Świetnie, że wstawiłeś foty. Auto WB i jpgi prosto z aparatu?
Świetnie, że wstawiłeś foty. Auto WB i jpgi prosto z aparatu?
lekko obrobione rawy.
chciałem Ci dać plusa za tę wrzutkę, niestety nie mogęsystem nie pozwala
![]()
Nie mam ochoty pisac dokladnego reviewu, skoro jest to aparat 2-3 razy tanszy od topowego modelu samsunga, napisze wiec jedynie kilka pewnych spostrzezen.
Aparat ma kilka mniej lub bardziej irytujacych wad wynikajacych glownie z oprogramowania.
Obiektywy (wszystkie oprocz 30mm) wyposazone sa w przycisk i-function - dzieki ktoremu za pomoca pokretla na obiektywie mozemy zmieniac wybrany przez nas parametr - a wiec teoretycznie funkcja jak u fuji, tylko ze lepsza - poniewaz nie musimy sie ograniczac jedynie do zmiany przyslony. W praktyce jednak funkcja jest zupelnie bezuzyteczna dla serii pol-profesjonalnych aparatow. Kiedy nacisniemy i-function, pokretlo na aparacie traci swa pierwotna funkcje i sluzy jedynie do zmiany parametru, ktory bedziemy zmieniac za pomoca pokretla na obiektywie. A wiec pomimo tego, ze niby mamy 2 pokretla - jednoczesnie da sie uzywac tylko jednego. Niestety, funkcja ta jest dostosowana do modeli typu nx200 i pozostaje miec nadzieje, ze samsung poprawi to w przyszlosci.
Kolejna wada to wspolpraca aparatu z lampami blyskowymi. w nx10 obraz w wizjerze zawsze odzwierciedla parametry ustawione na aparacie - wiec kiedy chcemy korzystac z lampy blyskowej i zmniejszamy parametry ekspozycji w paracie - w wizjerze zobaczymy ciemny lub zupelnie czarny obraz. sytuacje raduje nieco fakt, ze obraz rozjasnia sie w momencie ustawiania ostrosci przez autofocus. Blad ten zostal poprawiony w nx11 oraz nx20.
Kolejny problem to poglad zdjecia. Jest on wyswietlany zarowno w wizjerze jak i na ekranie (zaleznie od tego, co jest aktywne) - co dla osob zainteresowanych reportazem zupelnie dyskfalifikuje ta funkcje. Powinna byc mozliwosc wybrania, aby podglad byl wyswietlany tylko na ekranie - dzieki czemu mozemy kontynuowac zdjecia korzystajac z wizjera, lub przelaczyc sie na ekran aby obejrzec ostatnie zdjecie.
problem nr 4 - Po zrobieniu kilku-kilkunastu zdjec seryjnych aparat przestaje pozwalac na zrobienie zdjecia. Ponadto po zrobieniu nawet 1 zdjecia nie da sie odrazu wejsc w przegladarke zdjec aby je podejrzec - dostaniemy ok 1-3 sekundowy komunikat "przetwarzanie" - co w polaczeniu z wada nr.3 jest mocno irytujace.
Wizjer jest daleki idealnego - majac lustrzanke wlasciwie nigdy nie korzystalem z normalnego ekranu, natomiast tutaj korzystam z wizjera tylko wtedy, kiedy jest to konieczne (np. przy streecie) - przy przykladaniu go do oka na kilka sekund jego srednia jakosc nie robi wiekszej roznicy.
Plusem w porownaniu do e-pl1 jest responsywnosc - aparat robi zdjecie w momencie nacisniecia spustu migawki, a nie tak jak przy e-pl1 chwile po.
Minimalne iso to 100 oraz minimalny czas otwarcia migawi to 1/4000s, co przyda sie pewnie w szczegolnosci z 85mm 1.4
Jesli chodzi o obiektywy, to kazdy widzi, jaka jest oferta - imo najlepsza ze wszystkich systemow bezlusterkowych, ale tutaj kazdy potrzebuje czegos innego.
Jesli chodzi o zdjecia robione przez nx10 w polaczeniu ze stalkami - moza zobaczyc je tutaj: http://dailyhellbike.blogspot.com
Pomimo wszystkich tych wad - biorac pod uwage to, ze uzywanego nx10 mozna kupic za 850zl - jest to na prawde rewelacyjny wybor.
Nie wydaje mi sie, zeby system odstawal czymkolwiek od konkurencji - a biorac pod uwage cene obiektywow w polsce ciezko oprzec sie wrazeniu, ze wybor aparatu wcale nie jest dla nas racjonalna decyzja. To raczej kult, w ktorym podazamy za tym, ktorego strategia reklamy najbardziej do nas przemawia, bedac gotowym wydac kilka razy wiecej pieniedzy za sprzet o zblizonej jakoscii. Ot, taka forma religii.
Ostatnio edytowane przez hellbike ; 1.11.12 o 13:54
hellbike - dzięki za krótką recenzję.
Podglądu zdjęcia nie można wyłączyć? Bo ja to zawsze wyłączam, nie lubię gdy mi się coś automatycznie wyświetla.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Z tego NX-20 to zrobiła się świetna oferta - cena zestawu kitowego spadła poniżej 3 kpln.
DxOMark wzięło na warsztat NX20 i NX200 oba sobie całkiem, całkiem poradziły...
http://www.dxomark.com/index.php/Pub...ff-competition
Wynik faktycznie niezły, dobrze, że konkurencja jest spora na rynku bezlusterkowców.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA