Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Canon zrobił matrycę CMOS - 50mpx !!!

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Co do Canona to mogę powiedzieć, że Full Frame ma fajny i L'ki (i kilka nie elek) ... serie canona xxxD xxD ... tu lepszy Olek imho generalizując.
    Co do pix - na większej matrycy łatwiej więcej zmieścić, więc pewnie to 50 mpx trafi do 1 w ciągu 10 lat.

Moim zdaniem największa bolączką cyfry sa światła ... biele łatwo się wypalają, wydaje mi się, ze w 5D to jest dobrze "pilnowane" przez matrycę i soft ... ale mały review napisze wam dopiero za klik dni.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Moim zdaniem największa bolączką cyfry sa światła ... biele łatwo się wypalają, wydaje mi się, ze w 5D to jest dobrze "pilnowane" przez matrycę i soft ... ale mały review napisze wam dopiero za klik dni.
    tu widac przewage wiekszych fizycznie pixeli (w 5D okolo 8um w porownaniu do 4.9um w takim E410-E510)
    dopuki maksymalna ilosc rejestrowanego swiatla przez pixel bedzie zalezna od jego powierzchni, doputy olek zawsze bedzie pod tym wzgledem na straconej pozycji (szczegolnie w porownaniu z FF canona)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: Canon zrobił matrycę CMOS - 50mpx !!!

Cytat Zamieszczone przez hydro
    z kawałka negatywu o tej samej powierrzchni można wydusić dużo więcej, więc się specjalnie nie popisali Istnieją filmy dla małego obrazka, gdzie skaner dający 500Mpixeli się kończy
    Masz coś na poparcie tej tezy? Mam nadzieję, że nie zaproponujesz analizy wysokokontrastowych filmów reprodukcyjnych B&W...
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

a co z dyfrakcją przy takiej matrycy? W sensie - przy tak maleńkiej matrycy z taką koszmarną liczbą megapikseli?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    pojawily sie dokumenty dotyczace tego sensora

Q&A
    http://kammagamma.com/News/2007/06/5...-sensor_qa.pdf

oraz dane techniczne
    http://kammagamma.com/News/2007/06/5...age-sensor.pdf

zwlaszcza pierwsze i trzecie pytanie i fragment odpowiedzi na niego:
    Kod:
    Question 1: What are the features of the new image sensor?

Answer 1: The image sensor features a newly developed pixel structure that is well suited to a
    smaller pixel size, realizing a signal-to-noise ratio equivalent to that of SLR cameras.
    innymi slowy - Canon twierdzi, ze utrzymal poziom SNR (stosunek sygnalu do szumu) na poziomie tego, co dzisiaj prezentuja DSLR Canona! (przy wielkosci pixela rzedu 3.2um x 3.2um)

Kod:
    Question 3: What have you done to address the problems that can occur when reducing the pixel size?

Answer 3: We reassessed the structure of the pixels and adopted a new structure that, even with a smaller pixel size, maintains sensitivity, dynamic range, and low colour blending.
    w wolnym tlumaczeniu: zaimplementowali nowa strukture pixela, przez co utrzymali niski SNR, niskie "bladniecie?" kolorow? (pewnie chodzi o czulosc przy filtrach kolorowych) oraz wysoka dynamike.
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    nie lubię tej firmy ale przyznać muszę że tam chłopaki stają na głowie żeby być liderem na rynku...