Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: e-520 vs e-3

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Odp: e-520 vs e-3

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    @darkelf: zawsze by zaciesnic kadr mozesz zapinac 85, ktorych jest od wyboru do koloru u N...
    ale po co skoro ma 50 w O ?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

darkelf
    Gość

Nikkor 85/1.8g będzie moim trzecim obiektywem do Nikona, ale z oczywistych przyczyn nie zastąpi mi ZD50, który jest nadal najczęściej używanym przeze mnie obiektywem

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Nikkor 85/1.8g będzie moim trzecim obiektywem do Nikona, ale z oczywistych przyczyn nie zastąpi mi ZD50, który jest nadal najczęściej używanym przeze mnie obiektywem
    Mialem przyjemnosc, polecam

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Witam. Po rozmowach z kilkoma osobami doszedłem do wniosku, że jednak sprzedam e-system. Obecnie został mi już tylko e-520 dualkit ale pójdzie w przyszłym tygodniu pod młotek na allegro. Rachunek był prosty. Po sprzedaży zestawu ze stopki wystarczy na canon'a 5d i jakieś szerokie szkło. Zastanawiałem się nad kilkoma szkłami, również namawiano mnie na kilka ostatecznie kupiłem ten, który najmniej osób doradzało Wybrałem 17-40mm a więc zakres podobny do 9-18. Ale kierowałem się głównie pancernością tego obiektywu oraz tym, że powinien najmniej winietować z wszystkich nad którymi się zastanawiałem. Chodzi o zaciemnienie kadru na najmniejszej ogniskowej, na brzegach kadru. Nakręcając filtr szary np. 3.0 winieta staje się widoczna, a im mniejsza tym mniej pracy będę miał przy obróbce. Mam już ten zestawik ale w terenie dopiero jutro przetestuję. Pieniądze, które chciałem dołożyć do e-520 zmieniając go na e-3 pójdą pewnie na 85mm 1.8 tak żeby jakieś ciaśniejsze widoczki porobić. Później przyda się również do portretu.

Nie będę pisał o oczywistych wadach i zaletach FF nad cropami oraz zaletami i wadami innych systemów w stosunku do olympusa, nie o to mi chodzi. Olympus jest całkiem fajny ale nie mam miejsca i pieniędzy na trzymanie dwóch systemów. Wypunktuje tylko te cechu które miło lub niemiło mnie zaskoczyły i zdążyłem je zauważyć bawiąc się w domu:

+ ten ekranik z parametrami na górze korpusu dużo ułatwia
    + Szybkość AF
    + Wiedziałem, że wizjer będzie większy i jaśniejszy ale aż takiego przeskoku się nie spodziewałem
    + sekundnik pokazujący jak długo naświetlamy zdjęcie w BLUB (stoper może zostać w domu, często tego używam)

- brud na matrycy (teraz bardzo doceniam system czyszczenia matrycy w olku. Canon po pierwszym czyszczeniu)

narazie tyle, jeżeli jutro w terenie coś zauważę to mogę się podzielić wrażeniami. Zdjęcia będą jeśli coś konkretnego ustrzelę. Uprzedzam, że nie będę latał z e-520 i 5d i robił testów

Pozdrawiam!
    5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1

darkelf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez bruder Zobacz posta
    Rachunek był prosty. Po sprzedaży zestawu ze stopki wystarczy na canon'a 5d i jakieś szerokie szkło.
    Tylko pod warunkiem, że znajdziesz nabywcę. Jeśli wszyscy myślą tak jak Ty, to przecież nie znajdziesz

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Jeśli wszyscy myślą tak jak ja to Canon i inne systemy nie istnieją bo wszyscy kupili 3 lata temu Olympusa i nikt nie kupował innych aparatów

| OlyJedi Awatar Weasly
    Mieszka w
    Sandomierz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

bruder zatem czekamy na zdjęcia z piątki... mam nadzieje że zaskoczą.
    *** Widziałem rzeczy, w które, wy ludzie, nigdy byście nie uwierzyli. ***
    ++++++++++ http://www.flickr.com/photos/67569374@N05/ +++++++++++
    -------------------------------------------------------------------------------------

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

trochę przeostrzyłem po zmniejszaniu. To z dzisiaj. Takie zdjęcie oczywiście można zrobic tez olympusem z tym, ze podczas obrobki bardzo mile bylem zaskoczony. Bardzo ucieszył mnie brak przepalonych pikseli. W powiększeniu 1:1 tez jest dużo więcej szczegółów ale to jest oczywiste. Narazie to jedno zdążyłem obrobić. Jak znajdę czas to będą kolejne.

Matryca 5d znacznie lepiej znosi długie naświetlania w granicy 1minuty i więcej

Warto otworzyć w nowym oknie samo zdjęcie i oglądać większe. Wtedy niestety widać przeostrzenie
    Ostatnio edytowane przez bruder ; 12.04.12 o 19:18

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Będziesz zadowolony z EF 17-40 L
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

@bruder trochę nie rozumiem Twojej obawy o winietę? teraz każdy lepszy program do obróbki raw posiada automatyczną korekcję wad obiektywów.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Uprawnienia umieszczania postów