Ostatnio edytowane przez apz ; 19.03.12 o 20:41
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Jeżeli o to chodzi to spoko. Ręcznie może być nawet ciekawiej jak nie trzeba super szybko łapać ostrości, w czym ponoć G3 jest dobry.
Przymierzam się do tego G3 i przymierzam i ciągle nie mogę się zdecydować. Kusi mnie komplet z 45-200 ale jak dodać do tego jeszcze naleśniki to sumka szybko rośnie. Brak mi jakiegoś bodźca. Czasem myślę też o samie nx10. Czy naprawdę ja jako amator potrafię odczuć różnicę w jakości?
Nadal szukam bodźca do zakupu G3. Mam już upatrzony z kitem i 45-200. Może w kwietniu będzie jakaś obniżka mobilizująca. Ostatnio przyczepił się jeszcze do mnie NEX-5N choć IMHO straszy z dłuższym szkłem i troszkę ceną.![]()
NEX-5N nie ma wizjera, wygoda uchwytu w przypadku tej puderniczki to eufemizm, podobnie jak wybór obiektywów. G-3 nie jest ideałem, zwłaszcza w porównaniu z poprzednikami, ale wśród tańszych bezlusterkowców z EVF niestety nie ma konkurencji(jak ktoś nie lubi Szajsunga i nie chce z jakiś względów G2). Ja bym osobiście nie kupił podstawowego aparatu bez sensownego wizjera.
http://snapsort.com/compare/Panasoni...c_Lumix_DMC-G2
G2 wg rożnych testów jest niby gorszy?
Chodzi nie tylko o jakość obrazka. G2 miał więcej guzików na obudowie, nie trzeba było wszystkiego w menu zmieniać.
G3 jest też zdaje się z lekka mniejszy, nie ma wykrywania oka przy wizjerze (trzeba przełączać guzikiem evf/lcd).
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Vindex jeżeli masz G3 to podziel się wrażeniami. Mało jest opinii bezpośrednich posiadaczy aparatu. G2 nie jest specjalnie dostępny. Nie bardzo mam zaufanie do używek i powystawowych.
G2 jest dostępny w RTV Euro, można sprawdzić na stronie, choć nie we wszystkich miastach. Cena ok. 1499 z kitem.
G3 też nie jest jakiś drogi, a za to nowszy i podobno ma udoskonalony procesor obrazu, mikrofon stereo i lepszą matrycę. G2 ciężko naleźć w zestawie dual-kit.
Co z przycisków zabrali w G3 a ja mam w G2?
1. To ten po lewej od lampy służy do zmiany trybu AF (Manual, AF-S, AF-C) oraz do zmiany sposobu działania AF - centralny, wielopunktowy, tracking, twarze. I ja bardzo rzadko go używam, mogłoby go nie być, a za to mógłby być inny. Zabrali to w G3.
2. Po prawej przy kółku trybów zabrali przełącznik jedno zdjęcie/seria/timer (również rzadko używam i dałoby się to obsłużyć przez menu).
3. AE lock, - ale można zastąpić przez przycisk FN.
4. Czujnik oka, często irytuje, jak się palcem chce coś przesunąć na ekranie to czujnik się zasłania i wyłącza ekran. Chociaż czasem fajnie jest że się przełącza sam, jak przycisnę oko do wizjera. Ale bez tego da się żyć.
Tak więc to co zabrali nie każdemu jest potrzebne, ale trzeba sobie zdawać sprawę ze zmian.
To moje opinie o przyciskach z G2 vs G3 (mam G2). Jak ktoś opisze G3 to już będzie pełniejszy obraz.
Fujifilm X10