Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Chrzciny Ol-520... prośba o konfiguracje

| OlyJedi Awatar VERDI
    Mieszka w
    Pabianice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Chrzciny Ol-520... prośba o konfiguracje

Rodzina powierzyła mi godność uwiecznienia uroczystości chrzcin potomka. Dysponuję sprzętem Ol- 520 i szkła 14-42; 40-150 (kit). Wcześniej pstrykałem zdjęcia na ich ślubie, weselu i z efektu byli b.zadowoleni (stąd zaufanie). Jedna z reguł w mojej przygodzie z foto jest nieużywanie lampy błyskowej i tak też było na wyżej wspomnianym ślubie, otwieram przysłonę (priorytet A+RAW) na maksa (w miejscach szczególnie zacienionych) i podpieram się stabilizacją oczywiście to wszystko w dzień i w pomieszczeniu, ewentualnie przy oświetleniu stałym z żarówek pod różną postacią. Z mojej filozofii wynika, że mało kto lubi gdy ktoś wali go lampą po oczach, szczególnie mała dziecina.Chrzciny to nowe zderzenie na których rzadko bywam stąd moja prośba o podpowiedzi i pomoc, co do konfiguracji ustawień sprzętu bez lampy. Czekam niecierpliwie i łaknę każdej uwagi...z góry dziękuję.
    Zapraszam
    www.gpcn.pl

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Odp: Chrzciny Ol-520... prośba o konfiguracje

Po pierwsze czy masz papierek na focenie w kościele? Niestety zależy od księdza, ja się raz na chrzcinach zdziwiłam, a było to w 2005 roku, byłam jedyną osobą z aparatem i rodzina mnie poprosiła. Ksiądz się nie zgodził z uwagi na brak "kursu". (Pisałeś wyżej, że fotografowałeś ślub, ale nie wiem czy to ta sama parafia etc., stąd moje pytanie, by się nie okazało fiasko w dniu ceremonii).
    I oczywiście wiele zależy od wieku dziecka, które się chrzci. Starsze dzieci wiadomo są bardziej ruchliwe, z dłuższymi czasami możesz mieć problem. Mój miał niespełna 10 miesięcy, a wiercił się w kulminacyjnym momencie.
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 19.04.12 o 20:36
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar VERDI
    Mieszka w
    Pabianice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Miejsce ślubu Francja tak samo chrzciny, jak wiadomo państwo laickie, ksiądz na takie rygory raczej nie zwraca uwagi, ale mój będzie miał 9 miesięcy z aparatem jest ok, bo cała rodzina żąda tych foto na co dzień więc biedna mama je śle, a on pozuje ...Sam nie chcę dać plamy trzymając się zasady, że bez lampy zdjęcia wychodzą bardziej naturalnie...dlatego moja prośba o pomoc

---------- Post dodany o 21:13 ---------- Poprzedni post był o 20:57 ----------

Tak nawiasem mówiąc to wynajęcie na 1 godzinę miejscowego fotografa = mój przelot do Francji... może tam zostanę
    Zapraszam
    www.gpcn.pl

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez VERDI Zobacz posta
    Miejsce ślubu Francja tak samo chrzciny, jak wiadomo państwo laickie, ksiądz na takie rygory raczej nie zwraca uwagi,

Tak nawiasem mówiąc to wynajęcie na 1 godzinę miejscowego fotografa = mój przelot do Francji... może tam zostanę
    Chyba tylko w polsce sa takie obostrzenia,no ale w polsce to kler rzadzi.

A to ty w przyczepie lecisz??????

Jesli bedzie ciemno w kosciele to polegniesz.Chyba,ze przy ladnej slonecznej pogodzie zorganizuje ksiadz chrzciny przed kosciolem.

| OlyJedi Awatar VERDI
    Mieszka w
    Pabianice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Mirek, przelot tam i nazat to około 1000 zet= się 250 euro, śmiejesz się z biedaków z Polski , ale tak poważnie niech mi ktoś rzuci, jak ten aparat po ciemnicy ustawić...
    Zapraszam
    www.gpcn.pl

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez VERDI Zobacz posta
    Mirek, przelot tam i nazat to około 1000 zet= się 250 euro, śmiejesz się z biedaków z Polski , ale tak poważnie niech mi ktoś rzuci, jak ten aparat po ciemnicy ustawić...
    No co Ty.Nie smieje sie.Tylko jak teraz podales cene to Ci powiem,ze standart za godzine pracy to 50-70 €.Wiec albo sa niedoinformowani albo nie chcialo im sie szukac.250-350€ to za fotki ze chrztu z calej imprezy w kosciele..
    Juz Ci pisalem,jak bedzie ciemno to polegniesz i nie pomoga tu zadne ustawienia.Ten aparat i te szkla bez dodatkowego swiatla nie podola.Punkt i nie ma co dyskutowac.

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Wal na automacie - w kompie poprawisz, jak będzie co a Francję zobaczysz

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez leszekkl Zobacz posta
    Wal na automacie - w kompie poprawisz, jak będzie co a Francję zobaczysz
    A następną wycieczkę to na pewno zrobisz na swój , nie ich rachunek... A na poważnie to może trzeba w jasne szkiełka trochę zainwestować i gdzieś poćwiczyć troszeczkę.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro