Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Jak złożyć parę fotek w tryptyk (PS)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Jak złożyć parę fotek w tryptyk (PS)

Witam!!
    Pytanie do fachowców od PS-a.Jak złożyć parę fotek w tryptyk,chodzi o jak najprostszy sposób

Pozdrawiam!! I czekam na nauki

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    sposobów pewnie jest z tysiąc...

- wystarczy otworzyć jedna fotkę (zakładam ze 3 zdjęcia są tej samej wielkości)
    - ALT+CTRL+C
    - zaznaczyć lewy środkowy kwadracik - tak zeby strzałki były zwrócone w prawa stronę
    ustawisz szerokość na 300% i OK

następnie wkleić do tego zdjęcia (rozszerzonego) dwa inne zdjęcia. Zdjęcia te automatycznie ułożą się na osobnych warstwach, które możemy później przesuwać). *
    Oczywiście jak chcesz mieć pomiędzy każda fotka jakieś ramki to musisz trochę inaczej za to się zabrać no ale jak powiedziałem jest wiele sposobów (to co podałem to chyba najprostszy).

*wklejanie zdjęcia:
    otwórz zdjęcie
    CTRL+A
    CTRL+C
    przejdź do swojego zdjęcia (rozszerzonego) i zrób CRTL+C
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Sposób drugi - b. prosty, co nie znaczy, że dobry

• Wybierasz menu File / Automate / Photomerge.
    • Jeśli masz otwarte jakieś pliki (zakładamy 3), to wybierasz opcję "użyj otwartych fotek", następnie po otwarciu okna przeciągasz myszką i ustawiasz obrazki tak, aby były ustawione obok siebie.

• Strzałkami można manipulować obrazkiem z dokładnością do 1px. Trzymając Shift i strzałkę przesuwasz o bodajże 10px.
      Warto zaznaczyć opcję "Keep as layers", co przyda się, jeśli chcesz potem zrobić swego rodzaju uproszczoną ramkę.

• Po kliknięciu OK powinien zostać utworzony nowy imidż, z trzema (przykładowo) warstwami (jeśli była zaznaczona opcja "Keep as layers".
    • Aby w stosunkowo łatwy sposób utworzyć pseudo ramkę, należy przytrzymać Ctrl i kliknąć na podglądzie miniaturki w oknie z Warstwami. Zostanie zaznaczony (obrysowany - Marquee) jeden z obrazków.
      menu Edit / Stroke.
      Ustalamy szerokość obrysowania, kolor, pozycję (na zewnątrz, wewnątrz, lub w środku - najlepsze zastosowanie będzie miała pierwsza opcja), tryb mieszania i przezroczystość ramki.

• Można ustawić osobną, spodnią warstwę, wypełnić ją czarnym kolorem, a obrysować wszystkie obrazki ramką o szerokości np. 12px w kolorze białym. Jeśli jest za mało miejsca "na zewnątrz" obrazków, należy wcześniej nieco zwiększyć rozmiar płótna o te kilka px z każdej strony używając menu Image / Canvas Size.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dzieki za oświatę spróbuję i zobaczymy co mi wydzie Pozdrawiam!!

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie ma problemu