Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: e-520 vs e-3

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Odp: e-520 vs e-3

Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    -Zupełnie inna ergonomia. Raz wziętego do ręki E-3 nie chce się zamienić na E-xxx(tak mnie nakręcił Pan z Olympusa ;p)
    -Pełne pokrycie kadru w wizjerze, który nagle jest "wielki" i wyrazisty
    -Dużo lepsza stabilizacja
    -Odchylany ekran to plus zwłaszcza do makro
    -W pełni uszczelniana i pancerna puszka, której nagle już nie musimy chować na deszczu
    -Ultra hiper szybki AF zwłaszcza w porównaniu do E-xxx
    -Krótszy czas naświetlania(w sensie można dać 1/8000) co się przydaje w jasne dni gdy nie chcemy przymykać obiektywu
    -Szybszy tryb seryjny
    -Trochę lepsza jakość obrazu
    dla mnie spora zaleta jest ekran sterowania, ktorego nizsze modele Olka nie posiadaja i "wysoka" lampa. ergonomia ogolnie jest lepsza, ale to oczywiste warto wspomniec o wadach E-3 czyli rozwarstwiajacy sie ekran i odpadajaca muszla oczna. troche to irytujace, ale co zrobic
    jedyne plusy E-xxx MZ w stosunku do wiekszego brata (w moim przypadku E-510) to waga i maly rozmiar
    Ostatnio edytowane przez cissic ; 10.03.12 o 15:29

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

jeśli wychodzisz w niepogodę to już masz poważny (dla mnie decydujący) argument ZA - zgodnie z fotkami poniżej: )...
    cudzy
    mój

Pozdrawiam
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Wiem, że e-520 a e-3 dzieli przepaść pod wieloma względami ale przeanalizowałem sobie wszystko i uważam, że w tym co robię, mój e-520 mnie nie ogranicza Więc tak jak Mirek mówi będę wyciskał dalej.

Co do szkieł to 80% zdjec robie 9-18 i inwestowac w 7-14 nie zamierzam
    5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

To Mirek...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Adamss68 Zobacz posta
    To Mirek...
    A.Hmm ...Ty Jemu chciales te E3 sprzedac????
    Kurde,trza bylo uprzedzic

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    A.Hmm ...Ty Jemu chciales te E3 sprzedac????
    Kurde,trza bylo uprzedzic
    decyzja podjęta samodzielnie, post Mirka przeczytany później.

| OlyJedi Awatar figiel
    Mieszka w
    jawor
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

14-54 nie jest szkłem idealnym, ale przyznać trzeba, że posiada przewidywalny i powtatrzalny AF (mk2, bo jedynka lubi lekko przeostrzyć lub niedoostrzyć), i przyjemnie się nim fotografuje,

alternatywe w systemie canona masz 28-135 f3,5-5,6 IS USM
    ciemniejszy ale podbijesz sobie iso, głębia zblizona, nie wiem jak w wersji II Zuiko z E-3, ale AF w mk1 jak w canonie usm

jako puche polecił bym Ci 20-50D, solidnośc budowy nie jest na poziomie e-3, ale napewno Cie zadowoli,
    z tanich ciekawych szkieł masz jeszcze tele 70-210 F4 lub 3,5-4,5USM z 1990r, oba optycznie b. zblizone do 70-200 F4L do F8, pozniej dostają w du...
    do tego mega tanią portretówkę 50mm F1.8 z AF na poziomie ZD50, czyli najniższym jaki możesz sobie wyobrazić , choc do portretu nadawaly by sie rowniez te wymienione wczesniej tele.

Możesz polować też na Nikona D90, to świetna puszka, większy wybór stałek pod cropa w atrakcyjniejszej cenie od Canona, sterowanie lampami bezprzewodowe, droższe lampy i obiektywy (nie licząc krótkich stałek)

odradzam pchanie się w tampony/tamrony, może i świato lepsze, ale napewno nie wykonanie i działanie
    5Dmk1,17-35/2.8-4, 35/1.4, 85/1.8 + GH2+G6 20/1.7 + 45/1.8
    www.barwyslubu.pl

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bruder Zobacz posta
    decyzja podjęta samodzielnie, post Mirka przeczytany później.

srednio co pół roku mam takie jazdy , na zmianę sprzetu
    kilka głebszych oddechów i jest dobrze, na osłodę nabywam jakąś ksiązkę foto
    inna sprawa z nabywaniem słoików
    pozdrawiam
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Centus
    Gość

Mirek na wiele racji , nie ma co robic ze zmiany sprzetu remedium na poprawe jakosci naszych fotek , aczkolwiek mija rok od mojej przesiadki z E-520 na E-3 i nadal jestem z tego posuniecia zadowolony , chociazby dzisiaj cieszylem sie ze mam obracany ekranik , kiedy fotografowalem zajecza armie (zdjecie w moim watku) z poziomu podlogi , nie musialem na niej lezec zeby wykadrowac , poprostu obrocilem ekran i zrobilem to przez LV , niby nic ... ale pomaga a odnosnie mojej rady , moze warto oprocz aparatu cyfrowego , pomyslec nad jakims niedrogim analogiem ... z dobrym filmem i optyka , moze sie okazac ze bedzie doskonalym drugim systemem , podziel tylko zestawy wg tematyki fotograficznej , zeby nie dublowac szklarni i tyle ja sam tak zrobilem i nie zaluje tego , poki co mam fajna 50mm 1.4 , za czas jakis pomysle o kolejnej stalce , byc moze 24 albo 35mm i w analogu mi to starcza

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta

srednio co pół roku mam takie jazdy , na zmianę sprzetu
    kilka głebszych oddechów i jest dobrze, na osłodę nabywam jakąś ksiązkę foto
    inna sprawa z nabywaniem słoików
    pozdrawiam
    No właśnie skąd ja to znam. Najchętniej to widziałbym u siebie w torbie taki zestaw:
    - canon 5D mark II
    - TS-E 24 mm f/3.5L II

na początek wystarczyłoby

---------- Post dodany o 20:35 ---------- Poprzedni post był o 20:26 ----------

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    moze warto oprocz aparatu cyfrowego , pomyslec nad jakims niedrogim analogiem ... z dobrym filmem i optyka , moze sie okazac ze bedzie doskonalym drugim systemem , podziel tylko zestawy wg tematyki fotograficznej , zeby nie dublowac szklarni i tyle ja sam tak zrobilem i nie zaluje tego , poki co mam fajna 50mm 1.4 , za czas jakis pomysle o kolejnej stalce , byc moze 24 albo 35mm i w analogu mi to starcza
    Musiałbym się dużo nauczyć jedyny analog, którym robiłem zdjęcia to na jakiś wycieczkach szkolnych rodziców kodakiem takim kompaktowym
    potem już tylko cyfra: kodak kompakt, fuji finepix s9600 (miał odchylany ekranik ) no i teraz e-520.

Gdy kupowałem olympusa to miałem takie pojęcie o fotografii, że jedynym kryterium, które przesądziło o wyborze były 2 obiektywy . Później żałowałem bo naczytałem się o szumie. Ale patrząc na ceny obiektywów u konkurencji teraz nie żałuję a i szum mi nie przeszkadza.

Uprawnienia umieszczania postów