Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 118

Wątek: RafS - no to zaczynamy

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar RafS
    Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Pomimo, że się nie zgadzacie obaj macie rację
    helmuth że udało się oświetlić obiekt, grizz że coś jest nie tak z ostrością lub GO,
    użyłem do tego zdjęcia KITa z 4/3(14-42) i f 9, zakładając że taka wystarczy, następnym razem(w kolejny poniedziałek będę miał dostęp) spróbuję z większymi wartościami przysłony i może uda mi się znaleźć złoty środek.

Może uda się połączyć oświetlenie i GO

Jeszcze raz dzięki za uwagi.

o, widzę że helmuth mnie ubiegł z ostatnim zdaniem
    czasami mniej znaczy więcej..

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RafS Zobacz posta
    ... o, widzę że helmuth mnie ubiegł z ostatnim zdaniem
    Miałem mniej do stukania w klawiaturę
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Tego brokula ostrzac roznymi sposobami uzyskasz diametralnie rozne efekty.Mozesz ostrzyc wykorzystujac filt GP,mozesz na kanalach z kanalem alfa lub bez,mozesz osobno swiatla i cienie,a mozesz tez wykorzystujac krawedzie stosowac rozmywanie mediana.
    Tak wiec mysle,ze najpierw pomysl o sposobie wyostrzania do danej wielkosci i sposobu prezetacji(bo do neta to inaczej ostrzysz i do wydruku tez inaczej)a pozniej baw sie swiatlem i jego ustawianiem.Inaczej nie dojdziesz do ladu co Ci przeszkadza a co jest nie tak.

Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Mirek54 podałeś mi niezły zestaw ćwiczeń - Dzięki, w ogóle nie wziąłem tego pod uwagę, wywołałem, zmniejszyłem i wrzuciłem.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Mirek54 podałeś mi niezły zestaw ćwiczeń - Dzięki, w ogóle nie wziąłem tego pod uwagę, wywołałem, zmniejszyłem i wrzuciłem.
    A tam niezly.Sprawa kilku minut.
    Tu ten brokul nizej wziety z postu 33
    Kilka roznych sposobow ostrzenia.
    Teraz pytanie.Za mala GO czy zle wyostrzone
    Załącznik 140536Załącznik 140537Załącznik 140538Załącznik 140539Załącznik 140540Załącznik 140541Załącznik 140542

Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    no właśnie... mi wydaje się, że zdjęcie jest ok, z twojej serii ostatnie najbardziej mi pasuje, mógłbyś zdradzić który rodzaj wyostrzania użyłeś w tym ostatnim przypadku?

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    no właśnie... mi wydaje się, że zdjęcie jest ok, z twojej serii ostatnie najbardziej mi pasuje, mógłbyś zdradzić który rodzaj wyostrzania użyłeś w tym ostatnim przypadku?
    Ostrzenie na kanalach z rozmywaniem zaznaczonych krawedzi.Gdzies na forum udostepnialem akcje na to ostrzenie polaczone z wygladzaniem.Z tym,ze czlon brokula byl ostrzony filtrem GP gdyz on nie sprawdzi sie w poprzednim ostrzeniu.

Aaa i pracuj do konca na 16 bitach .Przed zapisem zmien na 8(jesli musisz)Tlo nie bedzie mialo przejsc zbyt wyraznych.Chyba,ze wytniesz i opracujesz gradient
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 11.02.15 o 01:37

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    spryskaj brokuła wodą, będzie ładniej wyglądał

Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    muszę jeszcze dobrać odpowiedni spryskiwacz miałem taki po płynie do szyb, ale nie robił fajnych kropelek i nie rozpraszał ich, wszystko było jak cienka warstwa wody, a nie kropelki

Miałem w planie zrobić Brokuł(choć bez kropelek), podświetloną paprykę(tu zawiódł instynkt i nic na razie nie wyszło - latarka okazała się za słaba, lampa zbyt mocna - albo papryka za mała) i przekrojony owoc granatu spryskany właśnie wodą na białym tle. Zdjęcia z Okiem strobisty i książki Fotografia produktowa. Zostało na przyszłość, już wiem, że w poniedziałek nie będe mógł, bo mam radę i zebranie z rodzicami, ale może w inny dzień będę miał taką możliwość, to najpierw dokończę próby z brokułami, a potem zajmę się resztą

Mirek54 znalazłem tematy Nasze akcje w PS ale tam było o rozmyciu i te pliki już nie są dostepne do pobrania, za to znalazłem na optycznych Jak robić naprawdę ostre zdjęcia i próbowałem wg ich metody również na kanałach, ale w trybie Lab. Efekty jeszcze nie są do pokazania, bo coś przeostrzyłem. Niemniej jednak dziękuję za lekcje i pomysły.

Następnym razem będzie lepiej

Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Dziś dwa widoczki miejskie, obróbka minimalna.

Na początek wjazd do mojego Myśliborza, powoli rozpoczynał się spektakl zachodzącego słońca, ale efekt mgły na dalszym planie to wynik rozpalania w piecach na całym osiedlu domków jednorodzinnych.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2130026.jpg
Wyświetleń:	164
Rozmiar:	880,4 KB
ID:	140696

Drugi to typowa uliczka blokowa, dziś wyglądała inaczej, bo po raz pierwszy od wielu lat zapalone zostały wszystkie lampy, ciekawe czy ma to jakiś związek, że akurat na tym terenie w marcu odbędą się ponowne wybory do rady miasta
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2130047.jpg
Wyświetleń:	162
Rozmiar:	411,1 KB
ID:	140697

Chciałbym przy okazji zapytać się o balans bieli, bo spotkałem się z opinią, żeby zawsze poprawiać balans bieli.
    Czy to zdjęcie z takim balansem bieli(auto) wygląda dobrze, czy na siłę poprawiać balans bieli na niby naturalny, ale psujący całość, bo w rzeczywistości podobne kolory były?