Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 92

Wątek: OM-D/ E-M5 w Fotograficznym Programie bez nazwy

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Odp: OM-D/ E-M5 w Fotograficznym Programie bez nazwy

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    4700 zł to pewnie cena katalogowa, która zawsze była wyższa, niż sklepowa. A w OJ będzie jeszcze taniej. Stawiam, że te 4700 zł to będzie już z kitem w Media Markcie.
    Niektórzy zachowują się jakby przed chwilą przyszli na świat a sugerowane ceny detaliczne były czymś nowym, potwornym i wymyślonym wyłącznie na potrzeby OM-D. Na ten przykład E-P3 można bez problemu kupić za ~650zł taniej niż w oficjalnym cenniku, o cenach OJ nie wspomnę. Kiedyś wyraziłem życzenie żeby OM-D kosztował tyle co E-P3 + VF-2, i jak widać po sugerowanych cenach moje życzenie się spełniło.
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 23.03.12 o 12:32
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    ...Kiedyś wyraziłem życzenie żeby OM-D kosztował tyle co E-P3 + VF-2, i jak widać po sugerowanych cenach moje życzenie się spełniło.
    To fakt, a dodatkowo - w tej sytuacji - od Olka już całkiem w gratisie:
    - pancerny, uszczelniony korpus,
    - bardzo skuteczna stabilizacja (a przy wideo jest rewelacyjna - bez kitu!)
    - wyeliminowane rolling shutter i galarety,
    - wychylność ekranu,
    - 9 kl./sek. (bez korekty ostrości),
    - nowy artfiltr i sporo ich wariantów,
    - podgląd postępu naeksponowania w B i T,
    A ponieważ TEN cennik nie jest obliczany wg stałego procentu, ale wg innych wskaźników, więc trzeba się zdystansować i odczekać na kwiecień

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

"wyeliminowano rolling shutter i galarety_?"

Chyba : lekko zmniejszono?
    ...
    Nadal np. stareńki Fuji s602Z (ile to już lat?) jest na tym polu niedoścignionym wzorem (brak galarety i RS).
    milczenie jest złotem

dzarro
    Gość

Jak rzeczywiście cena za body będzie poniżej 4000 zł - nie będę miał uwag.

PS - coraz bardziej się przekonuję, że z mojej perspektywy największą wadą nowych aparatów(nie tylko m4/3) są jakiekolwiek funkcje video. Pół biedy, że muszę płacić za gadżet, którego nie używam, gorzej, że szkła optymalizowane do video tracą na jakości optycznej a ich cena wzrasta. To tak jakby ktoś próbował mi wmówić, że amplituner kina domowego jest lepszy od wzmacniacza stereo, fakty są takie, że amplituner za 10 tys. gra gorzej od wzmacniacza za 3 tys. Rzecz w tym, że w branży audio mam wybór, a w foto nie - tzn. do pewnego, osiągalnego dla mnie, pułapu cenowego zaczynają dominować foto-bumboxy.
    Oczywiście nie zaliczam do tej kategorii OM-D, ale argumenty, że aparat jest super bo będę mógł nim sfilmować komunię ciotecznej prawnuczki przyrodniego brata mojego sąsiada jakoś do mnie nie trafiają.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Jak rzeczywiście cena za body będzie poniżej 4000 zł - nie będę miał uwag.

PS - coraz bardziej się przekonuję, że z mojej perspektywy największą wadą nowych aparatów(nie tylko m4/3) są jakiekolwiek funkcje video. Pół biedy, że muszę płacić za gadżet, którego nie używam, gorzej, że szkła optymalizowane do video tracą na jakości optycznej a ich cena wzrasta. To tak jakby ktoś próbował mi wmówić, że amplituner kina domowego jest lepszy od wzmacniacza stereo, fakty są takie, że amplituner za 10 tys. gra gorzej od wzmacniacza za 3 tys. Rzecz w tym, że w branży audio mam wybór, a w foto nie - tzn. do pewnego, osiągalnego dla mnie, pułapu cenowego zaczynają dominować foto-bumboxy.
    Oczywiście nie zaliczam do tej kategorii OM-D, ale argumenty, że aparat jest super bo będę mógł nim sfilmować komunię ciotecznej prawnuczki przyrodniego brata mojego sąsiada jakoś do mnie nie trafiają.
    Wyjatkowo sie z dzarro zgodze. Pomyslec o ile ten OM-D bylby fotograficznie lepszy jesli producent nie musialby sie ogladac na to jakie filmiki z tego wychodza i dodatkowo projketowac nowy obiektyw kitowy pod fimlmowe zastosowania.
    Zdaje sobie natomiast sprawe, ze taki aparacik wykastrowany z filmow by sie nie sprzdal pewnie. On jest jednak skierowany do konsumenta masowego bylo, nie bylo wiec coz.. trzeba dorownac oczekiwaniom tlumu.
    Dlatego chyba jednak poczekam na bardziej PRO puszke z OM-D. Przygotowana bardziej dla fotografow niz filmowcow.
    Choc cos czuje ze sie nie doczekam jej szybko i wczesniej zmienie barwy :/

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Hmm... czy od premier roku 2011 są jeszcze jakieś aparaty, które nie filmują?

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Jak sie nie ma za duzego pola manewru na polu matryc to sie kombinuje na lewo i prawo z ficzerami, coby to jeszcze w miare atrakcyjnie wygladalo i sie jakos sprzedawalo. Poza tym prawie kazdy teraz praktycznie aparat ma ta mozliwosc zwiazana z filmowaniem a np. takiemu markowi III czy D4 ciezko zarzucic miernote w temacie zdjec...

p.s. Co za niedorzeczny czlowiek kupuje amplituner multiczanelowy do sluchania stereo? Tak podchodzac do sprawy mozna wiekszosc rzeczy podwarzyc. Jednakowoz jak w kazdej dziedzinie sa wyjatki od reguly
    Jak juz taki purysta dziekowy to sie dziwie, ze sluchasz z jednego wzmaczniacza, przeciez mozna dwa monobloki (po jednym na kanal) postawic i wtedy jest jazda...
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 23.03.12 o 13:50
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

dzarro, kup sobie X-Pro1 i problem z głowy. On nawet nie ma guzika filmowania

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Hmm... czy od premier roku 2011 są jeszcze jakieś aparaty, które nie filmują?
    Średnioformatowe lustrzanki i aparaty do panoram
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dzarro
    Gość

Miałem 14 kawałków drobnych ale ostatnio duże napiwki rozdawałem, więc muszę poczekać do przyszłego tygodnia.

---------- Post dodany o 13:04 ---------- Poprzedni post był o 13:00 ----------

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    J
    Jak juz taki purysta dziekowy to sie dziwie, ze sluchasz z jednego wzmaczniacza, przeciez mozna dwa monobloki (po jednym na kanal) postawic i wtedy jest jazda...
    Jak bym miał wybór - badziewny amplituner za 2 tys. albo monobloki za 10 tys. sztuka i nic po środku, to pewnie bym się przerzucił na iPoda(zresztą ten gadżet akurat lubię). Na szczęście w audio wybór opcji jest praktycznie nieograniczony - zarówno w zakresie konfiguracji, jak i cen. Fajnie by było, żeby w foto było podobnie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Ja nie mowie zeby aparaty byly wykastrowane z filmowania, niech sobei maja ta funkcjonalnosc.
    Tylko porducenci czasami dodaja nowosci, bajery w kwestiach mniej istotnych dla bardziej zaawansowanych uzytkownikow, ktorzy oczekiwaliby poprawy w kwestiach fotgraficznych, a nie filmowych (bo sie filmowaniem nie zajmuja).

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Uprawnienia umieszczania postów