Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 92

Wątek: OM-D/ E-M5 w Fotograficznym Programie bez nazwy

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Odp: OM-D/ E-M5 w Fotograficznym Programie bez nazwy

Aż taki brzydki nie jest. Kto wie czy sam się nim kiedyś nie zainteresuję jak cena spadnie - muszę go tylko obejrzeć bo same suche liczby niewiele mówią. Posiadam już lustrzankę Pentaxa i nie musiałbym inwestować w szkła, lampę itd... Kit DA 18-55WR + DA 35mm f/2.4 i mam już ciekawy zestaw wycieczkowy.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

dzarro
    Gość

Wracając do cenników. Dziś w FJ widziałem Sony A-77 za 4700 zł.

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Wracając do cenników. Dziś w FJ widziałem Sony A-77 za 4700 zł.
    długi czas nie było nic z sony, teraz zaczynają się pojawiać. cena a77 powinna jeszcze mocniej spaść gdy pojawi się a57, który mając tą samą matrycę co d7000/d5100/k5/nex5n będzie hitem jeśli tylko będzie poniżej 3k, a raczej będzie z uwagi na obecną cenę a65.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Nadal np. stareńki Fuji s602Z (ile to już lat?) jest na tym polu niedoścignionym wzorem
    Odczyt "rolling shutter" i "global shutter" to dwie różne rzeczy, jedna dotyczy czytania CMOSów, a druga CCD. Więc stareńki Fuji nie ma galarety, bo rodzaj użytej matrycy i sposób odczytywania sygnału wyklucza jej powstawanie. Problem dotyczy CMOSów i zredukowanie, lub wyeliminowanie takiej przypadłości, jest osiągnięciem. Zatem to "odkrywcze" porównanie jest lekkim nieporozumieniem.

dzarro
    Gość

Z tego co widzę, ten nowy A-57 będzie się różnił od A-67 tylko matrycą(raczej na korzyść) i wizjerem. W dodatku można do niego podpiąć pół-Zeissa z bardzo fajną ogniskową 16-80 i w sumie niegłupim światłem (jakość też więcej niż OK) albo ten nowy zoom ze światłem 2,8. W cenie zblizonej do OM-D w kicie nie mamy uszczelnień, korpus jest większy(ale to może być zarówno wada jak i zaleta) i nie ma tych dotykowych bajerów(to akurat fajny patent). Cała reszta na remis albo na korzyść Sony - zwłaszcza ergonomia, jakość matrycy, optyka. W dodatku cechy użytkowe takie same jak w bezlusterkowcu (podgląd ekspozycji w wizjerze, odchylany ekran).
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 26.03.12 o 10:16

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Wolałbym OM-D, nawet gdyby był droższy od Sony. SLT to porażka robiąca z obrazu mydło.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

A mi sie nowe Soniaki podobaja, jak zerknalem w wizier, to sie poczulem jakbym byl pilotem odrzutowca Moze bym sie skusil na jakiegos slt gdybym mial nadmiar kasy, choc pewnie wybralbym A900, minolta zostawila im ogromna spuscizne swietnych szkiel....

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Odczyt "rolling shutter" i "global shutter" to dwie różne rzeczy, jedna dotyczy czytania CMOSów, a druga CCD. Więc stareńki Fuji nie ma galarety, bo rodzaj użytej matrycy i sposób odczytywania sygnału wyklucza jej powstawanie. Problem dotyczy CMOSów i zredukowanie, lub wyeliminowanie takiej przypadłości, jest osiągnięciem. Zatem to "odkrywcze" porównanie jest lekkim nieporozumieniem.
    To jakby jaka‚ firma z branży moto wyprodukowała samochód o kwadratowych kołach a następnie "wyeliminowała" problem wstrząsów w czasie jazdy przez rewolucyjne wprowadzenie kół sześciokątnych (po latach intensywnej pracy i milionach zainwestowanych w R&D).
    Ani mnie to grzeje ani boli a tylko śmieszy. Kto zmusza olympusa do jazdy na kanciatych kołach ?

A wiem -sami się zmuszają.

Tymczasem świętujmy że OM-Fake-D E-EMPięć nie ma tak daremnej galarety podczas ujęć video jak poprzednik E-P3.
    I miejmy nadzieję że kiedyś dorówna takim zabawkom jak wspomniany fujik czy wiele podobnych kompaktów z przed kilku (7-9?) lat.
    Bo nadzieja matką wynalazku?
    Czy coś mi się w tym przysłowiu pomyliło>?<
    milczenie jest złotem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    A mi sie nowe Soniaki podobaja, jak zerknalem w wizier, to sie poczulem jakbym byl pilotem odrzutowca
    Właśnie m.in. dlatego mi się one nie podobają. Patrzysz w wizjer i masz dyskotekę, zamiast kadru. Te wszystkie parametry i poziomice powinny być na tyle dyskretne, żeby nie rozpraszać uwagi - umieszczone gdzieś na dole pod kadrem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    A mi sie nowe Soniaki podobaja, jak zerknalem w wizier, to sie poczulem jakbym byl pilotem odrzutowca Moze bym sie skusil na jakiegos slt gdybym mial nadmiar kasy, choc pewnie wybralbym A900, minolta zostawila im ogromna spuscizne swietnych szkiel....

pozdrowionka
    Mi podoba się idea jednego dobrego optycznie obiektywu o ogniskowej 24-120 mm zamiast całej tej biżuterii w postaci stałek. W 4/3 jest oczywiście 12-60 ale to nie moja półka cenowa(pomijam już inne kwestie - np. brak korpusów). Opcja Zeiss/Sony wydaje się najsensowniejsza w relacji cena/jakość/walory użytkowe. Nie wiem czy wpływ tego pseudo-lustra jest rzeczywiście aż tak degradujący. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby zły wpływ na obraz SLT był równie duży co tandemu w postaci słabszej matrycy i słabszej optyki.

Uprawnienia umieszczania postów