Hej
To ja też wrzucę coś. Kwiatków na co dzień nie fotografuję, ale są wdzięcznymi modelami, kiedy testuję różne sprawyTutaj efekt zabawy w wywracanie soczewek.
Kilka lat temu trafiłam na filmik Jasona Bognackiego, o ten:
.
Pomyślałam, że wygląda to niespotykanie i można czasem wykorzystac ten efekt (byle czasem i ostroznie). Napisałam do niego i pan zaproponował cenę 250 dolarów amerykańskich. Dalszej części historii łatwo się domyśleć![]()
Ostatnio edytowane przez alcha ; 30.11.16 o 02:03
No normalnie. Wzięłam Heliosa 44m i odwróciłam mu przednią soczewkęOdwracanie tylnej i środkowego zespołu tez daje podobne efekty, ale tutaj wypadło najlepiej i nie traci sie nieskończoności. Choć z drugiej strony ta nieskończoność mało potrzebna jest w tym przypadku
![]()
Mam wrażenie, że pan Bognacki pomanipulował coś bardziej, gdyż u niego efekt jest bardziej 3d, jak będę miała niepotrzebne ćwierć tysiąca dolarów (bo tyle Bognacki sobie liczy za modyfikację), to się poświęcę i sprawdzę to.
Kombinowałam sama, bo jasne, że cena wydała mi sie z bańki, no nie dam blisko tysiaka złotych polskich za Heliosa - to jeszcze nie ten etapOdwrócenie przedniej soczewki daje efekt najbliższy temu, co osiągnął Bognacki i to widać na zdjęciach powyżej, ale to jeszcze nie jest dokładnie to. Oczywiście efekt sie różni w różnym oświetleniu, co też tu widać. Nie wiem co on tam nawyprawiał i czy jego modyfikacja nie idzie dużo dalej, bo jak napisałam mu drugiego maila to już nie odpisał
Może jego 3d i ten efekt tunelu wynika z faktu, że to film? Nie mam pojęcia jakiej kamery używa. Wiem, że kiedys nie wytrzymam i zamówię jego moda, z czystej ciekawości. Ja lubię takie różne dziwne zabawki fotograficzne niekoniecznie przydatne w "codziennym życiu". Niemniej grzebanina sprawiła mi wiele radości i dała +2 do fajności w oczach kumpli
Szukałam po internetach i owszem, natrafiłam na jakieś takie różne zabawy z dorabianiem tulejek i inne czarodziejstwa, ale to już mnie przerasta, nie jestem ślusarzem, nie mam sprzetu, nie umiem. Poza tym, to też nie było dokładnie to, co u Bognackiego. Nie było tunelu.
jeszcze takiem mam:
Mam też kilka innych, ale to już nie kfiotki![]()
Ostatnio edytowane przez alcha ; 1.12.16 o 00:09
Wygląda ciekawie, szczególnie pierwsze z pierwszej wrzuty i mleczyki...![]()
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Dzięki, mnie też się to pierwsze podoba, choć i drugie lubię, ale ono ma zupełnie inną atmosferę. Mleczyki to w sumie fotożart. Na jednym portalu w pewnym okresie roku są niezwykle popularnym temetem, głównie w ujęciach 'mleczyk od boku' i 'mleczyk od góry" i tak się chciałam wpisać w trend![]()
Efekt jest ciekawy, owszem, ale trzeba z nim uważać, żeby nie polecieć w tandetę![]()