Robtor, pokazana przez Ciebie blaszana stokrotka jest pięknie "odrealniona"....Jeżeli nie jest tajemnicą, możesz naprowadzić jak to uzyskałeś?
Robtor, pokazana przez Ciebie blaszana stokrotka jest pięknie "odrealniona"....Jeżeli nie jest tajemnicą, możesz naprowadzić jak to uzyskałeś?
Tajemnica to nie jest: bierzemy stokrotkę, blaszaną puszkę po zegarku marki casio, żółty karton robiący za tło odbijające się w puszce, światło naturalne słoneczne. Do tego lightroom 5.4 . Robimy fotkę, (ustawienia aparatu w exifie). Obróbka kombinowana "na oko" w lr, nie używałem żadnych presetów w tym wypadku, jedynie balans bieli ustawiłem na płatki, wyszło mi T=3310, tint+14. Zakładka tone: kontrast+14, highlight-100, shadows+14, clarity+35, vibrance+38, saturation-7. Zakładka tonecurve: highlights+46, lights+48, darks+40, shadows+10. Następna zakładka gdzie bawimy się kolorem: tryb HSL, zmieniałem tylko saturation: red+13, orange+7, yellow+7, blue+2, purple+20, magnata+29. Zakładka wyostrzenie: 57, 2.0, 25, 36. Noise reduction: 19, 82, 0, 29, 50, 50. Z lewej strony mniej więcej do połowy zastosowałem graduated filter: contrast-100, slarity+100. Dwa razy radial filter: 1- na żółtym środku stokrotki: exposure+0.32, saturation+100, sharpnes+31. 2- na całej stokrotce: contrast-10, shadows+24. Do tego kadrowanie
. Pozostałe wartości lr domyślne. Chyba niczego nie pominąłem co zmieniałem. Mam nadzieję że mój przepis w czymkolwiek będzie pomocny
.
Troszkę i ja "nawrzucam" kwiatków z leśnych wypadów z okolic Guciowa.
Pozdrawiam.
Subtelne kolory i delikatne leśne kwiatki, miło się ogląda![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
dzięki
...
i tak zapomnę![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego