Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Problem ze zdjęciami na karcie i z ich wyświetlaniem

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Odp: Problem ze zdjęciami na karcie i z ich wyświetlaniem

Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Z kartą rzecz względna. Ja akurat zawsze wyciągam kartę, może i przez wygodę.
    I tak jest najbardziej logicznie i slusznie.Cale zycie wyciagam karte i wkladam do czytnika wbudowanego w kompa.Nigdy nie uszkodzilem zadnej karty,zadnego gniazda.
    Na zasadzie Jak ty sprzetu(sprzetowi) to tak sprzet Tobie.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Lepiej, szybciej i bezpieczniej jest wyjmowac karte i zgrywac zdjecia przez czytnik- tak jak to robisz do tej pory.
    (Mirek mnie uprzedzil )
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

No ja właśnie też dla większej wygody zawsze używałem czytnika. Ostatnio odszukałem kabel z myślą żeby z niego korzystać. Bo na tym forum w temacie https://forum.olympusclub.pl/threads...507#post775507 ktoś tam radził żeby lepiej używać kabla.

Poszukam kogoś kto ma czytnik takich kart i wtedy będzie można coś więcej powiedzieć na temat tego problemu.

edycja: w sumie już znalazłem tylko teraz będzie trzeba się wybrać do znajomego i sprawdzić myślę że na dniach uda się to zrobić to napiszę co udało się zaobserwować
    Ostatnio edytowane przez Alikt ; 10.04.12 o 21:33

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Alikt Zobacz posta
    ...https://forum.olympusclub.pl/threads...507#post775507 ktoś tam radził żeby lepiej używać kabla.
    Aaaaaaa....
    Widzisz... kiedys kazda wioska miala swojego pana, wojta, plebana i glupka wioskowego.
    Dzisiaj niektore stanowiska nazywaja sie inaczej, ale generalnie zakres obowiazkow sie nie zmienil.
    Posiedzisz troche na forum, to zalapiesz, kto jest kto
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

No niestety ja nie jestem ekspertem w tego typu sprawach. Dlatego też postanowiłem kolejny raz poradzić się Was na tym forum
    Osobę z czytnikiem w laptopie już mam jak dobrze pójdzie jutro to sprawdzę. Jak nie to mam inną osobę z czytnikiem ale takim przenośnym.
    Mam nadzieję że już jutro coś więcej się wyjaśni
    Oby tylko nic nie uszkodzić bo na sobotę potrzebuje tej karty, a potem najwyżej odda się ją na reklamację.
    Ostatnio edytowane przez Alikt ; 10.04.12 o 21:59

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Poszukałem i znalazłemKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Instrukcia.png
Wyświetleń:	35
Rozmiar:	15,4 KB
ID:	62736Na jeden problem mamy wyjaśnienieKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	instrukcia (2).png
Wyświetleń:	37
Rozmiar:	100,9 KB
ID:	62735Jest opisane tylko za pomocą kabla, a o karcie nie ma nic. wniosek - czytać instrukcję .Sam jej nie czytałem, jedynie wydrukowałem i na tym się skończyło

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

No to jedna rzecz się wyjaśniła zdjęcia przerobione na kompie działać już w aparacie nie będą. Zostaje kwestia czemu działy/dzieją się takie czary przy ich usuwaniu i wgrywaniu.

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Miałem podobne 'czary' gdy usuwałem część zdjęć z karty używając czytnika kart. Otóż karta cudownie zmniejszyła pojemność, zamiast kilkuset zdjęć zmieściło mi się kilkadziesiąt. Sformatowanie karty w aparacie (nie w czytniku poprzez formatowanie pecetowe, lecz w aparacie) z powrotem przywróciło poprzednią pojemność.

Tłumaczę sobie to tym, że po 'pecetowym' skasowaniu plików pozostały one w systemowym 'koszu' umiejscowionym, gdzieżby inaczej, na tej właśnie karcie. Tak czy inaczej, od tego czasu zawsze mam przy sobie inną, czystą kartę pamięci. Ta duża, CF 8GB, siedzi w aparacie (E-620), druga, xD M+ 2GB w drugim slocie, a ta awaryjna CF 4GB (na wszelki wypadek) w kieszonce w torbie.
    pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wcześniej nie zwróciłem uwagi czy pojemność karty się zmniejszyła. Obecnie jest jak być powinno całkowita pojemność 1,95 GB.
    Formatowanie robiłem w aparacie bo w laptopie nie doszło ono do skutku niestety. Pojawił się komunitak o ile dobrze pamiętam "System Windows nie może dokończyć formatowania" czy jakoś tak.

Edycja:
    Kolejny raz sprawdziłem. Dalej to samo. Na moje oko albo czytnik kart w laptopie żyje własnym życiem lub ta karta jest już dla niego za dużym wymaganiem (bo jest to trochę bardziej rozbudowany model niż poprzednia xD którą miałem) o ile to ma znaczenie albo coś jest nie tak z samą kartą.
    Jak włożę kartę do innego czytnika coś się już wyjaśni. Z dwojga złego oby to była wina karty ona przynajmniej jest na gwarancji a z czytnikiem w laptopie już nic nie zadziałam
    Ostatnio edytowane przez Alikt ; 10.04.12 o 23:01

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Weż instrukcję i czytaj, a reszty się dowiesz. Ona została napisana przez producenta twojego aparatu, a nie przez ludzi co tam coś robią metodą prób i błędów i jak im się coś uda to myślą że tak powinno być.