Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: Nikon D3200 - piksele atakują

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Odp: Nikon 3200 - piksele atakują

Dobrym krokiem byłoby wyposażenie takiej amatorskiej lustrzanki w uchylny/ kręcony ekran, lepsze sterowanie ( dwa pokrętła), dla myślącego amatora jest to bardziej przydatne niż dodatkowe 12 Mpix (D3100 miał 14Mpix).

Nigdzie nie napisałem, że to będzie zły aparat tylko po co tyle tych megapixli .

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Nie ma zadnej przewagi, a zwlaszcza jak ktos dla ergonomi dowala jeszcze gripa do mikrusa, wtedy to juz glowne zalozenia tego systemu biora w leb...

pozdro
    Przewaga jest w obiektywach - jest to przewaga DSLR

Jednak wybór obiektywów, ich dostępność oraz ceny, powodują, że na dziś nie wydaje mi się, aby pozycja dslr była zagrożona. Poza tym jest jeszcze kwestia ceny samego body, 3200 będzie tani (może nie w kilka dni po premierze, ale docelowo będzie tani), czego nie można powiedzieć o wielu EVILach.

---------- Post dodany o 09:56 ---------- Poprzedni post był o 09:55 ----------

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Dobrym krokiem byłoby wyposażenie takiej amatorskiej lustrzanki w uchylny/ kręcony ekran

.
    To jest zapewne zarezerwowane dla jakiegoś D5200?
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 19.04.12 o 09:58

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    To jest zapewne zarezerwowane dla jakiegoś D5200?
    No to jako amator wolę G3 i 16Mpix, który drogi nie jest a ekranik kręcony posiada, często się przydaje. A to że D3200 ma 24 Mpix to czysty marketing mało potrzebny większości użytkowników. Nie piszę tutaj, że Nikon robi złe tanie lustra, mógłby robić lepsze tanie lustra dodając lepszą obsługę i wyposażenie. Niech robią i 50 Mpix.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

... bo to oto chodzi przeciez zeby z miliarda pixeli skalowac w dol, miec lepsza ostrosc i rozpietosc i wszystko naj... w takich puszkach na stale powinna byc taka funkcja, wlaczasz i masz 10x15 super hiper, a na imprezce zawsze doskonale kazdy zobaczy napis na puszce" pierdyliard MPX" i jest lans...

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Poza tym, ja wiem, że takie low end DSLR to dla wielu hańba,
    Oj nrobisz se wrogow tym zaliczeniem.Chcesz twierdzic,ze zaliczasz to do low-end.Toz nawet w Biedronce jak jest wyprzedaz za zlotowke to jest to high-endowa wyprzedaz.Bo mogli zjechac z ceny na 50gr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

2999 zł z kitem? Przecież to jest śmiech na sali. Cena OM-D robi się coraz bardziej atrakcyjna
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

@Tokin: alez ja nie podwazam pozycji lusterkowcow, ja kontrowalem posty dotyczace przewagi mikro...

@adambieg, janeczek: nowy produkt dostal nowa matryce, co w tym dziwnego? Czy mieli tak jak olek tluc przez wiele lat na tej samej matrycy puszki i wmawiac klientom, ze jest postep...

Tak sie zastanawiam, jaki wybor bedzie mial klient w przytoczonym przez was panasie, a jaki wybor ma w Nikonie. Sadze, ze znajdzie sobie puszke czy to apsc, fufu, czy evila, a jak juz wbierze to ile moze do tego ficzerow podlaczyc, no i jak to jest w Panasie...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    ... a na imprezce zawsze doskonale kazdy zobaczy napis na puszce" pierdyliard MPX" i jest lans...

pozdrowionka
    Eee, nie.
    Dla lansu to się kupuje Leicę, albo jakiegoś Fuji X100, Xpro1 (ten nawet jest pro), albo OM5 - wszystkie mają to czego brak innym, mają wygląd!
    Nie wchodząc w technikalia, nie tak dawno - kilka lat temu - wielu użytkowników pierwszych dlsr mówiło tak samo, jak niektórzy dziś - po co więcej mpix?
    6mp wystarczy
    ! Potem wystarczyło 8, potem 10 było zbytkiem luksusu...
    Widzicie analogię?

Przypuszczam, że większość nabywców tego 3200 nigdy nie zrobi zdjęcia w Rawie, nie będzie bawić się w Tiffy, więc pliki nie będą aż takie znowu monstrualne.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    ... bo to oto chodzi przeciez zeby z miliarda pixeli skalowac w dol, miec lepsza ostrosc i rozpietosc i wszystko naj... w takich puszkach na stale powinna byc taka funkcja, wlaczasz i masz 10x15 super hiper, a na imprezce zawsze doskonale kazdy zobaczy napis na puszce" pierdyliard MPX" i jest lans...

pozdrowionka
    Co wy z tym słowem "pierdyliard", przecież on i tak nokii pureview nie dorównuje liczbą pikseli? Poczekajmy na wyniki, na zdjęcia. Może akurat to jest dobry kierunek. Może po przeskalowaniu łatwiej jakies problemy (typo efekt moire, albo szumy) opanować, albo inne problemy. Może tudniej, ale to zobaczymy i nie narzekajmy.

Jeżeli przy tej zmianie, faktycznie popsuli jakość obrazu to można narzekać. A co jeżeli wraz ze wzrostem liczby pikseli poprawili w jakiś sposób rawy i jpg? Może tym algorytmom nikona łatwiej pracować na danych z dużej liczby punktów.
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    2999 zł z kitem? Przecież to jest śmiech na sali. Cena OM-D robi się coraz bardziej atrakcyjna
    Jestem bezczelny. Jestem Nikon D3200.
    Liczyłem na coś w okolicy 2300 na wejściu i 1999 po 6 miesiącach.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.