Dla mnie filmowanie w aparatach foto mogłoby nie istnieć. Do tego są kamery . Bo wyznaje zasadę , że jak coś jest do wszystkiego to tak naprawde do niczego. Ale takie czasy i nic na to nie poradzimy
Dla mnie filmowanie w aparatach foto mogłoby nie istnieć. Do tego są kamery . Bo wyznaje zasadę , że jak coś jest do wszystkiego to tak naprawde do niczego. Ale takie czasy i nic na to nie poradzimy
hmm. Pen Mini jest jeszcze mniejszy do epl-3
a na serio to lepiej lx-5 pasikonika wziąść (da się podpiąć Twoją lampę pod niego); nie wierzę że nie będziesz chciał zoomować podczas kręcenia? z jasną stałką polegniesz
Co do jakości filmów to jednak polecam kamerke za 1100 jest rewelacyjna sony (swietna gdy mało światła);
pozdrawiam
kiedyś tez tak myślałem, al w obecnych aparatach filmowanie jest na tyle dobre, że do domowego (hobby również) użytku w zupełności wystarczy.
---------- Post dodany o 21:40 ---------- Poprzedni post był o 21:36 ----------
kurcze! nie wpadłem na to. ech i cały misterny plan ..... ;(nie wierzę że nie będziesz chciał zoomować podczas kręcenia? z jasną stałką polegniesz
szkiełko wydaje sie dobre ako uniwersalne ale do bani podczas kręcenia ;(
cholera co dalej?
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Chyba przejadę się na giełdę w Stodole (w Warszawie) wezme do łapki, podłącze do moich obiektywów, pogadam z ludźmi i wtedy bede mądrzejszy (troszkę).
---------- Post dodany o 11:10 ---------- Poprzedni post był o 11:00 ----------
hmm przeczytałem test na fotopolisie i wygląda to całkiem całkiem...
jakieś opinie?doświadczenia?
Ostatnio edytowane przez fuchs7 ; 15.02.12 o 12:18 Powód: literówka
Można też trochę poczekać, Olympus ma wypuścić następcę XZ-1.
Z obiektywem 20/1.7 jest też taki feler, że AF nie jest tak szybki jak z obiektywami MSC. Uniwersalny i nieduży będzie obiektyw kitowy Olympusa, albo nowy kit Panasonica z literą X w nazwie. Z drugiej strony lepszą jakość dają jednak stałki.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 15.02.12 o 13:16
W tych czasach (niestety) najczęściej oglądamy zdjęcia na kompie. W moim przypadku jest to MacBook (dośc przyzwoita matryca).Co do jakości zdjęcia o której wspominałeś, to gdzie jej potrzebujesz:
a) na cropie 1:1 w LCD komputera,
b) na papierowej odbitce (jaki format preferujesz?)
c) na ekranie TV Full HD.
Czasem jak przyjdzie rodzina albo znajomi wrzycamy fotki na TV Full HD
Niestety najrzadziej raz na kilka lat ;( je drukujemy (od kilku lat chce to zmienić ale zawsze stoi cos na przeszkodzie) - takie realia.
jak już wspomniałem powyżej przeczytałem test tego aparatu i wygląda całkiem obiecująco. Wykonanie porządne, małyy jest, i niby jakośc fotek i filmów też przyzwoita. Pytanie tylko czy wystarczająca - czy nie będzie rozczarowania w porównaniu do tego co mam teraz....a na serio to lepiej lx-5 pasikonika wziąść (da się podpiąć Twoją lampę pod niego);
na zdjęciach wydaje się być za duży jak na kieszeniowy....(ale moze się mylę)NEX-5N z CZ24mm/1.8
Najnowszy 17" MacBookPro ma 1920x1200 pikseli czyli 2,4megapikseli, rozdziałka 70dpi? 100dpi? Więc LX5 skalujesz 4x w dół ...
TV FullHD jeszcze mniejsze wymagania.
Papier A4 300dpi czyli 5-6megapikseli.
Nawet LX5 na ISO 1600 wyjdzie idealnie.
Tyle ode mnie. Na bazie doświadczeń z E-1/3/300, LX5 i NEX.
Kombinuj dalej, magia cropa 1:1 jest jak oko Saurona ... wszystko wypatrzy. A codzienny onanizm na forum oczyszcza ducha i ciało.
PS
Dziś zamiast LX5 kupiłbym Canona S100 (powtarzam po raz n-ty) - nie ma bardziej kieszonkowego zaawansowanego kompakta na rynku.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 15.02.12 o 17:49