Strona 28 z 31 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 302

Wątek: Forumowy test OM-D E-M5 autorstwa fatmana

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Forumowy test OM-D E-M5 autorstwa fatmana

Ostatni test filmowy jaki zrobiłem, polegał na porównaniu wysokiego ISO. Przy identycznych ustawieniach przysłony, migawki oraz ISO (w przypadku przykładowego filmu poniżej, ustawionego na wartość 3200) obraz z Olympusa był praktycznie pozbawiony szumu. Niestety okupione to było znacznym spadkiem detalu oraz ostrości. Algorytm redukujący szum zrobił swoje, niestety nie dało się go wyłączyć (a przynajmniej mnie się to nie udało). GH2 szumiał wyraźnie mocniej, jednak detal i ostrość były znacznie większe.

Plik źródłowy: http://www.mediafire.com/?qvub58yt3q8u6d4

Korzystając z się okazji postanowiłem sprawdzić jak spisze się Olympus OM-D E-M5 w pracy fotografa ślubnego.
    Prawie wszyscy mają wyrobione swoje zdanie na temat tego typu pracy, jedni uważają że to kaszka z mleczkiem i każdy z dowolnym sprzętem da sobie radę, drudzy że jest to ciężki kawałek chleba, wymagający jednocześnie dużych nakładów finansowych w sprzęt.
    Zgadzam się z jednymi i drugimi Jednak jeśli chodzi o sprzęt, to w pracy chcę mieć jak najlepszy, dzięki czemu minimalizuję stres, zwiększam efektywność oraz skracam czas potrzebny na późniejszą obróbkę.
    Warunki oświetleniowe, zwłaszcza na sali weselnej są zazwyczaj poważnym wyzwaniem dla fotograficznego sprzętu. Krótko -jest ciemno. A jak jest trochę światła, to często w kontrze, co dodatkowo utrudnia pracę systemowi automatycznego pomiaru ostrości.
    Tak więc przed E-M5 postawiłem trudne zadanie, zwłaszcza że pracować miał w parze z wręcz stworzonymi do tego typu zdjęć Nikonami D3 i D700.

Już podczas przygotowań przed ślubem, stwierdziłem że używanie małego bezlusterkowca jako aparatu zapasowego -dodatkowego, jest bardzo wygodne. Niewielka waga, małe rozmiary to naprawdę duże ułatwienie. Zazwyczaj używam dwóch sporych rozmiarów lustrzanek, jedna na pasku na szyi, druga na pasku na ramieniu. I przyznam, że nie jest to zbyt wygodne, a na pewno nie lekkie. Zastosowanie specjalnego pasa (typu „szelki”) też nie poprawiło zbytnio wygody.
    Zupełnie inaczej sprawa wygląda, kiedy drugi aparat jest mały i lekki. Praktycznie go nie czuć, nie przeszkadza, nie ciąży.

Olympus OM-D E-M5 + Olympus 45 1.8

W każdej chwili można po niego łatwo sięgnąć i wykonać potrzebne zdjęcie.
    W taki też sposób używałem Olympusa E-M5. Miałem do niego zamontowany obiektyw Olympus 45 1.8 (w tym samym czasie do Nikona D3 podpięty był Nikkor 35 1.8DX) i kiedy potrzebowałem zrobić zdjęcie o bardziej detalicznym niż w przypadku D3 z 35 kadrze, sięgałem właśnie po E-M5.
    Autofocus spisywał się idealnie, co zresztą mnie wcale nie dziwiło, biorąc pod uwagę moje wcześniejsze doświadczenia z tym aparatem.

Czas płynął nieubłaganie i nadeszła chwila większego wyzwania, czyli sam ślub. Tutaj warunki oświetleniowe nie były już tak idealne. Musiałem się bardziej skupić, zwłaszcza że ta część fotograficznej pracy nie pozwala na powtórki, jeśli fotograf lub sprzęt zawiedzie.

Jednak i tym razem fotografowanie za pomocą E-M5 okazało się łatwe i przyjemne. W odpowiednich momentach sięgałem po Olympusa i szybko (ponownie bardzo dobrze spisał się AF) robiłem odpowiednie zdjęcie.

Kolejne wyzwanie było najtrudniejsze. Wesele jak już wspominałem, często odbywa się w niespecjalnie dobrych warunkach oświetleniowych.
    Tym razem, jak się okazało, było po prostu ekstremalnie. Właściwie od samego początku obsługa sali oraz wynajęty DJ postawili na „klimat” co oznaczało zgaszenie większości świateł, które oświetlały parkiet do tańca. Jedynym w miarę silnym źródłem światła były lampy typu „laser w dyskotece” zmieniające kolor świecenia, kąt padanie światła -ustawione z boku sali, czyli dla mnie najczęściej w kontrze.
    Przyznam, że było to jedno z moich najtrudniejszych wesel, jeśli chodzi o wyzwanie dla sprzętu.
    Nikon D3 (oraz D700) łapał ostrość z sporym trudem, często musiałem czekać dłuższą chwilę nim migawka została wyzwolona. Nie za bardzo pomagało nawet wspomaganie AF z lampy błyskowej, zresztą kiedy chciałem tego udogodnienia używać, musiałem przełączyć autofocus w tryb pojedynczy, niezbyt nadający się do fotografowania podczas dynamicznego tańca.
    Dlatego wyłapywanie odpowiednich momentów, kadrów, było tym razem praktycznie przypadkowe (uśmiech w stronę kolegów uważających, że fotografia ślubna ZAWSZE jest miła, łatwa i przyjemna ).

Olympus OM-D E-M5 + Olympus 12 2.8

Kiedy tylko była okazja używałem także E-M5, uzbrojonego w Nikonowską lampę SB-900.
    Olympus OM-D E-M5 dzięki znacznie silniejszej lampce wspomagającej AF (z korpusu oczywiście) radził sobie znacznie lepiej, przynajmniej jeśli chodzi o potwierdzanie ostrości. Wyzwalanie migawki następowało jednak z lekkim opóźnieniem, przez co stosunek ostrych zdjęć do zdjęć wykonanych był mniejszy niż w przypadku Nikona D3.
    Wyglądało to mniej więcej tak, że w czasie powiedzmy 30 sekund Nikon D3 wykonywał 6 zdjęć, z czego 4 były ostre, w tym samym czasie E-M5 wykonywał 10 zdjęć, z czego także 4 były ostre.
    Wynik ten sam, nakład pracy po stronie Olympusa większy.

Tak czy inaczej ja (oraz nasz forumowy kolega Odi, który razem ze mną fotografował na tym weselu) byłem w szoku. To przecież bezlusterkowiec, ostrzący metodą detekcji kontrastu na matrycy, a warunki były naprawdę bardzo trudne !!!!
    Po skończonej pracy i wstępnym obejrzeniu w domu, wyników na ekranie monitora, mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że tym aparatem da się wykonać pracę typu fotografia ślubna, bez zbytniego stresu z bardzo dobrym rezultatem. Oczywiście potrzebne będą dwa aparaty oraz komplet (powiedzmy po 3 na aparat) akumulatorów, ze względu na znacznie większą prądożerność bezlusterkowców w stosunku do klasycznych lustrzanek, a także na potrzebę wykonania (przynajmniej na weselu) większej ilości zdjęć (aby uzyskać odpowiednio dużą liczbę ostrych).

Plener to już luz totalny i czysta przyjemność. Niestety ze względu na bardzo ograniczony czas nie mogłem się wtedy oddać fotografowaniu za pomocą E-M5 tak bardzo jak bym chciał. Dlatego głównie fotografowała nim moja żona, która przynajmniej o sprawach technicznych wie niewiele.
    Aparat bardzo jej się spodobał. Dzięki łatwości używania E-M5 oraz dobrze działających trybach półautomatycznych nie musiałem co chwila czegoś w Olympusie przestawiać, a moja zona zrobiła wiele ciekawych zdjęć.

Niestety czas, podczas którego mogłem testować Olympusa E-M5 szybko minął. Z niekłamanym smutkiem odesłałem aparat -na 100% sprzęt nie będzie się nudził, zapewne już teraz cieszy innego testera
    Ja zdobyłem kolejne ciekawe doświadczenie i utwierdziłem się w przekonaniu, że przyszłość to bezlusterkowce. Postęp jeśli chodzi o ten typ aparatów jest niesamowity. I bardzo szybki. Tak szybki jak AF w E-M5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Aż Ci zazdroszczę tego testowania. Druga sprawa, naprawdę super było poczytać i oczywiście pooglądać zdjęcia i nagrania z testów.
    The question is, who cares?

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Dziękuję za test
    Przyjemnie się czytało/oglądało.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Dziękuję ślicznie i bardzo się cieszę, że mój test się Wam podobał i przydał

| OlyJedi Awatar micz87
    Mieszka w
    Łódź | Łask
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Miło zaskoczył mnie wynik AF w E-M5 na sali weselnej, nie miałem okazji sprawdzić go w takich warunkachm Szkoda, że shackowanego softu do filmowania nie będzie bo wtedy twn Olek to byłby mój aparat idealny
    Micro Four Thirds - moje doświadczenia z u43

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A mnie test ostatecznie przekonał do odkladania kasy, przekonania księgowej i nabycia OMD . Czytałem z ciekawością. Dzięki i pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Dziękuję Rafale za kawał dobrej roboty z opisaniem wrażeń!
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Świetny test super sie czyta no i fajna ocena aparatu. czas zweryfikowac finanse...

| OlyJedi Awatar micz87
    Mieszka w
    Łódź | Łask
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Ja mimo wszystko poczekam, aż zwiększy się dostepność i ceny nieco spadną po premierze. Może jakaś używka się kiedyś trafi okazyjnie
    Micro Four Thirds - moje doświadczenia z u43

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez micz87 Zobacz posta
    Ja mimo wszystko poczekam, aż zwiększy się dostepność i ceny nieco spadną po premierze. Może jakaś używka się kiedyś trafi okazyjnie
    Za 2 lata