Centus daj znać jak poszło z T-maxem? No i może jakieś efekty zobaczymy?
Centus daj znać jak poszło z T-maxem? No i może jakieś efekty zobaczymy?
"Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard
poki co zrobione filmy leza i czekaja na wolanie , chyba dzisiaj albo jutro dojedzie skaner , wiec bedzie sie trzeba za to zabrac ...
mam wywolane dwie Portry 160 , leza u znajomego i czekaja na zeskanowanie na dobrym skanerze ...
wiec poki co fotek do pokazania ... niet ;-(
Ok. Rozumiem. Poczekam na efekty bo ciekaw jestem jak poszło
"Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard
Ty jestes ciekawy ... a ja usiedziec na ... nie moge , licze ze na dniach dostane chociaz te skany z Portry 160
PS
troszke przeciagly sie zakupy zwiazane z wolaniem filmow ... z jednej strony wiedzialem ze swoj skaner bede mial dopiero 31 marca (jutro odbieram) , wiec sie nie spieszylem , a z drugiej strony niespodziewanie zmienilem korpus analogowy , bylo F80 a jest F100
musze powiedziec ze F100 jest rewelacyjny (zaczynam rozumiec , dlaczego tak wiele osob go dzisiaj kupuje , kiedys kosztowal fortune , dzisiaj mozna go miec ponizej 1k pln ), uklad AF to poezja , przy 50mm 1.4 nawet w ciemnicy daje rade , wizjer jak telewizor 42 cale , no i migawka i lustro szybciej reaguja na spust , F80 mial wyczuwalne spowolnienie , ale na plus F80 byl dzwiek migawki i lustra , delikatny i wytlumiony , F100 daje taki suchy trzask , a w trybie seryjnym ... karbin maszynowy
chyba jutro zaloze T-max 400 i przestrzele F100![]()
w koncu zebralem sie w sobie i jutro zamowie koreks i chemie , mysle ze dzien pierwszego samodzielnego wywolywania zbliza sie nieublaganie ... z jakim efektem nie wiem , przyznam sie ze troszke sie stresuje jezeli jest u Nas na forum , ktos kto wywolywal juz samodzielnie Kodak T-max w dedykowanej Kodakowskiej chemii , prosze o kontakt , kazde doswiadczenia mile wiadziane , a cenne wskazowki na wage zlota ...
Ja wywoływałem w D-76 i w odpowiedniku Ilforda, czyli ID-11. Najlepiej w rozcieńczeniu 1:1 - dobry kontrast. Resztę leciałem wg. termometru i przepisu z data sheetów Ilforda i Kodaka. Żadnych tajemnic tu nie ma.
Rolleicord, Canon
flickr
D76 to dobry wybor do T-Maxa, ale ten film ma tak drobne ziarno ze pieknie (i niemal bezziarniscie) wychodzi nawet w Rodinalu. Mam powiekszenia 40x50 z malobrazkowego T-Maxa 100 w Rodinalu i nawet na nich ciezko doszukac sie ziarna.![]()
Pozdrawiam,
Przemek
O tak ziarenko T-maxa jest naprawdę smaczne.