Ktos wyjasni co oznacza AF w trybie LV?Zamieszczone przez RadioErewan
Ktos wyjasni co oznacza AF w trybie LV?Zamieszczone przez RadioErewan
E-3 E300 14/45+40-150+FL-36 50/2
AutoFocus w trybie LiveView ;p
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Ja się cieszę na myśl o tym co nie znane i co poznanym wkrótce będzie![]()
kupujesz?Zamieszczone przez The z00m
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
A jakby to miało działać, też ograniczone tylko do trzech pkt. czy może coś więcej/lepiej?Zamieszczone przez grizz
Czy w trybie MF LV, można wygodnie ustawiać ostrość w trochę większym makro (kwiatki)?
W dowolnym pkt kadru?
W A1 mam możliwość ustawienia pkt AF w dowolnym miejscu kadru, chciałbym dalej mieć coś takiego![]()
a o olkach mało wiem, i trochę mnie to zastanawia, tylko 3 pkt AF i mały wizjerniby można tym fajne zdjecia zrobić, ale czy ja też dam radę... Bo E-510 wydaje mi się fajnym sprzętem do kupienia.
W lustrzankach inaczej jest mierzona ostrośc niz w kompaktach. Będziesz mógł ustawic tylko w tych 3 punktach (przy AF), przy MF oczywiście, ze w każde miejsce![]()
1. Podobnie jak inni chciałbym wiedzieć czy model ten ma mniejsze szumy w porównaniu z poprzednimi korpusami olka przy zdjęciach robionych z użyciem dużych czułości i w złych warunkach oświetleniowych, żeby nie było tak jak tu: E1 - ISO 3200
2. Czy ewentualny spadek zaszumienia nie wiąże się ze spadkiem ostrości (jak to ma miejsce między, moimi, E1 i E300)
3. Czy nastąpiła poprawa działania AF. Czy np. w trybie ciągłym jest w stanie utrzymać ostrość na poruszającym się obiekcie. Może zna ktoś graniczne wartości prędkości z jaką model może się poruszać (np. zbliżać do fotografującego)? Czy rozbiegówka jest w stanie dogonić i ustawić ostrość na znajdującym się w ruchu obiekcie czy też jak to ma miejsce w starszych modelach (e1, e300) potrafi jedynie zgubić ostrość o ile tylko nieruchomy obiekt zacznie się poruszać![]()
4. Jaki jest szacowany zysk tj. wydłużenie czasów naświetlania pozwalających na uzyskanie ostrego ujęcia ze stosowania olympusowskiej stabilizacji? Być może zna ktoś wyniki takich testów?
5. Czy ze stabilizacji można korzystać także przy użyciu statywu (np. w przypadku fotografowania z długimi ogniskoiwymi, czy potrafi zniwelować wibracje układu związane z obsługą bądź niestabilnym podłożem tj. drganiami jakie powoduje przekadrowywanie, wciskanie spstu migawki, niestabilna platforma, na której sprzęt jest ustawiony itp.
jvad:
ooo, długo Cię nie było... widzę że jeszcze trzymasz się w obozie 4/3... moim zdaniem powinieneś pokazać swoje prace szefostwu OLKA w Polsce. mogłoby to poskutkować jakimś sponsoringiem i umieszczeniem w galerii fotografów pro...?
1. szumy ma na oko 2x niższe od E-330, który to szumi przynajmniej 2x mniej od E-1 przy większym upakowaniu matrycy. dokładnie przeanalizujemy jak wypłynie trochę odpowiednio naświetlonych ORF'ów. w teorii, przy dobrym oświetleniu ISO800 powinno wyglądać nieco gorzej, niż ISO200 z E-1
p.s. E-1 nie ma ani ISO 1600, ani 3200... sprzętowa czułość tego modelu to ISO 100-800... pokazane przez Ciebie 3200 to forsowane programowo ISO 800...
2. coś za coś - tak jest wszędzie, ale grubszy spadek będzie pewnie dopiero od ISO1000 w górę
3. tego też jestem ciekaw, bo obecny C-AF w połączeniu z punktem środkowym to jakaś parodia. bocznych punktów "nie krzyżowych" nie biorę pod uwagę. dopiero legendarny, rodzący się w bólach the-next-big-E ma mieć więcej punktów AF - ale to się okaże.
4. w którymś poście RE pokazał fotkę z ręki przy 1/3s, która była w miarę ostra. oznacza to, że przy ujęciach tele mógłbyś korzystać z czasów potrzebnych jedynie do zamrożenia obiektu a nie opanowania długiej ogniskowej. np. zamiast 1/500 jedziesz na 1/80 a przy panoramowaniu jeszcze niżej, np. 1/50. czyli zamiast ISO1600 jedziesz sobie na 400.
5. wydaje mi się że poruszenie to poruszenie a czy za sprawą ręki, czy niestabilnego statywu to już nie rzutuje.
Nie ma czułości 3200.Zamieszczone przez jvad
O czym piszesz?Zamieszczone przez jvad
W nowych olkach AF działa sprawniej. Róznica między E1 i E330 to przepaść, a od E400 AF jest jeszcze szybszy. Z dobiegaczką nie mam doświadczeń, bo też przy 3 centralnych punktach AF to używanie dobiegaczki = sztuka dla sztuki.Zamieszczone przez jvad
Od Jacka słyszałem o 4 EV. Tyle, że to nie jest niezależny test, a informacja dla ekipy Olympusa.Zamieszczone przez jvad
Są dwa tryby pracy stabilizacji. Detekcja ruchu w 2 płaszczyznach i w 1 (do panoramowania). Krążące po sieci ostrzeżenia o zagrożeniu urządzeń z IS przy stosowaniu ze statywu to ściema dla "Myth busters".Zamieszczone przez jvad
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Hehehe, a zastanawiałeś się ile czasu potrzeba do zamrożenia nawet wolno poruszającego się obiektu?Zamieszczone przez KaarooL
Weźmy 200mm. W olku kąt widzenia 6,2 stopnia. Obiekt fotografowany w odległości 10 metrów idzie z predkością 3,6 km/h (dla ułatwienia obliczeń).
Tyle w podstawie obejmie kadr:
http://www.google.pl/search?q=tan+%2...egree%29*10+*2 (mniej więcej 1 metr).
Obiekt przez sekundę przebywa 1 metr. Tak więc przy 1/400 sekundy (zasada 1/ogniskowa) ta starsza powolna osoba przesunie się o 1/400 część kadru. Prawda, że zdjęcie będzie poruszone? 9,25 piksela przesunięcia na matrycy o podstawie 3700px. Do fotografowania z ręki kamieni, to się stabilizacja z dłuuuugimi szkłami może przydać.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto