Przedbłysk można wyraźnie zobaczyć ustawiając błysk na drugą kurtynę (SLOW2). Wtedy czas pomiędzy błyskami jest podobny do czasu otwarcia migawki i przy odpowiednio długim czasie można zobaczyć przedbłysk.
Przedbłysk można wyraźnie zobaczyć ustawiając błysk na drugą kurtynę (SLOW2). Wtedy czas pomiędzy błyskami jest podobny do czasu otwarcia migawki i przy odpowiednio długim czasie można zobaczyć przedbłysk.
Pozwólcie, że się podepnę...
Rozumię że w Olku występuje tylko jeden przedbłysk pomiarowy, a nie jakaś szybka seria b. krótkich?
Chcę kupić odpowiednią fotocelę do E330, albo reagującą na 2 błysk, albo ćwierćinteligentną, zliczajacą wszystkie zbędne dla 2 lampy...
Pozdrawiam
Wektor
Przedbłyski jak i błysk główny wyzwala zawsze aparat. W E1 +FL50 odstęp między pierwszym a drugim błyskiem wynosi 0,011 sek, a między błyskiem drugim i trzecim 0,023 sek.
Małe odstępy czasowe powodują że widzisz pojedyńczy błysk.Z mojch pomiarów i obserwacji wynika że drugi błysk w trybie TTL wykorzystywany jest do wykonania próbnego zdjęcia na (białej stronie) zamkniętej migawce aparatu mierząc światło odbite od migawki.
Darek
Na stronie http://www.olympusclub.pl/pub/instrukcje/lampy/
jest informacja:
"TTL AUTO>
W tym trybie wykonywany jest przedbłysk, aby mogła byç zmierzona optymalna
intensywnośç błysku i dopiero po nim następuje właściwy błysk lampy."
[strona 46 instrukcji]![]()
DMC-G2 & E-510 & 14-54 mm & 9-18 mm & 14-42 & FL-36 & MMF-2
Witam
Jak to jest z tymi przedbłyskami?
Chciałem kupić sobie fotocele i móc ustawić flesza oddzielnie. Zamiar mój był by wbudowany wlesz wyzwalał F 36 lub moją starą lampę Minoltę PX 280 i miałbym ciekawsze oświetlenie.
Jeżeli są te przedbłyski to one wyzwolą mi stojącą z fotocelą lampę.
Pewnie da się to jakoś zrobić, tylko nie wiem jak.
Pierwsza wersja. Wyzwala wbudowany i przez fotocelę Minolta PX 280.
Druga wersja. Dokupuję lampę Olympusa F36, z niej strzelam w sufit i PX 280 stawiam z fotocelą.
Jak zrobić by któraś z koncepcji zadziałała?
Pozdrawiam
Doczytałem w instrukcji (moja wina) że również podczas redukcji czerwonych oczu E-330 robi serię błysków.
Ponieważ też mam starą lampę, zamówiłem fotocelę mif typu 2.1e, którą można zaprogramowac/odczulić na dowolną ilość przedbłysków. Czekam na dostawę i zajmę się testami.
Wektor
Przetestowałem fotocelę.
Działa b. dobrze.Liczy każdą ilość błysków (redukcja cz. oczu i AF-illuminator) Wyzwala lampę jak trzeba - na ostatnim.
Jest 1 warunek: odstęp pomiędzy nimi nie może być zbyt długi.
Wektor