Wychodzisz z blednego zalozenia.Zapamietaj jedno.Jesli chcesz byc fotografem to Ty decydujesz na planie co,kto,jak i gdzie.To ty wykonujesz prace.Modelka,jesli to jest naprawde modelka to ona doskonale zdaje sobie z tego sprawe,ze to Ty placisz za sesje to Ty oplacasz ludzi od makijazu i swiatel,to Ty jestes Kims na planie a nie modelka.A co bedzie jak dostaniesz zlecenie na sesje z papuga,albo kotem jakims.Tez bedziesz dyskutowac z modelelem czy modelka.
Moze lepiej rozgraniczmy nazewnictwo.Bedzie latwiej sie porozumiec.Jesli bierzesz dziewczyne z jakiegos portalu,ktora marzy o zdobywaniu swiata,karierze i mysli,ze jak jej za "bulke z maslem" zrobisz pare fotek i opublikujesz na innym portalu,a majac sitasnych znajomych w swoim kregu np.na NK. To sitasne grono postawi pod pstrykiem pare piatek,to wcale nie znaczy ze to juz kariera pewna,sesja zaliczona i tylko czekamy na zlecenia.Wielu z nas uwaza,ze nazywajac pstrykniecie kilku pstrykow sesja,a kolezanke czy znajoma z portalu,gdzie dziewczyny sie oglaszaja marzac o karierze modelkami podniosa swoje atu.Bzdura.
A po drugie moj poprzedni post i odpowiedz Helmuta nie dotyczyla Ciebie.Kto czyta forum ten wie.Kto wpada na chwile,lub nie czyta ten...po prostu nie wie.
Konczac wywod.Rob foty,znajomym kolegom,kolezankom,takie zwykle,ze spotkan ,ze spacerow,patrz na swiatlo,zaprzegnij je ,zeby Ci pomagalo.Dodaj swojego jesli to zastane jest nie takie,poodbijaj,poprzyslaniaj.Po czasie beda efekty.Sesje i modelki zostaw na razie w spokoju.Pamietaj,ze jesli robisz sesje to robisz ja pod konkretny temat. Fotki z sesji sie oglada i podziwia,na nich nie ma niedociagniec,one sa perfekcyjne.Wszak po obu stronach wystepuja zawodowcy.Ale jesli z sesji wstawiasz fotki do oceny i prosisz o pomoc to albo ktos tu nazewnictwa nie ogarnia albo tematu.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Jeżeli obiektyw myli się o podobną wartość za każdym razem to warto ustawić tryb focusa automatyczny z możliwością poprawienia manualnie. Pozwalasz ustawić ostrość aparatowi a potem jeszcze lekko korygujesz sama. Myślę, że z czasem doszłabyś do wprawy
Myślę, że najlepszą nauką byłoby wybrać się z kimś kto potrafi robić portret w wspólny plener. Mógłby Ci na bieżąco podpowiadać. Potem oglądać zdjęcia i spróbować osiągnąć podobne efekty.
Wybrałaś trudny temat i dosyć kosztowny jeśli chcesz osiągać dobre wyniki w różnych warunkach. Lampy, blendy, wyzwalacze, jasne obiektywy, od czasu do czasu jakieś studio, modelki z czasem też jakiś wizaż. Rozumiem, że zdjęcia chcesz robić raczej amatorsko ale amatorsko nie znaczy źle więc dużo z tego co wymieniłem przyczyniłoby się do polepszenia zdjęci. Oczywiście jeżeli nauczyłabyś się to wykorzystywać.
Na yt znajdziesz sporo filmików gdzie fotografowie pokazują czego jak użyć aby zrobić poprawne zdjęcie.
5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1
Ah ile ja bym dała, żeby móc iśc z kimś doświadczonym na taką poranną sesyjkę.
Sama boję się.
Pewnego ranka wyszłam z psem na spacer. Czekałam aż słonko się wynurzy pstryknęłam może dopiero 3 fotkę, aż tu nagle biegnie rozpędzony towarzysz ... a za nim stado dzików.
Uciekłam. Trauma pozostała. W tamto miejsce już nie wracam.
8.
9.
Spieprzający Chester
10.
Z bezpiecznego domu ... widok z okna![]()
Masz zaproszenie na południową sesyjkę...
https://forum.olympusclub.pl/threads...awa-09-06-2012
" Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".
Przejrzałem wątek i wpadły mi do głowy trzy następujace wnioski.
1) Zdjęcie postaci z plecami mi się podoba jako ćwiczenie.
2) Sesyjka ze zblurowanymi portretami została rozjechana przez fachmanow, ale moim zdaniem odrębnym jest obiecująco.
3) Porady podawane na forum dla poczatkujących, czy uważanych za takich, są nieraz formułowane bardzo na wyrost i z bardzo wysokich pozycji.
Pzdr, TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 29.05.12 o 19:16
Jestem podobnego zdania. Zostałam skreślona już na samym poczatku przez niektórych.
Dlatego może motywacji mam mniej.
---------- Post dodany o 13:11 ---------- Poprzedni post był o 13:05 ----------
Powinnam dodać, że jednak istnieją takie osoby które nie traktują mnie jak "przyszłą konkurencje" i dzielą się wiedzą i radą.
Dziękuje tym osobom![]()
Marta, rób zdjęcia dla siebie, dla przyjemności. Bo jeżeli motywacją dla Ciebie jest tylko opinia innych...
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant