Obydwa obrazki lipa
pozdrowionka
Obydwa obrazki lipa
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Sam jestes lipa. Lipa to bylaby na moim E-30 jakbym to wyciagal o te 2,5 EV do gory. Tu jest spoko.
Szalu ni ma oczywiscie, ale lepiej niz bylo. Swoja droga nawet nie chce wiedziec ani widziec jakby ta scena na moim E-30 wyszla :P
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Ja czekam (obgryzając paznokcie, a właściwie całe palce) na ACRa -to będę mógł zrobić odpowiednie dla mnie porównanie z wszystkim co będę miał akurat pod ręką (D3, 500D, GH2, E-M5 -i przy odrobinie szczęścia D800, D5100/7000).
No to czekamy na Ciebie Fatman bo nic tyle nie powie co Twój test, a jak jeszcze to porównasz z tyloma aparatami to z góry bije brawa
/*...................*/
/* ...........................*/
Olympus OM-D E-M5 -dzień drugi i trzeci.
Korzystając z okazji jaką była wizyta u rodziców zrobiłem serię testowych zdjęć, dzięki którym chciałem sprawdzić jakie możliwości daje nowa matryca E-M5 w kwestii wyciągania szczegółów z mocno niedoświetlonych części kadru.
Aby móc porównać matrycę nowego Olympusa do innego aparatu, użyłem Panasonica GH2, którym wykonałem serię zdjęć na tych samych ustawieniach. Test polegał na niedoświetleniu pewnych fragmentów zdjęcia, a następnie wyciągnięciu szczegółów z tych niedoświetlonych zdjęć podczas wywoływania RAWa.
Dzięki pomocy naszego forumowego kolegi Bodzip, który pomógł mi wywołać RAWy w programie Raw Therapee, przedstawiam wam poniżej wyniki agresywnego odtwarzania szczegółów z cieni.
Moim zdaniem matryca zastosowana w E-M5 pozwala na o wiele bardziej elastyczną obróbkę niż to co w tym temacie oferuje GH2.
E-M5 crop 1:1
GH2 crop 1:1
i całe kadry:
E-M5: http://img705.imageshack.us/img705/2255/em5iso200.jpg
GH2: http://img213.imageshack.us/img213/7297/gh2iso200.jpg
RAWy: http://www.mediafire.com/?a63icvvrk1xr241
Kolejnego dnia testów E-M5 było spokojniej. No i ciszej..... znacznie ciszej.
Dzięki tej ciszy usłyszałem delikatny szum, który wydobywał się z nowego Olympusa. Tak jakby pracował w nim malutki wiatraczek i chłodził podzespoły.
Oczywiście nie był to wiatraczek, tylko działająca stabilizacja. Co ciekawe nawet jak w menu aparatu ją wyłączyłem, to nadal słychać było ten szum....
Po przełączeniu aparatu w tryb filmowania (na pokrętle) szum wyraźnie przycichł. Jednak nie do końca i muszę ze smutkiem stwierdzić, że słychać go na nagraniu.
No trudno, skoro mamy stabilizację, to warto sprawdzić jak się spisuje podczas filmowania.
Przyznam, że byłem bardzo pozytywnie zaskoczony wynikami. Aparat trzymałem w rękach (hmmm..... tzw. tryb „zombie”) a rejestrowany obraz był prawie tak miły w odbiorze jak z użyciem prostego flycama. Bardzo dobrze działał też system automatycznego ustawiania ostrości. Poniżej mały przykład.
Do filmów wrócę niebawem, wtedy też udostępnię porównanie jakości nagrywanego materiału (na niskim i wysokim ISO) z GH2.
Wizyta na Okęciu zaowocowała zrobieniem serii zdjęć startujących samolotów -aparat spisał się wyśmienicie, co akurat wcale mnie nie zdziwiło.
E-M5 + Olympus 45 1.8
E-M5 + Olympus 45 1.8
Także fotografując wewnątrz terminala jak i na zewnątrz nie napotkałem na żadne trudności -w znacznym stopniu pomógł w tym doskonały obiektyw 12/2.0. Przyznam, że po tych kilku dniach używania tego obiektywu, chcę go chyba nawet bardziej od 45 1.8.......
E-M5 + Olympus 12/2.0
E-M5 + Olympus 12/2.0
E-M5 + Olympus 12/2.0
E-M5 + Olympus 12/2.0
E-M5 + Olympus 12/2.0
E-M5 + Olympus 12/2.0
E-M5 + Olympus 12/2.0
E-M5 + Olympus 12/2.0
E-M5 + Olympus 12/2.0
Niebawem kolejne wrażenia z testów. Mam nadzieję, że trochę bardziej dynamiczne
(RAWy opublikowanych w tym tekście zdjęć, jak zwykle niebawem....)
Ostatnio edytowane przez Fatman ; 7.04.12 o 19:18
No, no, to mnie na plus zaskoczyło to wyciąganie informacji z cieni.
Ciekaw jestem jaka byłaby różnicą między którymś z Penów.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Fatmanu jedno pytanie, jak ustawiales te same parametry na GH2 i OMD, to histogramy wygladaly tak samo?
pozdrowionka
PS
Thommaso rilax, swieta soprawda taka, ze i tak wole obrazki z mikro niz apsc
![]()
Pytam, bo Panas potrafi niedoswietlac, zwroc prosze na to uwage...
pozdrowionka