Strona 24 z 31 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 302

Wątek: Forumowy test OM-D E-M5 autorstwa fatmana

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: Forumowy test OM-D E-M5 autorstwa fatmana

Nie wiem czy było, ale jak wygląda sprawa AF w kiepskich warunkach oświetleniowych, w porównaniu np do E-P2? Na EP2 w kiepskich warunkach AF ma spore problemy ze złapaniem ostrości, trzeba pomagać sobie ręcznie. Czy w OM-D jest jakaś dioda doświetlająca?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Mi wystarczyłby 75-300 przy stałym f/2.8, nawet gdyby byłby 3 razy droższy od tego, który jest obecnie dostępny. Dla mnie, osobiście, wszystko ciemniejsze od 2.8 to brak możliwości użycia niskich ISO, konieczność dołożenia dodatkowych bajerów jak stabilizacja oraz brak dostatecznej kontroli DOF.
    hehehe - poparz na cenę 90-250 ze stałym swiatłem 2.8 i odpowiedz sobie na pytanie czy firma nadążyła by robić 70-300 f2.8 w cenie 3x większej

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

A może by tak 70-300 (lepiej 50-300) f/4 z dobrym AF o jakości 50-200? Cena powinna być znośna i rozmiar nie będzie tak absurdalny do m4/3.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar jozinzbazin
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki(okolice)
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez erol Zobacz posta
    Nie wiem czy było, ale jak wygląda sprawa AF w kiepskich warunkach oświetleniowych, w porównaniu np do E-P2? Na EP2 w kiepskich warunkach AF ma spore problemy ze złapaniem ostrości, trzeba pomagać sobie ręcznie. Czy w OM-D jest jakaś dioda doświetlająca?
    Zgadzam się, w kiepskich warunkach trzeba pomagać sobie ręcznie,

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez erol Zobacz posta
    Jest dioda doświetlająca i dzięki niej aparat radzi sobie świetnie w takich warunkach.

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Mi wystarczyłby 75-300 przy stałym f/2.8, nawet gdyby byłby 3 razy droższy od tego, który jest obecnie dostępny. Dla mnie, osobiście, wszystko ciemniejsze od 2.8 to brak możliwości użycia niskich ISO, konieczność dołożenia dodatkowych bajerów jak stabilizacja oraz brak dostatecznej kontroli DOF.

70 - 200 f2,9 już sie pojawił

z Vatem pewnie koło 17 000 euro... ale nie wiem czy Cie interesuje bo ciemniejszy od 2.8

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta

70 - 200 f2,9 już sie pojawił

z Vatem pewnie koło 17 000 euro... ale nie wiem czy Cie interesuje bo ciemniejszy od 2.8
    Nie sadze, bo on chcial te stale 2.8 w zakresie 70-300 i to za pol darmo

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

doczekamy czasów jak bedzie jakiś odpowiednik ZD 50-200 śmigający z OMD.
    za analogiczne pieniądze do ceny ZD 50-200. Pewnie i doczekamy czasów odpowiednika ZD300 ale na tym mi aż tak bardzo nie zależy

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Jeszcze trochę o filmowaniu i pracy AF

Jak już wspominałem najbardziej dokuczliwym problemem jest „pikseloza”, którą można zaobserwować podczas rejestrowania bardziej dynamicznych scen. Pomimo moich podejrzeń nie była to kwestia ustawień parametrów rejestracji filmu. Jednak nadal nie dawało mi to spokoju.
    Szczęśliwie złożyło się, że odwiedził mnie Radek Przybył i podczas dyskusji na temat E-M5, wspomniałem mu o tym problemie. Radek od razu zasugerował, że problem być może powoduje nieodpowiedni dekoder.
    Szybko sprawdziłem różne możliwości -czyli różne kodeki i odtwarzacze. Niestety „pikseloza” była widoczna nadal. Przyszedł czas na bardziej zaawansowane testy -renderowanie filmu w popularnych programach do edycji video, czyli Premiere i Vegas. Wynik niestety ten sam.....

Wtedy wpadłem na pomysł udostępnienia pliku, na którym widać ten nieprzyjemny efekt, forumowiczom -z prośbą aby sprawdzili jak wygląda odtwarzanie u nich.
    W większości przypadków efekt był taki jak u mnie, jednak okazało się, że dwie osoby nie widzą „pikselozy”. Czyli jednak najprawdopodobniej tak jak podejrzewał Radek, problemem jest dekoder, który nie jest w stanie poprawnie zdekodować filmu, nagranego nowym Olympusem.
    Niestety pomimo wydawało by się optymistycznego rozwiązania problemu, jest on nadal bardzo poważny. Na oko 90% lub więcej programów/kodeków nie radzi sobie z poprawnym odtworzeniem filmu z E-M5.......... mnie nadal nie udało się znaleźć odpowiedniego programu/kodeka/ustawienia.
    Olympus prawdopodobnie użył jakiejś dziwnej odmiany standardu kodowania....

Trudno, ten temat pozostawiam na razie......... przejdę teraz do czegoś przyjemniejszego.
    Podczas kilku dni testowania E-M5 miałem możliwość porównać jakość jego trybu filmowego do uważanego za mistrza w tej dziedzinie Panasonica GH2. Nagrałem dwie podobne sekwencje filmowe za pomocą tych aparatów. Warunki oświetleniowe były dobre, chciałem sprawdzić jak najlepszą jakość uda się uzyskać z obu aparatów.
    Olympus OM-D E-M5 spisał się bardzo dobrze. Przede wszystkim praktycznie nie widać na zarejestrowanym obrazie efekty mory i aliasingu. Obraz jest bardzo ostry i detaliczny. Właściwie niewiele różni się od tego, do którego przyzwyczaił nas GH2.
    Co także oznacza, że jakością filmowego obrazu, nowy Olympus góruje nad produktami konkurencji np. Canon 600D, Nikon D7000.
    W połączeniu z możliwością pełnej manualnej kontroli nad parametrami takimi jak przysłona, czas otwarcia migawki, ISO, otrzymujemy bardzo dobre narzędzie do filmowania.
    Gdyby nie ten problem z odtwarzaniem filmu i brak trybu 25 klatek na sekundę...... ahhhh.

No dobrze, kolejna rzecz, która dla wielu osób może być istotna. Maksymalny czas nagrywania pojedynczej sekwencji filmowej. Ten test postanowiłem przeprowadzić w warunkach dobrego oświetlenia, czyli takiego, które wymagało użycia niskiej czułości (ISO 200), jako że najprawdopodobniej w takich warunkach powstanie większość naszych nagrań.
    Temperatura otoczenia wynosiła około 21 stopni Celsjusza.
    Aparat filmował w miarę statyczną scenę. Okazało się, że był w stanie zarejestrować maksymalnie sekwencję długości 26 minut i 37 sekund, po czym przerwał nagrywanie. Zapisał plik o wielkości 3.7GB. Po kilku sekundach można było wznowić nagrywanie, jednak nie sprawdzałem na jak długo (wyłączyłem nagrywanie po kilkudziesięciu sekundach). Aparat w dotyku był już dosyć ciepły.

Sekwencje filmowe nagrane w słabych warunkach oświetleniowych (czyli takie, które wymagają naprawdę wysokiego ISO) wyglądają dosyć dobrze. Poziom detalu jest zadowalający, niestety widać już pracę algorytmu redukującego szum (nie można go wyłączyć) i w porównaniu do GH2 obraz jest bardziej rozmyty, bardziej „plastikowy”.
    Tak więc mamy gładkość i w miarę dobry detal, ale obraz odbieramy jako trochę dziwny, sztuczny....

W następnej części napiszę o pracy AF-C oraz systemie śledzenia celu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Aparat filmował w miarę statyczną scenę. Okazało się, że był w stanie zarejestrować maksymalnie sekwencję długości 26 minut i 37 sekund, po czym przerwał nagrywanie. Zapisał plik o wielkości 3.7GB. Po kilku sekundach można było wznowić nagrywanie, jednak nie sprawdzałem na jak długo (wyłączyłem nagrywanie po kilkudziesięciu sekundach). Aparat w dotyku był już dosyć ciepły.
    Tu podejrzewałbym, że długość nagrania nie jest kwestią nagrzania aparatu, lecz systemu plików FAT na karcie pamięci. W większości przypadków karty w aparatach są sformatowane na FAT32 gdzie maksymalny rozmiar pliku to 4GB.
    The question is, who cares?