Witam
Waham się jeśli chodzi o kupno jednego lub drugiego... zuiko minimalnie droższy od tej sigmy. Jestem ciekaw Waszych opiniiJestem raczej za zuiko, ale chętnie Was posłucham...
Witam
Waham się jeśli chodzi o kupno jednego lub drugiego... zuiko minimalnie droższy od tej sigmy. Jestem ciekaw Waszych opiniiJestem raczej za zuiko, ale chętnie Was posłucham...
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Nie będę kompetentny, bo nie miałem Sigmy , miałem natomiast oba 14-54, teraz używam 12-60. Bież Olka w ciemno.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Gdyby Zuiko miało stałe światło to nie rozpoczynałbym wątku
---------- Post dodany o 12:39 ---------- Poprzedni post był o 12:37 ----------
Zapomniałem dodać,ze mam tego kitowego zuiko ze swiatlem 3,5 - 4,5...ale rozumiem,że warto miec tego ze swiatlem 2,8-3,5...
Tak - oczywiście - 3,5 - 5,6... Sorry![]()
Ja właśnie skusiłem sie na Sigme dla tego stałego światła.Majac jednoczesnie 14-54 i Sigme 18-50 miałem tą możliwość do porównania zdjeć.Zalezalo mi troche na "światełku"jasności ale bardziej na szczegółach/detalach -chodzi o jakość zdjeć i zdecydowanie, bardzo wyraźnie 14-54 w tym był lepszy ,dlatego Sigma poszła w odstawke a później sprzedałem ja.Ogólnie Sigma nie jest taka zła ,ale w porównaniu do 14-54 w jakości zdjeć pozostaje w tyle.Wiem ze zdażają sie w Sigmie BF/FF ,moja nie mała takiej wady a w 14-54 to niesłyszałem zeby ktoś miał taki problem .
Przy tych ogniskowych rozwazales Leica 14-50mm 2.8-3,5?
Dzięki wszystkim... ugruntowaliscie moje zdanie, żeby brać ZuikoO Leice myślałem,ale goni mnie czas i zdecydujęsię na Zuiko... jeszcze raz dziekuję wszystkim
![]()