sie oglaszaja marzac o karierze modelkami podniosa swoje atu.Bzdura.
    A po drugie moj poprzedni post i odpowiedz Helmuta nie dotyczyla Ciebie.Kto czyta forum ten wie.Kto wpada na chwile,lub nie czyta ten...po prostu nie wie.

Konczac wywod.Rob foty,znajomym kolegom,kolezankom,takie zwykle,ze spotkan ,ze spacerow,patrz na swiatlo,zaprzegnij je ,zeby Ci pomagalo.Dodaj swojego jesli to zastane jest nie takie,poodbijaj,poprzyslaniaj.Po czasie beda efekty.Sesje i modelki zostaw na razie w spokoju.Pamietaj,ze jesli robisz sesje to robisz ja pod konkretny temat. Fotki z sesji sie oglada i podziwia,na nich nie ma niedociagniec,one sa perfekcyjne.Wszak po obu stronach wystepuja zawodowcy.Ale jesli z sesji wstawiasz fotki do oceny i prosisz o pomoc to albo ktos tu nazewnictwa nie ogarnia albo tematu.

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Jeżeli obiektyw myli się o podobną wartość za każdym razem to warto ustawić tryb focusa automatyczny z możliwością poprawienia manualnie. Pozwalasz ustawić ostrość aparatowi a potem jeszcze lekko korygujesz sama. Myślę, że z czasem doszłabyś do wprawy

Myślę, że najlepszą nauką byłoby wybrać się z kimś kto potrafi robić portret w wspólny plener. Mógłby Ci na bieżąco podpowiadać. Potem oglądać zdjęcia i spróbować osiągnąć podobne efekty.

Wybrałaś trudny temat i dosyć kosztowny jeśli chcesz osiągać dobre wyniki w różnych warunkach. Lampy, blendy, wyzwalacze, jasne obiektywy, od czasu do czasu jakieś studio, modelki z czasem też jakiś wizaż. Rozumiem, że zdjęcia chcesz robić raczej amatorsko ale amatorsko nie znaczy źle więc dużo z tego co wymieniłem przyczyniłoby się do polepszenia zdjęci. Oczywiście jeżeli nauczyłabyś się to wykorzystywać.

Na yt znajdziesz sporo filmików gdzie fotografowie pokazują czego jak użyć aby zrobić poprawne zdjęcie.
    5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1

| OlyJedi Awatar Mart_uszka
    Mieszka w
    Niemodlin,
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bruder Zobacz posta
    Myślę, że najlepszą nauką byłoby wybrać się z kimś kto potrafi robić portret w wspólny plener. Mógłby Ci na bieżąco podpowiadać. Potem oglądać zdjęcia i spróbować osiągnąć podobne efekty.
    Ah ile ja bym dała, żeby móc iśc z kimś doświadczonym na taką poranną sesyjkę.
    Sama boję się.
    Pewnego ranka wyszłam z psem na spacer. Czekałam aż słonko się wynurzy pstryknęłam może dopiero 3 fotkę, aż tu nagle biegnie rozpędzony towarzysz ... a za nim stado dzików.
    Uciekłam. Trauma pozostała. W tamto miejsce już nie wracam.

8.

9.

Spieprzający Chester

10.

Z bezpiecznego domu ... widok z okna

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Ah ile ja bym dała, żeby móc iśc z kimś doświadczonym na taką poranną sesyjkę.
    Sama boję się
    Masz zaproszenie na południową sesyjkę...

https://forum.olympusclub.pl/threads...awa-09-06-2012
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

Mieszka w
    Niemodlin,
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ajan Zobacz posta
    Masz zaproszenie na południową sesyjkę...

https://forum.olympusclub.pl/threads...awa-09-06-2012
    Ajjć ... gdyby to było o jakieś 400 km bliżej!

Ale dziękuje za zaproszenie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Przejrzałem wątek i wpadły mi do głowy trzy następujace wnioski.

1) Zdjęcie postaci z plecami mi się podoba jako ćwiczenie.

2) Sesyjka ze zblurowanymi portretami została rozjechana przez fachmanow, ale moim zdaniem odrębnym jest obiecująco.

3) Porady podawane na forum dla poczatkujących, czy uważanych za takich, są nieraz formułowane bardzo na wyrost i z bardzo wysokich pozycji.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 29.05.12 o 19:16

Mieszka w
    Niemodlin,
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Przejrzałem wątek i wpadły mi do głowy trzy następujace wnioski.

1) Zdjęcie postaci z plecami mi się podoba jako ćwiczenie.

2) Sesyjka ze zblurowanymi portretami została rozjechana przez fachmanow, ale moim zdaniem odrębnym jest obiecująco.

3) Porady podawane na forum dla poczatkujących, czy uważanych za takich, są nieraz formułowane bardzo na wyrost i z bardzo wysokich pozycji.

Pzdr, TJ
    Jestem podobnego zdania. Zostałam skreślona już na samym poczatku przez niektórych.

Dlatego może motywacji mam mniej.

---------- Post dodany o 13:11 ---------- Poprzedni post był o 13:05 ----------

Powinnam dodać, że jednak istnieją takie osoby które nie traktują mnie jak "przyszłą konkurencje" i dzielą się wiedzą i radą.

Dziękuje tym osobom

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Marta, rób zdjęcia dla siebie, dla przyjemności. Bo jeżeli motywacją dla Ciebie jest tylko opinia innych...
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

Mieszka w
    Niemodlin,
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarek_gd Zobacz posta
    Marta, rób zdjęcia dla siebie, dla przyjemności. Bo jeżeli motywacją dla Ciebie jest tylko opinia innych...
    Ale czym jest schowanie fotografii do folderu ?

Znajomi - pierwsi odbiorcy - zawsze powiedzą że zdjęcie jest ładne - i tyle.

A mnie ciągle mało. Chce się rozwijać.
    A motywacja ... nie powiedziałam że posiadam ją glównie dla opinii innych.