Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: e-520 vs e-3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: e-520 vs e-3

Tak od 2000r. średnio co 2 lata zmieniałem aparat. Teraz mam poślizg: w 2009 kupiłem kupiłem E-520 i na razie nie choruję za bardzo na zmianę. Mirek ma 200% racji. Ja robię zdjęcia praktycznie tak jak Ty. Aczkolwiek ostatnimi czasy najwięcej to swojego psa na spacerach i bardzo często mam problem, by go fajnie w ruchu uchwycić, ale i tak nie wykorzystuję wszystkich możliwości tego aparatu.
    Jak za jakiś czas będę znowu chorował na aparat, to raczej w stronę mikro będę szukał, bo teraz często gęsto wygląda to tak, że jestem na spacerze/wyjeździe czy gdzieś tam i nagle okazuje się, że jest super moment do uwiecznienia, a puszka leży w domu - nie chciało mi się jej brać ze sobą.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Ja jednak wolę lustrzankę jak będę chciał coś małego to kupię kompakt
    5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez robert1088 Zobacz posta
    A może zostać z e-520 ale zainwestować w lepsze szkła .
    . Nie chciałem wprowadzać w błąd - myślałem ,że kolega "bruder'' posiada tylko szkła kitowe .

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Szanuję ludzi z opiniami Mirka tylko nie zapominajmy, że to nie czasy kliszy. Aparat to mały komputer i jednak korpus ROBI różnice Komuś może być niepotrzebny(np mi D3x) ale to nie zmienia faktu, że warto mieć odpowiednią jakość.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Szanuję ludzi z opiniami Mirka tylko nie zapominajmy, że to nie czasy kliszy. Aparat to mały komputer i jednak korpus ROBI różnice Komuś może być niepotrzebny(np mi D3x) ale to nie zmienia faktu, że warto mieć odpowiednią jakość.
    Kurde-dzieki.
    Swiete slowa odpowiednia jakosc. Ale do odpowiednich potrzeb i umiejetnosci.
    Jesli patrzac w czyjes prace i analizujac tak je na powaznie dostrzegne ,ze sprzet ogranicza,pierwszy rzuce kamieniem i napisze-kupuj szklo lub grata nowego.Wiele razy pisalem,zostaw tego manuala,jakosc do dwoch posladkow razem- kup dedykowany.Tez pisalem,zostaw te Eczy nie czekaj na nastepce,zmien wszystko.
    Warto miec odpowiednia jakosc-masz racje.Najwyzsza zawsze bedzie do czasu i jej nigdy nie przeskoczymy,za szybko to teraz sie zmienia.

| OlyJedi Awatar bruder
    Mieszka w
    k. Gdańska
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Kurde-dzieki.
    Swiete slowa odpowiednia jakosc. Ale do odpowiednich potrzeb i umiejetnosci.
    Dzięki, mogłeś mi w inny sposób powiedzieć, że słabe zdjęcia robię a na poważnie to doskonale wiem, że e-520 mnie nie ogranicza
    5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    230
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Aczkolwiek ostatnimi czasy najwięcej to swojego psa na spacerach i bardzo często mam problem, by go fajnie w ruchu uchwycić, ale i tak nie wykorzystuję wszystkich możliwości tego aparatu.
    znam temat z autopsji. E-3 + ZD14-54 rozwiazuje wiele problemow, ale z tym jest ciagle roznie. oczywiscie wszystko zalezy od swiatla i od psa.
    po downgrade softu do 1.3 obiektyw swietnie ostrzy i nic nie jest przestrzelone. dodatkowo w E-3 iso 800 naprawde daje rade. wczesniej roznie to bywalo. zreszta glupia sprawa, ale caly czas chodze z manualnym zlomem i dobrze sie przy tym bawie. czasem jakis kadr strace, ale Zuiko OM 50mm f1.4 da sie praktycznie robic zdjecia w noc - tylko ten crop czy to warte jakis 1600zl? moim zdaniem tak, ale skoku w nadprzestrzen nie ma. jest ciezar, obracany ekran a z body mozesz jechac na wojne. prawie zapomnialem - ciezko bywa w gorach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar tropic
    Mieszka w
    Centrum wszechświata - Chorzów - Silesia
    Siła reputacji
    278
    Moja galeria

...no to dorzucę swoje trzy grosze.Swoją 500-ke z dwoma kitami i S50 zdecydowanie zamienię na E3 !! Chwilę to potrwa ale zamienie,no chyba że na E5....albo jak trafię totka to na dwie E5 żeby szkieł nie zmieniać Każdy ma swoja wizję i kazdy może zachwycać się Atari ale to już inna bajka.Jedynie moją ukochaną Practicę z którą zaczynałem,jej 50/1,8 po naprawie i 28-70 niewiadomego pochodzenia,nie oddam za żadne skarby !! Wiem że są osoby które ze Smieny zrobią obleganą wystawę...ale dla mnie, totalnego amatora z przypadku zmiana na sprzęt który mi (!!!!) pomoże...nie ma dyskusji i odwrotu.......dzień zmiany na E3 zbliża się !!
    AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)

darkelf
    Gość

E-520 był moją pierwszą lustrzanką, niestety miał zwalony AF. Potem na tym forum kupiłem ZD 14-54 ZD 50 i przy okazji E-1. Jeśli E-3 jest tak samo fajny w trzymaniu jak E-1 to polecam, ale podobno nie jest. Potem kupiłem E-30 z trzech powodów: E-1 działa wyraźnie wolno, a ja robię duzo zdjęć, E-1 ma mały ekranik i nigdy nie opanowałem powiększania zdjęć w 100% i wreszcie - E-1 nie ma czujnika obrotu, a ja robię głównie pionowe kadry i potem na monitorze trzeba je oglądać bokiem. Zwróć uwagę, że nie ma tu ani słowa o tym, o czym się zazwyczaj pisze - megapiksele, szumy, rozpiętość tonalna - dla mnie to nie ma znaczenia. W styczniu tego roku kupiłem D200. Robię teraz sesje dwoma aparatami na raz, wbrew idiotycznym wypowiedziom na różnych forach nie ma żadnej przepaści jakościowej między E-30 z ZD-50 a D-200 z N 50/1.4, spotkałem się juz z tłumaczeniem, że to kwestia różnych generacji aparatów (D-200 jest starszy), bzdura taka sama jak inne. Dla mnie liczą się kąty widzenia, dlatego ZD-50 używam gdy mogę zmieścić określony kadr a przełączam sie na N-50 gdy już nie mogę i na N-35 gdy zupełnie nie ma jak (np. zdjęcia na leząco, od góry).

Aczkolwiek moje opinie mogą nie być miarodajne - robię tylko ISO 100, ze sztucznym oświetleniem i tylko modelki. Być może jak zacznę robić plenery to nagle odkryję, że Nikon to zupełnie nowa jakośc, bla bla bla. Póki co wczoraj zauważyłem, że nadal wolę robić zdjęcia ZD-50, bo by wypełnić kadr N-50 musiałem podchodzić za blisko.

Znam fotografkę która robi E-510 zajebiste zdjęcia. Zresztą znam tez fotografkę która robi świetne za pomocą Sony z kitem.

Jeśli ograniczają Cię koszty - to polecałbym E-1 i ZD 50.
    Jeśli mniej - to E-30 lub E-3, ZD 50 i ZD 14-54.

Ale zależy co fotografujesz, gdyż jak mówiłem mam bardzo wąską specjalizację zdjęć

PS. aha, E-30 wybrałem zamiast E-3, gdyż ten drugi nie miał AF finetune
    PPS. http://www.kenrockwell.com/nikon/d90...comparison.htm - "The $5,000 D3 looks not just similar to, but exactly like the $999 D90"
    Ostatnio edytowane przez darkelf ; 11.03.12 o 12:16

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

@darkelf: zawsze by zaciesnic kadr mozesz zapinac 85, ktorych jest od wyboru do koloru u N...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Uprawnienia umieszczania postów