a tak, tak, zapomniałem, już dodałem.
a tak, tak, zapomniałem, już dodałem.
czasami mniej znaczy więcej..
3 zimowa fajna. A z kłosem to można było kadr oczyścić odrywając sterczącą część![]()
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Wczoraj próbowałem podejść do tematu znalezionego w książce okiemStrobisty, mianowicie brokuł oświetlony dwoma źródłami światła(jedno z góry, drugie z nałożonym filtrem zielonym na tło. No cóż, nic nie szło tak jak powinno. Na początek brak folii, żelu czy czegokolwiek co zmodyfikowałoby kolor tła. Później brak odpowiednich warzyw(u Kamma była to pojedyncza różyczka brokułu, ale mi nie udało się akurat tego dnia znaleźć takiego, który wyglądałby dobrze i miał takie rozwinięte "różyczki"), kolejne problemy to już typowe rzeczy na które na szczęście się ubezpieczyłem(np. rozładowała się bateria, lampy przestały odpalać, w ciemnym zazwyczaj pomieszczeniu nagle pojawiło się słońce etc.)
Ostatecznie postanowiłem zmodyfikować ujęcie tak, aby otrzymać całe warzywo oświetlone od góry, a z tyłu miał mi się pojawić gradient od czarnego do zielonego.Jedno z pierwszych zdjęć z jeszcze światłem mieszanym(lampy sufitowe, jedna lampa błyskowa i światło z okien) wyglądało tak:
Potraktowałem to jako punkt odniesienia. Tło zielone to mata antystatyczna wykorzystywana u mnie w pracowni komputerowej(niestety odbijała część światła i musiałem pobawić się z ustawieniem źródła światła tak, aby nie oświetlać wprost tła).
Po kilkunastu próbach udało mi się zapanować mniej więcej nad pozycją górnego światła(wykorzystałem żarówkę i taki większy klosz).
Problemem były cienie i zbędne odbicia na macie. Potrzebowałem kolejnych kilku prób aby uzyskać wreszcie efekt o który mniej więcej mi chodziło:
Teraz czas na poszukiwania odpowiednio rozwiniętego okazu i powtórzenie sesji z pojedynczą różyczką. Z oświetleniem i tłem już chyba sobie poradzę![]()
Hmmm na drugim, albo ostrość poszła za bardzo w tył, albo po prostu GO za mała.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Lepiej, ale nie idealnie.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
OK, dzięki, jeszcze będę musiał nad tym poćwiczyć, może w następnych wrzutkach będzie lepiej![]()
Wydaje mi się, że szukacie "dziury w całym".
Próba dotyczyła światła i wydaje mi się, że się udała.
Wiadomo już jak oświetlić a teraz czas poćwiczyć ostrość.![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA