Po roku postanowiłem posłuchać doświadczonych użytkowników tego forum i pozostawić swój e-400 i nie kupować żadnej hybrydy. Założyłem wątek z zakupem obiektywu zuiko 40-150 jednak pojawiły się wątpliwości natury technicznej wzbudzone przez jednego z oferujących mi możliwość sprzedaży obiektywu a mianowicie... która wersja tego obiektywu będzie pasowała do mojego Olympusa e-400...
Widziałem 40-150 mm 3,5-4,5 ten pierwszy stary oznaczany EZ,
40-150 mm mm 4,0-5,6 ED z tego co czytałem w różnych opisach oba pasują do e-400 -> (Proszę o potwierdzenie bo zgłupiałem ) czy będą konieczne konwertery itp. bo niestety użytkownik wzbudzający moje wątpliwości (zdecydowanie bardziej doświadczony) powiedział, że pierwsze słuszał o połączeniu wersji ed z moim e-400 i nie wiem czy ma racje czy opisy odnośnie e-400 się nie zgadzają. Niemniej jednak jeśli dobrze pamiętam e-400 pojawił się właśnie z obiektywami 14-42 i 40-150 mm
Ostatnia najnowsza wersja 40-5,6 ED R - o tym nic mi nie wiadomo niby szybki itd ale czy pasuje do e-400 ? Chciałbym odpisać użytkownikom i wybrać jedną z ofert ale.. "zgłupiałem"

Odpowiedz z cytatem