Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Który ultrazoom najlepszy ?

Jd
    Gość

Który ultrazoom najlepszy ?

Dzisiaj spotkałem znajomego, który wie ,że trochę interesuję się fotografią i mam jako takie rozeznanie w sprzęcie. Zadał mi takie pytanie: "Słuchaj , wiosna idzie , wiesz wycieczki itp itd. Mam jakąś tam małpke Nikona za 200 pare złotych . Chciałbym coś co jest trochę wieksze , ma wygląd lustrzanki no i fajny obiektyw, bo w tej małpce to nie idzie za bardzo przybliżyć." Zacząłem mu nawijać o bezlusterkowcach, o zoomach , ale wymienne obiektywy go nie interesowały. "Obiektyw ma być na stałe i mieć duże przyblizenie." Acha i cena tak w granicach 1.500 max 2.000 zł.I tu cała moja wiedza wzięła w łeb. Po powrocie do domu zacząłem szukac w necie. Sa takie aparaty ale poza suchymi opisami, tabelkami z parametrami nie znalazłem zadnych miarodajnych opini. Na wszystkich forach segment ten jest traktowany po macoszemu tak jakby nie za bardzo wypadało o nich pisac. Przykład Sony HX100V czy HX200V, Panasonic FZ 150 . Nawet Optyczne.pl nie raczyło zrobic testów zadnego z nich mimo ,że na kompakty maja czas.
    Prosze o wypowiedzi co o tym sądzicie i co byście mi poradzili abym przekazał znajomemu (aby mnie później nie obgadywał ,że kazałem mu kupić byle co ).

PS Mam kolegę, który ma Sony HX1 i jest bardzo zadowolony . Widziałem zdjęcia z tego aparatu i są całkiem dobre. Ale ten aparat to juz tylko rynek wtórny a ten znajomy chce cos nowego.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria

Odp: Który ultrazoom najlepszy ?

No to nastepce hx1, np. hx100

Tudziez np. fuji hs20

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Polecam Sony HX 200. A tu opis w mniejszej wersji http://wyobrazsobie.komputerswiat.pl...w-podrozy.aspx (iso !!!)

Jd
    Gość

Tego małego nie ma jeszcze w Polsce w sprzedaży mimo ,że premierę miał razem z HX200V no i ciemniejszy od swego większego brata.

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Będzie w maju (ma parametry, ciekawe jak w praktyce)

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Jak robiliśmy na sklepie porównanie ultrazumów to najlepiej wypadło sony hx100, jesli chodzi o jakość obrazu, detale itp. pierdoły w tyle zostawił canona sx30is, panasa fz150 i nikona p500. Generalnie każdy z tych aparatów i ich następców ma coś co go wyróżnia, nikon ma najszerszy obiektyw, panas sprawia najlepsze wrażenie jeśli chodzi o wykonanie, sony ma masę bajerów takich jak giga panoramy, ogniskowanie przez pierścień na obiektywie, a canon jest nijaki. Moim zdaniem w tej klasie aparatów czego się nie wybierze będzie dobrze, ultrazoomy nie mają robić idealnych zdjęć, tylko być pośrodku pomiędzy dobrym obrazkiem i uniwersalnością.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    285
    Moja galeria

a nikon P7100 mu nie wystarczy? ogniskowa aż /albo tylko/ do 200mm
    Jacek

Jd
    Gość

Panas FZ150 to podobno Leica V-Lux 3 ale dla "ubogich"

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Panas FZ150 to podobno Leica V-Lux 3 ale dla "ubogich"
    pewnie taka sama zależność jak między tz20, lx5 i ich odpowiednikami Leici
    z tego co mówił przedstawiciel Panasonica, to firma ta porzuca serię FZ na rzecz G.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

Jd
    Gość

Jakoś długo porzuca. Od czasu premiery FZ150 (a to w maju bedzie juz rok ) nic nowego nie zaproponowali (oprócz G3) Reszta to same "pstrykacze"

A wracajac do sprawy to zaproponuje mu wybór z tych dwóch Sony HX100V lub HX200V oraz Fuji HS20 - a konkretnego wyboru niech dokona sam.
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 15.03.12 o 15:48