tak sie zastanawiałem jak daleko z rozjaśnianiem można się posunąć, zostawiłem tę wersję która była (moim skromnym zdaniem) najdalszą ale jeszcze akceptowalną...
czym robiłeś rozmycie w swojej wersji?
tak sie zastanawiałem jak daleko z rozjaśnianiem można się posunąć, zostawiłem tę wersję która była (moim skromnym zdaniem) najdalszą ale jeszcze akceptowalną...
czym robiłeś rozmycie w swojej wersji?
Hmmm ja to nawaliłem kilka warstw i coś tam pojechałem najpierw poruszenie jak to mówię z "Wojen Gwiezdnych", potem coś tam pojechałem rozmyciem gałsowskim. Potem do warstw dorobiłem maski i z każdej warstwy coś wymazałem aby było widoczne to co mnie interesuje z innej warstwy. Z tym rozjaśnieniem to tak bywa, że przy bezchmurnym niebie takie pręgi się robią i widać je już na oryginalnej focie a szczególnie kiedy niebo idzie od jaśniejszego do ciemniejszego a jak rozjaśniasz to efekt się potęguje czasami masakrycznie
.
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
te gradienty na niebie to efekt dodawania winiety - powinienem ją dodawać już na samym końcu, ale dodałem ją wcześniej i gdy zmieniałem kolory, kontrast i rozjaśnienie to wylazło... Na ciemniejszym zdjęciu widać ją bardzo, na jaśniejszym jest troszkę lepiej. Ot nauczka na przyszłość...
No z winietą też tak bywa jak najpierw się ją doda a potem rozjaśnia. Ale samo gładkie niebo kiedy jest przejście od jasnego do ciemnego przy rozjaśnianiu potrafi dać podobny efekt jak u Ciebie z tą winietką![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Moim zdaniem te gradienty na jednolitym tle to efekt obróbki obrazku z 8 bitowa głębia koloru (tym większe ryzyko ich wystąpienia jesli dodatkowo obrabia się pomniejszone zdjęcie). Przy obróbce obrazka 16 bitowego by tego nie było. Dopiero na koniec konwersję do 8 bit należało by zrobić, przed zapisaniem do jpg.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.10.13 o 14:53
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
GIMP z tego co wiem działa niestety tylko na 8 bitach![]()
W aktualnej oficjalnie dostępnej wersji dla Windows jest obsługa 8bit-owej głębi kolorów. W wersji 2.9 ma już być 16bit. Jak nie możesz się doczekać, to możesz z tego adresu (http://nightly.darkrefraction.com/gimp/) pobrać wersję deweloperską i potestować
The question is, who cares?
Do obróbki plików jpg, które także umożliwiaja prace z max 8 bit. głębię kolorów nadaje się dość dobrze. Jak pisałem nie zawsze są widoczne te gradienty (przejscia tonalne) na jednolitym tle, a nawet można powiedzieć sporadycznie (trzeba sie "postarać"aby były). Oprócz wielkości obrabianego obrazka jpg. także spore znaczenie ma "intensywność" obróbki. Raz zapisanego jpg. nie powinno się ponownie otwierać w programie graficznym i dalej obrabiać. To też pogarsza jakość (jpg - kompresja stratna) Pliki RAW maja 12 lub 14 bit. informacje o kolorze i wszystkie wywoływarki RAW-ów umozliwiają prace z 16 bit głębia koloru. Podczas obróbki takich plików przejscia tonalne są łagodne, nie ma tych gradientów.
Spróbowałem na chwilę. Wczytałem zdjęcie tif. 12 MPix 16 bit. Dla przykładu narzędzie z menu Kolor/Poziomy. Po ruchu suwakiem (poziomy) zmiany na obrazku zachodzą takimi paskami od góry w dół i trwa to ok. 20 sekund. W Gimpie 2.8 (ośmio bitowym) zmiana też zachodzi na obrazku od góry w dół ale już jest płynna i trwa ok. 1 do myślę góra 2s (ale wcześniej oczywiście przekonwertował do 8 bit.). W PSE ten sam obrazek 16 bit. tiff 12MPix zmiana suwakiem w poziomach daje natychmiastowa zmianę na całym obrazku. Wyświetlanie obrazka było w obydwu programach dopasowane do rozdzielczości monitora aby cały się wyświetlał. Zastanawiam się po co w gimpie będzie 32 bit. jak widać na obrazku powyżej. Może lepiej niech dopracują szybkość na tych 16 bit. Na warstwach nawet nie próbowałem czegoś robić w trybie 16 bit. jak jedna prosta operacja to 20 sekund. Jak dla mnie nie nadaje sie nawet do testowania. Byc może tak jest tylko pod Windows lub u mnie coś nie nie tak.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 26.10.13 o 09:06
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
andtor2 - tej eksperymentalnej wersji nie testowałem, ale też mam wrażenie że GIMP demonem szybkości nie jest![]()
Weź poprawkę, że to co masz pod wspomnianym adresem jest wersją deweloperską, więc jej działanie jest jakie jest. Druga sprawa, aplikacja jest w wersji 32bit, więc nie wykorzysta pełnych możliwości jakie daje dzisiejszy sprzęt. No i ostatnia sprawa, GIMP jest dostępny za darmo, więc nie spodziewajmy się, że może powstawać przy takich nakładach finansowych jakie wkłada w swoje produkty np. Adobe.
Każdy ma dwa wyjścia, sięga po portfel i kupuje potrzebny mu program albo korzysta z narzędzi dostępnych za darmo i godzi się na ich ograniczenia. Są jeszcze osobniki idące trzecią drogą, ale o nich nie będę wspominał.
The question is, who cares?