Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: czy wybrac PENa?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: czy wybrac PENa?

Cytat Zamieszczone przez fuchs7 Zobacz posta
    rozważam zakup body z 1 obiektywem (małym uniwersalnym) - np ten wspomniany naleśnik Panasonica.
    Innych obiektywów nie będe kupował bo mam te wspomniane w pierwszym poście.
    To weź Panasonica GF3, jest mały, dla mnie za mały w sensie ergonomii ale to można przeboleć jeśli jest lustrzanka na poważniejsze pstrykanie. Zaletą małych Panasoniców jest że można je kupić w zestanie z 14/2,5. Wychodzi dosyć tanio. Na podręczny system super.
    Gdzie niegdzie można jeszcze trafić GF2 - trochę większy, i ma złącze do lampy.

---------- Post dodany o 16:34 ---------- Poprzedni post był o 16:31 ----------

p.s. ten wątek powinien być w dziale "co kupić"

Jd
    Gość

Wszystkie bezlusterkowce Panasonica nie mają stabilizacji w body i dlatego osobiscie w m43 preferuje Olympusy. Komus to moze byc niepotrzebne ale trzeba i to wziąć pod uwagę
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 14.02.12 o 17:45

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Wszystkie bezlusterkowce Panasonica nie mają stabilizacji w body i dlatego osobiscie w m43 preferuje Olympusy. Komus to moze byc niepotrzebne ale trzeba i to wziąć pod uwagę
    Jest to argument. Ale jeśli w grę wchodzi jeden obiektyw, i to raczej szeroki obiektyw to nie ma się co stabilizacją przejmować. Ruchu się nie zamrozi, a 1/30 to się z ręki utrzyma a wspomniana 14stka ma światło 2,5 więc dobrze sobie radzi, 20stka jeszcze lepiej.

Ważny argument - z korpusem Panasonica będą korygowane aberacje chromatyczne, w Olympusie niestety nie a 20stka (to wiem z autopsji) czasami potrafi kolorkami przywalić.

podumowując, szkoda że Olympus ma tylko jednego naleśnika w ofercie dla m4/3. I szkoda że nie dodaje go jako standard do mniejszych korpusów. Ta 17stka mogła by być fajnym wyborem, niestety sporo kosztuje. Jedyna szansa, próbować szukać gdzieś w resztkach i wyprzedażach - czasami zdarzają się oferty starszych E-Pe-elek w zestawie z tym obiektywwem w cenie takiej jak GF3(2) z 14/2,5

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Natomiast co do jakości zdjęć, to wszystkie PENy od E-PL1 mają taką samą jakość obrazka.
    Nie żyłowałem rawów, ale silniki jpg w aparatach dają całkiem różny efekt - np. E-PL1 kontra E-PL3. Wyższe czułości są sporo ładniejsze w nowszym aparacie, nie wiem jednak czy ISO jest tak samo zeskalowane. To co daje E-PL1 na niskich czułościach z kolei jakoś bardziej mi się podoba, ale to bardzo subiektywne wrażenia. Szkoda, że nowe Peny nie mają sztuczki ze 100 ISO.
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ikony M/43:
    1. Obiektyw (bardzo uniwersalny) Panasonic 20mm f/1.7
    2. Obiektyw Samyang "rybie oko" 8mm f/3.5
    3. Obiektyw Olympus 45mm f/1.8 MSC
    To już jest budowanie systemu, nie obok ale IMHO zamiast lustrzanki. Jako uzupełnienie lustra to bym się na początek tak nie rozpędzał.

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Policzmy:
    1. Obiektyw (bardzo uniwersalny) Panasonic 20mm f/1.7 - 1600zł
    2. Obiektyw Samyang "rybie oko" 8mm f/3.5 - 1000zł
    3. Obiektyw Olympus 45mm f/1.8 MSC - 1200zł
    4. Body E-PL1 - 500zł

W takim przypadku, jeśli miałbym parcie na większą matrycę to zastanowił bym się nad Samsungiem NX5/100 plus naleśniki 20, 30mm. Puszka 500zł, szkiełka po 400 i za 1300zł mam niewielkie pstrykadło z dużą matrycą.
    Dziwnie ceny podajesz. Gdzie jest E-PL1 body za 5 stówek? Może gdzieś używka była za tyle, ale jeżeli używki to 20/1.7 można spokojnie kupić za 1200-1300 zł - niedawno było dwie takie oferty u nas na giełdzie...
    System Samsunga wydaje się ciekawy, jest dziwnie mało popularny jak na to co oferuje. Mam nadzieję, że będzie rozwijany. I znów - gdzie masz takie ceny?

Jedna to taka, że mój aparacik nie nagrywa filmów, a dróga to taka, że nie mieści się on w kieszeni kurtki
    astanawiam sie nad jakims uniwersalnym (może stałką) np: Panasonic 20mm f 1.7 ?
    Co wy na to?
    20/1.7 - świetne szkło, warto mieć mając aparat m4/3. Jakie body - ja bardzo lubię E-PL1 w dodatku jest teraz tak tani, że sporo kasy zostaje na szkło. Nie wiem jednak czy filmy z niego by Cię zadowoliły...

---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post był o 18:28 ----------

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Ważny argument - z korpusem Panasonica będą korygowane aberacje chromatyczne, w Olympusie niestety nie a 20stka (to wiem z autopsji) czasami potrafi kolorkami przywalić.
    Hmmm - pisałeś już na OC i chyba w komentarzach na Optycznych. Zaciekawił mnie temat bo używam 20/1.7 z Penem i niczego takiego nie zauważyłem. Mógłbyś pokazać o co biega na zdjęciach?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Hmmm - pisałeś już na OC i chyba w komentarzach na Optycznych. Zaciekawił mnie temat bo używam 20/1.7 z Penem i niczego takiego nie zauważyłem. Mógłbyś pokazać o co biega na zdjęciach?
    ok, coś poszukam i gdzieś wrzucę przykłady. Może to moje "czepialstwo" i z każdego innego obiektywu bym tak miał, a może coś faktycznie jest na rzeczy. Proszę o trochę cierpliwości bo teraz muszę zagadkę "gdzie sfocone" przygotować

pozdrawiam

Jan

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

ok, coś poszukam i gdzieś wrzucę przykłady. Może to moje "czepialstwo" i z każdego innego obiektywu bym tak miał, a może coś faktycznie jest na rzeczy. Proszę o trochę cierpliwości bo teraz muszę zagadkę "gdzie sfocone" przygotować
    Jasna sprawa, może tak być, że ja czegoś nie zauważyłem i żyję w błogiej nieświadomości .
    Facebook

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Razem: 4300zł sporawo ...
    W takim razie napiszę wprost: używany E-PL1 plus tylko jedno szkło tj. 20/1.7. Jest i kieszonkowo (kurtka nie portki i bardzo, bardziej niż by się mogło wydawać uniwersalnie.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria

czyli jeżeli dobrze rozumiem to polecacie E-PL1 i E-PL3 (kwestia nagrywania filmów...w tym drugim lepsza jakość tak?).

A co do szkiełka uniwersalnego, małego i jakościowo dobrego z tego co piszecie to rozumiem że ta "moja" 20 Panasonica też jest ok.

czyli co, po konsultacjach forumowych wychodzi mi że E-PL3+ 20mm 1.7 to zestaw mały i dobry jakościowo (jaość zdjęć i filmów) - czyli to czego szukam, tak?
    no i do tego kompatybilny z moimi szkiełkami od lustrzanki.

ale jesteście pewni że nic lepszego na rynku nie ma ?
    Ostatnio edytowane przez fuchs7 ; 14.02.12 o 20:41

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

I tak i nie, tzn. plusy dodatnie przewyższają plusy ujemne. To szkło i tak przymykasz (CA spada), nawet jak w knajpie otworzysz to - jak pisze Janko - dwa razy suwaczkiem i po kłopocie. Darmowy RawTherapee robi to całkiem fajnie, dodatkowo dając ci bonus czyli z 40mm robi 37mm, bez korekcji
    O wiele ważniejsze są imho słaby filtr aa w e-pl1 i generalnie "Oly kolor/jotpeg"; dla mnie jeszcze monochromatyczne ziarno.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

no i do tego kompatybilny z moimi szkiełkami od lustrzanki.
    ale jesteście pewni że nic lepszego na rynku nie ma ?
    Hehe, dla jednego lepsze to, dla drugiego tamto . Co do kompatybilności ze szkłami 4/3, to potrzebujesz jeszcze MMF-2 (ok. 300zl) i nie oczekuj zbyt wiele (szczególnie od tych szkieł, które masz) w kwestii AF, najlepiej jakbyś podpiął swoje szkła pod mikrusa i zobaczył jak to hula (bądź nie hula).
    Facebook