Nikkor 85/1.8g będzie moim trzecim obiektywem do Nikona, ale z oczywistych przyczyn nie zastąpi mi ZD50, który jest nadal najczęściej używanym przeze mnie obiektywem
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Witam. Po rozmowach z kilkoma osobami doszedłem do wniosku, że jednak sprzedam e-system. Obecnie został mi już tylko e-520 dualkit ale pójdzie w przyszłym tygodniu pod młotek na allegro. Rachunek był prosty. Po sprzedaży zestawu ze stopki wystarczy na canon'a 5d i jakieś szerokie szkło. Zastanawiałem się nad kilkoma szkłami, również namawiano mnie na kilkaostatecznie kupiłem ten, który najmniej osób doradzało
Wybrałem 17-40mm a więc zakres podobny do 9-18. Ale kierowałem się głównie pancernością tego obiektywu oraz tym, że powinien najmniej winietować z wszystkich nad którymi się zastanawiałem. Chodzi o zaciemnienie kadru na najmniejszej ogniskowej, na brzegach kadru. Nakręcając filtr szary np. 3.0 winieta staje się widoczna, a im mniejsza tym mniej pracy będę miał przy obróbce. Mam już ten zestawik ale w terenie dopiero jutro przetestuję. Pieniądze, które chciałem dołożyć do e-520 zmieniając go na e-3 pójdą pewnie na 85mm 1.8 tak żeby jakieś ciaśniejsze widoczki porobić. Później przyda się również do portretu.
Nie będę pisał o oczywistych wadach i zaletach FF nad cropami oraz zaletami i wadami innych systemów w stosunku do olympusa, nie o to mi chodzi. Olympus jest całkiem fajny ale nie mam miejsca i pieniędzy na trzymanie dwóch systemów. Wypunktuje tylko te cechu które miło lub niemiło mnie zaskoczyły i zdążyłem je zauważyć bawiąc się w domu:
+ ten ekranik z parametrami na górze korpusudużo ułatwia
+ Szybkość AF
+ Wiedziałem, że wizjer będzie większy i jaśniejszy ale aż takiego przeskoku się nie spodziewałem
+ sekundnik pokazujący jak długo naświetlamy zdjęcie w BLUB (stoper może zostać w domu, często tego używam)
- brud na matrycy (teraz bardzo doceniam system czyszczenia matrycy w olku. Canon po pierwszym czyszczeniu)
narazie tyle, jeżeli jutro w terenie coś zauważę to mogę się podzielić wrażeniami. Zdjęcia będą jeśli coś konkretnego ustrzelę. Uprzedzam, że nie będę latał z e-520 i 5d i robił testów
Pozdrawiam!
5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1
Jeśli wszyscy myślą tak jak ja to Canon i inne systemy nie istniejąbo wszyscy kupili 3 lata temu Olympusa i nikt nie kupował innych aparatów
![]()
bruder zatem czekamy na zdjęcia z piątki... mam nadzieje że zaskoczą.
*** Widziałem rzeczy, w które, wy ludzie, nigdy byście nie uwierzyli. ***
++++++++++ http://www.flickr.com/photos/67569374@N05/ +++++++++++
-------------------------------------------------------------------------------------
trochę przeostrzyłem po zmniejszaniu. To z dzisiaj. Takie zdjęcie oczywiście można zrobic tez olympusemz tym, ze podczas obrobki bardzo mile bylem zaskoczony. Bardzo ucieszył mnie brak przepalonych pikseli. W powiększeniu 1:1 tez jest dużo więcej szczegółów ale to jest oczywiste. Narazie to jedno zdążyłem obrobić. Jak znajdę czas to będą kolejne.
Matryca 5d znacznie lepiej znosi długie naświetlania w granicy 1minuty i więcej
Warto otworzyć w nowym oknie samo zdjęcie i oglądać większe. Wtedy niestety widać przeostrzenie![]()
Ostatnio edytowane przez bruder ; 12.04.12 o 19:18
Będziesz zadowolony z EF 17-40 L![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
@bruder trochę nie rozumiem Twojej obawy o winietę? teraz każdy lepszy program do obróbki raw posiada automatyczną korekcję wad obiektywów.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)