Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Pierwsze portrety

| OlyJedi Awatar repti
    Mieszka w
    Calgary,Ab,Canada
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Pierwsze portrety

Wiatam
    Wlasnie postanowilem sprubowac swoich sil w portretach ,biorac pod uwage ze jestem totalnym amatorem postanowilem sprawdzic czy dam rade (wciaz mam obawy ze nie)
    Prosze o krytyke oraz wszelkie wskazowki biorac pod uwage ze posiadam tylko body E-500 oraz obiektyw ZD 14-45mm.
    Sa to jedne z moich pierwszych zdjec jakie zrobilem w swoim zyciu czyms lepszym od canona A300.

1

2

3 bylo duzo smiechu mimo ze staralem sie zachowac powage lol (cykniete przypadkiem )

[ Komentarz dodany przez: fotomic: Pon 04 Cze, 2007 ]
    poprawiłem
    E-510- 14-42 ,40-150,70-300,FL-36

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    pierwsze użyłeś za mocnego źródła światła co bardzo spłaszczyło twarz modelki poza tym nie wiem czy to sepia czy coś z WB nie tak, drugie porządnie skadrowane, czytelne i w sumie ładne w odbiorze ale na czole widać odbicia swiatła co przy portrecie jest raczej nie wskazane i dąży się do tego aby światło oświetlające obiekt było jak najbardziej miękkie i delikatne aby podkreślało plastykę twarzy a nie ją spłaszczało, trzecie też miłe dla oka tylko te odbicia światła. Jak na pierwszy raz to nie jest źle ale zrób próby na dworze jak słoneczko schowa się za chmurką a pozostające w cieniu elementy twarzy rozjaśnij odbitym choćby od białego kartonu padającym światłem. Poproś modelkę aby użyła matowych podkładów na twarz i nie błyszczącej pomadki. Postaraj się o te samą modelkę aby zobaczyć różnicę w efekcie końcowym. Delikatniej też trzeba wyostrzać w programie graficznym. Na koniec na naszym forum są naprawdę osoby które niemal doskonale opanowały sztukę portretu więc zaglądnij do ich galerii. Wiedzę którą zdobędziesz znajdzie zastosowanie zawsze wtedy gdy wyciągniesz aparat i złożysz się do zdjęcia. Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Popraw byka w tytule, bo aż razi....

Zdjęcia słabe, masz piękną modelkę, zabierz ją popołydniem do parku i tam porób zdjęcia, a nie robisz jakieś pseudo foty w ciemnym pokoju. Lampa wbudowana w aparat nie nadaje się do portretów w pomieszczeniach.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    ....popołydniem do parku ...
    Ty też popraw byka wiem że to tylko literówka bo "u" i "y" są obok siebie ale jakoś nie mogłem się powstrzymać
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Oj, popraw te byki (pruby i sprubowalem)...

A zdjecia rzeczywiscie slabe. Za mocne swiatlo. Na pierwszym tlo brzydkie i widac lampe blyskowa. Drugie nie byloby nawet takie zle, gdyby nie ta lampa i bardzo nieladne B&W (zapewne przelaczyles w aparacie w ten tryb. Staraj sie tego nie robic, duzo lepsze efekty wychodza podczas przerabiania na B&W na komputerze). Do trzeciego takie same zastrzezenia jak do drugiego, tyle ze tym razem mina i poza lepsze.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar repti
    Mieszka w
    Calgary,Ab,Canada
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzieki za Krytyke oraz za wskazowki.
    Sorry za bledy ale wyjechalem z Polski w wieku 8 lat i tyle co rodzice mnie w domu polskiego nauczyli tyle potrafie i bardzo sie staram.
    Chcialem poprawic te bledy ale pisze ze juz nie moge.

Co do zdjec.
    Byla fatalna pogoda ,deszcz i burze.Strasznie ciemno a jak wspominalem nie posiadam zadnego sprzetu studyjnego wiec tylko lampa wbudowana szla w ruch.

Jak sie rozpogodzi to zabiore modelke do parku i sprobuje jeszcze raz.

Sorry jesli znowu zrobilem gdzies blad

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    repti pamietaj ze koledzy pisza te komentarze pod kątem profi (czyt.: idealnych zjdec). Ja ci napisze ze z technicznej strony ujecia sa w porzadku. Ostrosc tam gdzie nalezy. Reszta to stron aartystyczna czyli to co fotografujący chce uwypuklic (to jest ostre) a reszta ostra. Na tym wlasnie polega sztuka operowania GO.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Repti,
    Jak na totalnego amatora, jak piszesz, to fotki są do przyjęcia, do analizy. O połyskach i płaskim oświetleniu już przedmówcy wspomnieli. Ujecia są, jak na moje oko, dobre jako punkt wyjściowy do następnych poszukiwań, modelka złapana jest dość spontanicznie i wszystkie trzy są różne, co jest ważne, bowiem wskazuje na to, ze stale szukasz czegoś nowego, co rokuje dobrze na przyszłość. Koledzy bardzo ostro potraktowali Twoje prace i dobrze - wiesz na czym stoisz, ale warto pamiętać, że każdy tak zaczynał, a może i gorzej.
    Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moozg
    Mieszka w
    Bielawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    ale warto pamiętać, że każdy tak zaczynał, a może i gorzej.
    Pzdr, TJ
    przypominaja mi sie moje poczatki jak dostalem ostrego kopniaka... ale efekt byl jak najbardziej pozytywny co widac po kolejnych moich zdjeciach

polecam plener, naprawde mozna sporo zdzialac
    najlepiej popoludniowe swiatlo, jest lagodne, no i warto zopatrzyc sie w blende bo daje rewelacyjne efekty, ja uzywam bledny homemade z foli aluminiowej podklejonej tektura i sie calkiem niezle sprawdza i w transporcie dobra bo mozna zwinac w rulon

no i zwracaj duza uwage na tlo, bo czesto sie o tym zapomina na poczatku, ja tak mialem... dopiero po obejzeniu zdjec na kompie zdalem sobie sprawe z tego jak to jest istotne, czesto swiatlo bylo dobre, poza fajna, a zdjecia psulo cos niepotrzebngeo w kadrze, galaz, czlowiek w oddali itp.

powodzenia i pozdrawiam!
    E-M1 mk II, worek słoików, Lumix GH4 | www.ahojmedia.pl

| OlyJedi Awatar repti
    Mieszka w
    Calgary,Ab,Canada
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dziekuje za krytyke ,rady oraz dobre slowo.
    Wszystkie uwagi postaram sie wykorzystac przy nastepnej sesji ,tak jak pochwaly ktore napewno zachecaja do dalszych prob jak i krytyke ktora pozwala dostrzec bledy przy pracy oraz uczy.

Dodam jeszcze jedno zdjecie prawie nie poprawiane gdyz gdy sie zabieram za PS-a to tylko pogarszam zdjecie

4