Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Photoshop PL i akcje - problem

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Photoshop PL i akcje - problem

Hejka...

Czy jest mi ktos w stanie napisac co zrobic by akcje dla PSa w wersji angielskiej dzialaly poprawnie w PSie PL?
    Bo ewidentnie z niektorymi jest cos nie tak. To wyglada tak jakby w tych akcjach byly odniesienia do nazw angielskich i w wersji PL glupieja bo nie ma np. "Layer 1" tylko "Warstwa 1".
    Da sie cos z tym zrobić???

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: Photoshop PL i akcje - problem

podrzuć akcję
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Wiec wspolnymi (bylo nie bylo silami z Saboorem doszlismy do tego, ze:

Akcje w wersji ENG Photoshopa dzialaja jak zloto.
    Na wersji PL wykonywanie akcji sie zatrzymuje w momentach kiedy akcja odnosi sie podczas zmiany warstwy po nazwach angielskich tychze.
    Wyskakuje komunikat: "Obiekt warstwy "Background copy" nie jest dostepny" i przyciski KONTYNUUJ i ZATRZYMAJ.
    Kontynuj pozwala akcji isc dalej ale efekty jej dzialania sa zle.
    PO kliknieciu w ZATRZYMAJ, zmienilem nazwe warstwy z "Tlo kopia" na "Backround copy" i puscilem akcje dalej - poszlo bez komunikatu.
    Takie bledy wyskakuja jeszcze np. przy operacji Scal warstwy - jesli warstwy sa nazwane po polsku, czy przy odwolaniu do warstwy np. "Curves 1" kiedy w PL wersji jest "Krzywe 1", podobnie z "levels" - "poziomy".

T.

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

@ Thomasso: Czy te akcje, o których piszesz, nie bazują na skryptach zaszytych gdzieś w głębinach Photoshopa? Nie da się ich odnaleźć wśród folderów i spolszczyć?
    pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MaciekMG Zobacz posta
    @ Thomasso: Czy te akcje, o których piszesz, nie bazują na skryptach zaszytych gdzieś w głębinach Photoshopa? Nie da się ich odnaleźć wśród folderów i spolszczyć?
    Nie wiem.. az tak sie nie znam. Jak chcesz sprawdzic i masz PSa PL o pisz priva z emailem podesle akcje sam zobaczysz o co biega.
    Ale chyba nie bazuja.. to sa w grunie rzeczy proste akcje, operacje na warstwach i warstwach dopasowania.

T.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Zamiast scalać warstwy możesz użyć spłaszczania, choć to nie do końca to samo.
    Albo np. Shift + Ctrl + E łączy widoczne warstwy. Jeśli sam robisz akcję, to używając tego skrótu na pewno później zadziała zarówno w polskiej, jak i w angielskiej wersji.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    Zamiast scalać warstwy możesz użyć spłaszczania, choć to nie do końca to samo.
    Albo np. Shift + Ctrl + E łączy widoczne warstwy. Jeśli sam robisz akcję, to używając tego skrótu na pewno później zadziała zarówno w polskiej, jak i w angielskiej wersji.
    Nie no fajnie. Wiesz... Mowimy o akcji, nie mam wplywu na to jak jest zrobiona. Moge ja conajwyzej powtorzyc krok po kroku we wlasnym zakresie i nagrac wlasna dzialajaca.
    Tu nie tylko chodzilo o splaszczenie. Jak widzisz chodzi glownie o to, ze akcja odnosi sie po nazwach warstw - nazwach angielskich i w wersji PL to nie dziala, bo nie odnajduje.

T.

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

No cóż, znajomi, których pytałem o akcje w Photoshopie i ewentualne edytory skryptów niewiele mi pomogli... Po prostu korzystają z gotowych, zapisanych wzorów albo tworzą swoje, zwykle upraszczające parę działań akcje.

W sieci znalazłem stronę i artykuł Sebastiana Kończaka:

http://blog.psboy.pl/2011/06/poza-gr...do-photoshopa/

Pisze tam o możliwej automatyzacji działań i podaje link do e-booka o skryptach w Photoshopie:

\Adobe\Adobe Utilities\ExtendScript Toolkit\SDK

i tam jest JavaScript Tools Guide.pdf . Jest to jednak wykorzystywanie skryptów Javy, nie akcji.

Nie mam Photoshopa, tę nieliczną grzebaninę z grafiką czy zdjęciami staram się załatwiać w GIMPie. Postaram się złapać jeszcze innego guru, może z tym problemem przenoszenia akcji z Photoshopa_eng do Photoshopa_pl i odwrotnie pomoże.
    pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

A może by tak mieć w kompie PS-a dwie wersje ze spolszczeniem i bez?
    Gdybam, bo sama sie z takim problemem spotkałam i dopiero Tomek oświecił mnie dlaczego- bo używam polskiej wersji!
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Właśnie sprawdziłem - przy zmianie języka tworzy się Layer 1 zamiast Warstwa 1.
    Trochę to może być siermiężne, ale w ten sposób możesz przeanalizować każdy krok i zrobić nową akcję, na jej podstawie, z użyciem wybranego języka.