Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Wrazenia z ogladania E-510

Awatar wgerwat
    Mieszka w
    Chester UK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Wrazenia z ogladania E-510

Dzis rano w drodze po zakupy zobaczylem na wystawie , troche mnie to zdziwilo, bo nie przypuszczalem, ze pojawi sie tak szybko w sklepach- nawet przed ... Stal sobie posrod innych modeli i powiem szczerze gdyby nie znaczek IS na obudowie pomyslal bym ze to piecsetka. Szczesliwie sklep byl otwarty i moglem przyjrzec sie mu dokladniej. Na wstepie dowiedzialem sie ze to naprawde goracy towar, wlasnie przywieziony. Oprocz tego egzemplaza na podlodze staly jeszcze 4 inne (wszystkie w "duble kicie"). Sprzedwca zaprezentowal mi aparat i przez chwile moglem sie nim pobawic.
    Aparat zbudowany jest solidnie, porownywalnie z , moze troszke ciezszy. Niezle lezy w dloni. Wszystkie przyciski chodza lekko, moze poza kolem wyboru trybow, ktore chodzi ciezkawo, ale bardzo pewnie. Wlacza sie szybko, niestety nie bylo karty pamieci wiec nie moge powiedziec nic o predkosci zapisu. Na poczatku sprawdzilem tryb Live Live. Po nacisnieciu przycisku ktoremy towazyszy dzwiek lustra, na ekranie mozna obserwowc obraz. Musze powiedziec ze bylem pozytywnie zaskoczony, praktycznie brak opoznienia. Po nacisnieciu migawki i chwili aparat robi zdjecie. Bawilem sie w dosc ciemnym sklepie i cala operacja trwala ok 1 s. O dzialaniu stabilizacji niestety nie moglem sie przeknac, na zalozonym obiektywie nie bylo roznicy....
    Czas na wizjer, a wiec tak 3 pola, tak wyswietlanie parametrow po prawej stronie. Co do jasnosci a raczej ciemnosci chyba jednak podobnie do .

Teraz ceny, chcialbym zaznaczyc ze byl to maly specjalistyczny sklep z aparatami, prawdopodobnie nie oferujacy zawsze najnizszej ceny to obladany przeze mnie zestaw kosztowal Ł689 (czyli ok 3790zl) w duble kicie i Ł599 body + .
    Pozdrowienia.
    PS
    Zapraszam do obejrzenia E 410 w akcji, co ciekawe obiecuja tego typu test e 510 jak tylko sie pokaze
    Smacznego

PS 2 Link juz dziala!!!
    Przepraszam że żyje, to JUŻ się nie powtórzy ......

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Ja też mam wrażenie, że na kilku półkach sklepowych mogło się pojawić E-510
    Bliskie spotkanie trzeciego stopnia z tym modelem - jutro w Poznaniu
    Jack

The z00m
    Gość
    Czyli co jest już w sklepach To dość niespodziewane...

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    no reklamy juz sa e410 wszedzie... to pewnie te dwa modele wyjdą równolegle.

O.T.
    Jack a wiadomo cos o ED 50-200mm 1:2.8-3.5 SWD? czy raczej nie ma co sie napalac ze niedlugo bedzie...

do zobaczenia w Poznaniu
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    no reklamy juz sa e410 wszedzie... to pewnie te dwa modele wyjdą równolegle.
    Cieszy fakt, że Olympus wyrabia się w terminie.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    ...ED 50-200mm 1:2.8-3.5...
    Szklarnia tym razem skromna , tylko:
    3,5/35
    2,8-3,5/11-22
    2,8/300
    2,8/90-250
    oczywiście aparat E-510 (oraz czekam na kuriera, który ma zaraz dostarczyć zaraz E-410)
    Jack
    PS. niestety 50-200 brak, jeden jest we Włoszech, a drugi nawet nie wiem gdzie
    edit: dopatrzyłem sie teraz właśnie SWD - na razie nic nie wiem.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jack
    ...ED 50-200mm 1:2.8-3.5...
    Szklarnia tym razem skromna , tylko:
    3,5/35
    2,8-3,5/11-22
    2,8/300
    2,8/90-250
    oczywiście aparat E-510 (oraz czekam na kuriera, który ma zaraz dostarczyć zaraz E-410)
    Jack
    PS. niestety 50-200 brak, jeden jest we Włoszech, a drugi nawet nie wiem gdzie
    edit: dopatrzyłem sie teraz właśnie SWD - na razie nic nie wiem.
    ...Jack czy to prawda, że w nowych obiektywach koniec z elektronicznym pierścieniem ostrzenia i nowe obiektywy będą miały pierścień mechaniczny?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    ...Jack czy to prawda, że w nowych obiektywach koniec z elektronicznym pierścieniem ostrzenia i nowe obiektywy będą miały pierścień mechaniczny?
    ciekawa teoria. Nie słyszałem jeszcze o takim projekcie w Zuiko Digital Moim zdaniem łatwiej jest zachować w obiektywach przeniesienie elektryczne z pierścienia na silniki via korpus, niż prowadzać posuw mechaniczny.
    Jack

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jack
    ciekawa teoria. Nie słyszałem jeszcze o takim projekcie w Zuiko Digital Moim zdaniem łatwiej jest zachować w obiektywach przeniesienie elektryczne z pierścienia na silniki via korpus, niż prowadzać posuw mechaniczny.
    Jack
    Przeczytałem o tym (prawdopodobnym jest, że na fotopolis), że elektryczne sterowanie pierścieniem ostrości zostanie zastąpione mechanicznym ponieważ użytkownicy skarżyli się na osóźnienia

| OlyJedi Awatar Karol K.
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Moim zdaniem Olympusowi chodziło o doostrzanie w trybie S-AF + MF - obiektywy bez silnika ultradźwiękowego nie miałyby takiej funkcji (tak jak w innych systemach), a mają dzięki ostrzeniu manualnym przy pomocy wbudowanego silnika. W obiektywach SWD nie ma juz problemów przy mechanicznym doostrzaniu (moja opinia wzoruje się na działaniu obiektywów w innych systemach), a wiec sądzę że taki sposób ostrzenia jest wielce prawdopodobny