cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dwa Caterpilery w pół dnia wypłaszczą Gubałówkę i będzie git.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Ktoś by Ci coś urwał, i to tak żeby bolało![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Proszę nic mi nie urywać.
Wszystko co mam jest mi bardzo potrzebne i bardzo lubię mieć to co mam na własciwym miejscu.![]()
U nas po Warcie pływa taki stateczek "Bajka" do Parku krajobrazowego "łęgi mechlińskie" . Pewnego razu wybrali sie tam Niemcy i byli zachwyceni . Pierwsze pytanie brzmiało : Ile kosztowało przygotowanie rzeki aby wyglądała jak przed laty?
Zespół Przyrodniczo-Krajobrazowy "Łęgi Mechlińskie"
Łęgi Mechlińskie
- rok założenia: 1996;
- powierzchnia: 780,98 ha (Gmina Śrem);
- krajobraz parku: lasy łęgowe wraz z obszarem bagiennych łąk po obu stronach Warty, lasy grądowe z dęby szypułkowe, wiązami, jesionami, W parku stwierdzono obecność ok. 100 gatunków ptaków, m.in. kani rudej, błotniaka zbożowego, bociana czarnego; ssaki: bobry i wydry. Zespół został utworzony uchwałą Rady Miejskiej w Śremie na wniosek mieszkańców wsi Kawcze. Zespół chroni największy w gminie kompleks lasów łęgowych i gradowych o powierzchni ok. 180 ha oraz przyległe do niego kompleksy podmokłych i zalewowych łąk i pastwisk. Szczególnie bogata jest flora podmokłych łąk i zarastających starorzeczy. Na terenie zespołu występuje bogata fauna, w szczególności awifauna, około 100 gatunków. Najciekawszym przedstawicielem fauny jest występujący żółw błotny, zagrożony wyginięciem nie tylko w Polsce, ale i w wielu krajach europejskich
Chyba większość z nas mieszka na terenach nizinnych. Tak mało propozycji?
Bo ci z nizin... jeżdża i focą w górach.. dla nich to egzotyka. Tak jak dla mnie bezkresne widoki nizinne. U nas na wsi zawsze jest o co oko zaczepić. Zawsze coś zasłania widok....
Ostatnio edytowane przez Krakman ; 2.03.12 o 17:40
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Wrzuciłem. Mam nadzieję, że pagórki nizinne też się łapią![]()
Głosujemy.
Dałem głos.![]()