Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: E5 czy 5D

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

E5 czy 5D

Pomóżcie!
    Może ktoś z Was patrząc z perspektywy natchnie mnie do podjęcia właściwego wyboru.
    Przymierzałem się do zakupu E5 z 50-200 ale ceny zestawu osiągnęły niebezpieczny poziom.
    Ponieważ zajmuję się głównie fot. studyjną a czasami okolicznościówką i portretem doszedłem do wniosku, że być może 5DmkII będzie lepszym wyjściem.
    Czy rzeczywiście powinienem się bać spraw związanych z AF piątki? Zwłaszcza, że używam w zasadzie środkowego punktu?
    Chociaż serce skłania się do E5 z 50-200mm to jednak rozum podpowiada 5D z 50mm i 100mm macro
    Nie chcę rezygnować z ZD 50 bo tutaj sprawę załatwię jakimś penem bo i tak ostrzę w 99% ręcznie, natomiast gorzej jest z 12-60 (który jest moim ulubionym obiektywem) i na razie nie bardzo jest jakiś aparat (poza E5) który mógłby go wykorzystać. Do tej pory z E-1 jakoś sobie radzę ale czasem brakuje...
    Szkoda mi trochę uszczelnień, ergonomii i stabilizacji z E5 ale jakość obrazka z 5DII jest bardzo kusząca.
    Inne aparaty aps-c nie wchodzą w grę bo wg mnie nie dadzą mi nic więcej niż zestaw z E5.
    Z tego powodu fufu ze standardem i krótkim tele uzupełnione m4/3 z szerokim kątem i uniwersalnym zoomem wydaje mi się przekonującym rozwiązaniem.
    No to jak?
    Pomożecie?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    125
    Moja galeria

Odp: E5 czy 5D

Po co Ci uszczelnienia jak fotografujesz w studio ?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Tak jak myślisz ( puszkę ) wybrali: epicure i Eddie. Ich zapytaj czy są zadowoleni.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Bierz 5-tkę, a do portretu skłaniałbym się raczej ku 135L zamiast 100mm macro
    Środkowy punkt w mk1 (z tego co wiem mkII jest podobnie jak nie tak samo) jest sprawny i celny, boczne w dobrym świetle dają radę, w gorszym świetle, nie ma co się oszukiwać - są słabe.
    Pozdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Na dodatkowe 135mm nie starczy budżetu a 100mm macro to dla mnie podstawowe szkło zwłaszcza w wersji L IS USM. No i jest w stanie wykorzystać dużą matrycę.
    Poza tym mam praktycznie nową 135 mm na m42 a ręczne ostrzenie mi nie straszne.
    No cóż to pewnie niedługo się okaże że będę miał do sprzedania mało używane HLD-4
    A E-1 i tak sobie zostawię.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Wywołany do tablicy odpowiadam: nawet przez minutę nie żałowałem dokonanego wyboru. AF na środkowym punkcie w 5D2 spokojnie sobie radzi. Jest w zasadzie tak jak napisał tomek s.
    Jakość obrazka w 5D2 to po prostu cud, miód i orzeszki, morda do tej pory samoczynnie w banana mi się układa, gdy obrabiam zdjęcia z tego aparatu.
    Będzie to pierwsza taka moja wypowiedź od czasu zmiany systemu, niejednokrotnie tego typu zdania budziły potyczki i wojenki, ale... gdy inni się zastanawiają co będzie z E-Systemem, dlaczego E-5 taki słaby i taki drogi, co by było gdyby... ja w końcu czuję święty spokój i wiem, że mam bardzo wygodny i zacny sprzęt, którym mogę spokojnie i z ogromną satysfakcją pracować. Nie przejmuję się przyszłością systemu, współpracą małego z dużym, po prostu z przyjemnością robię zdjęcia. Tak więc, jeśli masz dylemat E-5 czy 5D2, sprawa jest prosta i praktycznie bezdyskusyjna. Na początek, jeśli ściśle do portretu a nie chcesz ładować 4K za 135L (którego też sobie w końcu nabędę), zapnij do niego 85/1,8 lub 100/2,0 i będziesz miał spokój. Zresztą, tutaj możliwości dobierania obiektywów na początek są dość duże.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Jeżeli przypadkiem zdecydujesz się na 5D to kupuj szybko, po podrożeje i to znacznie...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Jeżeli przypadkiem zdecydujesz się na 5D to kupuj szybko, po podrożeje i to znacznie...
    Pewna wiadomość czy przypuszczenie? Biorąc pod uwagę fakt, że mówi się o MKIII, to raczej nie spodziewałbym się skoku ceny w górę. Choć oczywiście może się okazać, że o MKIII tylko plotki krążą i prędko się nie pojawi.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

AF na środkowym punkcie ze szkłami USM zapierdziela aż miło. Boczne punkty są dobre, jeśli znajdą kontrast. W takich warunkach nie dostrzegłem żadnej różnicy w ich działaniu w porównaniu do E-30 z ZD 14-54. Gorzej sobie radzą na gładkich powierzchniach - tam gdzie środkowy po chwili namysłu jeszcze załapie, tam boczne się wykładają, szczególnie przy słabym świetle. Bardzo pomaga wspomaganie z zewnętrznej lampy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Pewna wiadomość czy przypuszczenie? Biorąc pod uwagę fakt, że mówi się o MKIII, to raczej nie spodziewałbym się skoku ceny w górę. Choć oczywiście może się okazać, że o MKIII tylko plotki krążą i prędko się nie pojawi.
    Wzrost popytu na mkII zawiedzionych oczekujących... Ceną zawiedzionych przede wszystkim... Oczywiście że przypuszczenie, ale patrząc na premierę nowego 24-70 nie należy się łudzić że producent zorganizuje akcję dobroczynną...

Uprawnienia umieszczania postów