Z tym AF to bym nie przesadzał. Na koncertach jest ciemniej a w połączeniu z e420 to szkło ostrzyło mi zawsze sprawnie i celnie.
Z tym AF to bym nie przesadzał. Na koncertach jest ciemniej a w połączeniu z e420 to szkło ostrzyło mi zawsze sprawnie i celnie.
celność AF w przypadku ZD 14-54 I + E-3 oceniam na 60% - czasami jestem pewien że trafiłem a tu bum bum i ostro jest gdzieś nie wiadomo gdzie.
Poza kontrolowaniem światła zastanego i próbą rozstawienia bohaterów w dobrych dla Ciebie miejscach (zwykle to się nie udaje) możesz jeszcze:
- jeśli traktujesz sprawę poważnie wycieczka do kościoła w porze chrztu będzie uzasadniona - sprawdzisz warunki, wykonasz kontrolne zdjęcia dzięki czemu przekonasz się o ograniczeniach sprzętowych,
- fotografuj w RAWie - wywołuj w domu,
- zaczynaj od iso 400 kończ na iso 800 - nie wiem jak zachowuje się w tym przedziale e-520 ale zakładam że "podobnie" do E-3,
- staraj się "strzelać" na maksymalnym otworze - w domu przy komputerze w razie potrzeby kadruj - 10Mpx daje spore możliwości,
- ja zwykle w takich sytuacjach idę w manual i operuje czasem starając się nie schodzić powyżej 1/30sek,
- zanim oddasz gotowe zdjęcia na cedeku zmniejsz ich rozdzielczość nawet do 2Mpx ; )
Na koniec nietrafione z 14-54 którego nie mogę sobie podarować do dziś : / (iso400_f2.8_1/200sek)
Powodzenia Pozdrawiam
Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem
ja bym sie bal przekraczac iso 400 na moim e 520 :/ , pzdr.
Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
pozdrawiam reszte !
http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk
Z przedmówcami zgadzam się w całej rozciągłości. Strzelnośc oceniam na 60% i nigdy nie wiadomo na co trafiw moim dużo słabszym zestawie, a ISO 400 to max na co stac puszke.
ISO 640 , a nawet 800 jak potrzeba też są do użycia w E-520 , obrazek jest słabszy , ale można go odszumić i zmniejszyć do pocztówki. Nie zrobiłbym całej imprezy na 800.
Na celność moich 14-54 i 14-54II z E-520 specjalnie się nie skarżyłem , ale może dlatego , że nie robiłem zdjęć na 2,8 lub robiłem ich niewiele. Raczej dolegał mi spadek rozdzielczości w rogach obrazka.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Gdzie w E-520 znalazłeś iso 640?
Możliwe.