Apz trasa rejsu to start ze Szczecina Dabie, Kopenhaga, przejscie wspomnianego Limfjordu, wejscie na Polnocne nastepnie Skagen, Göteborg i powrot do Szczecina zawijajac do pomniejszych portow po drodze![]()
Apz trasa rejsu to start ze Szczecina Dabie, Kopenhaga, przejscie wspomnianego Limfjordu, wejscie na Polnocne nastepnie Skagen, Göteborg i powrot do Szczecina zawijajac do pomniejszych portow po drodze![]()
Ostatnio edytowane przez waruga ; 6.04.12 o 21:49
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Jacht s/y Gaudeamus na ktorym plyne jest szybkim jachtem, ktory uczestniczyl w wielu rejsach po wielu morzch i oceanach, bral udzial w regatach takich jak The Tall Ships' Race gdzie zajal trzecie miejsce w swojej klasie. Jest to jacht typu Cetus 8 o calkowitej dlugosci 13,35 m, szerokosci 4m, zanurzeniu 2,2m, powierzchni ozaglowania 78m kwadratowe, silniku pomocniczym 76 KM a zaloge stanowi 10 osob.
Te płaski obrazki z początku Skagerraku... Kiedyś dawno temu , po przejściu wieczorem wzdłuż Kattegatu, zostałem na nocną wachtą do świtu na Skagerraku, oczy dookoła głowy, śledzenie statków, sprawdzanie świateł , mapa, a potem lekka mgła , świt i obrzydliwie płaska płaską w tej części Jutlandia ... Przypominasz mi takie stare dzieje.
Pozdrawiam Świątecznie AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Plaski teren Polwyspu Jutlandzkiego to straszne wydmuchowisko, glowy urywa podczas silnych wiatrow. Bylem kilka razy i mialem okazje przejsc sie na koncowke, gdzie wody Kattegatu i Skagerraku mieszaja sie, ladnie to wyglada. Co do ruchu statkow tak zgadza sie, trzeba miec oczy dookola glowy, bo jak nie promy to statki handlowe i inne plywadla.
AIS
http://www.marinetraffic.com/ais/pl/default.aspx
Aktualny ruch statkow (Kattegat)
Pozdrawiam Swiatecznie
Adam
Ostatnio edytowane przez waruga ; 8.04.12 o 12:43
Maly i duzy, kazdy na innym akwenie...![]()
Klarujemy podstawowe zagle... a na noc pozostawiamy sztaksle, bedzie spokojna zegluga, bo zapowiadany jest silny wiatr![]()
Dużo młodych ludzi pokazujesz![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Rejsy generalnie dla mlodych na ktorych plywam, chociaz nie zawszeZ prawej na fotce powyzej w okularach lekarz pokladowy, ktory przy takiej ilosci zalogi przydal sie a nie byl czlonkiem zalogi stalej.
Hehe, dla mnie to też młody
...
nie to żebym się staro czuł![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Zdradze sekret... plywajac po morzu nie starzejesz sie tak szybkoWbrew pozorom... lekarz do mlodych sie nie zalicza tak jak i ja
![]()