Ten test polegał na niedoświetleniu (i odzyskaniu szczegółów z cienia w obróbce) -dlatego w jednym i drugim aparacie ustawiłem na manualu te same parametry![]()
Ten test polegał na niedoświetleniu (i odzyskaniu szczegółów z cienia w obróbce) -dlatego w jednym i drugim aparacie ustawiłem na manualu te same parametry![]()
Będzie że się czepiam ale trudno. Porównując te dwa zdjęcia z wyciąganiem z cieni, odnoszę wrażenie że zdjęcie z Olympusa jest ciemniejsze. Byłoby to zgodne z wcześniejszymi przypuszczeniami że E-M5 ma niższą czułość (wg niektórych porównań o 1/3 eV) niż Peny czy Panasoniki. Jak wyglądałoby analogiczne porównanie tylko z odpowiednio skorygowanym ISO (tzn na E-M5 ISO ustawione o 1/3 eV wyżej niż na GH2)?
Jan_S i Janeczek: wg tego co czytałem na dpreview i co przedstawił na zrzutach z ekranu MNIN w E-M5 musisz dać w jpg'u korektę +2/3-1EV, w GH2 "tylko" +1/3EV. W naszych sprzętach -2/3EV.
Fatman: odgłosy z puszki: to normalne i należy to traktować jako praca wg specyfikacji producenta. To nic innego jak druga (tak, są dwie) stabilizacja wizjera. Jest oficjalne stanowisko Oly (chyba USA), gdzieś na forum m43 (dpreview).
Nie słychać tego (teraz wiemy już, że prawie niesłychać) podczas filmowania, tylko podczas robienia zdjęć. W normalnym środowisku tego nie słychać, w studio nagrań a i owszem
![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
W kuchni (hmmm, takie "studio") było słychać -jak robiłem przymiarkę do testów filmowania w wysokim iso
Jan_S, do czasu aż pojawi się ACR nie będę w stanie osobiście tego jak należy sprawdzić -ale odpowiednie zdjęcia wykonam, przydadzą się na później.
Pytanko: 45 1.8 albo 12/2.0 jest uszczelnione ? A może 12-50 3.5-6.3 EZ ? Bo tak myślę, co by w poniedziałek.........
Ostatnio edytowane przez Fatman ; 7.04.12 o 18:21
Ale nie musi być "jak należy"! właśnie chciałbym żeby zostało zrobione dokładnie tak samo jak te dwa pierwsze zdjęcia z postu #126 tyle tylko że z przestawionym ISO o 1/3 eV. Tylko tyle
no ewentualnie, jeśli mógłbym prosić to jeszcze bym poprosił o dołączenie do kompletu fotkę z E-P1 bo ten aparat znam i miałbym bazę do porównania.
Niestety nie mam dostępu do E-P1Chyba, że w tym temacie ktoś z forumowiczów pomoże ?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
U siebie spostrzeglem, ze G1 w stosunku do Epl1 niedoswietla i to momentami sporo bo potrafi i 1 i 1/3EV przyczadzic, standardem jest 0.5-0.7EV, dlatego spytalem Fatmana o zwrocenie na to uwage , nie mowie, ze jest tak w GH2 ale odchylki sa prawdopodobne
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Na ale to już jest kwestia różnic w działaniu światłomierza. Fatman zaś twierdzi, że parametry naświetlania dobierał ręcznie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów