Dziekuje za mile przyjecie.... pracuje nad nastepna wrzutka
Tak
Nie
Dziekuje za mile przyjecie.... pracuje nad nastepna wrzutka
Ostatnio edytowane przez waruga ; 14.02.12 o 16:44
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Po paru dobach ciezkiej zeglugi nadszedl czas, aby adepci zeglarstwa zwani potocznie neofitami zostali przyjeci do grona wilkow morskich. Kapitan oglosil na apelu porannym, ze jego Wysokosc Neptun zaszczyci swym przybyciem. Godzina 1500 ustawiamy sie do lini wiatru maszyna stop, kotwica poszla...Po chwili ukazuje sie orszak i jego Wysokosc, kapitan w imieniu wlasnym i calej zalogi wita na pokladzie czcigodnego goscia.Zwraca sie do Neptuna, aby zechcial przyjac neofitow i zaczyna sie cala zabawa Kazdy neofita przechodzi tortury oraz meki piekielne, po tych czynnosciach Neptun nadaje imiona nowym wilkom morskim Cdn.
Ostatnio edytowane przez waruga ; 14.02.12 o 20:25
łeeee nie było przeciągania pod kilem
...
Za młodu pasjami czytałem książki marynistyczne. Pewnie jak większość młodych chłopaków.
Czuję zę będzie super wątek
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||
Hej! Żeglujże Warugo
se spokojnie a długo!
Super się czyta i foteczki fajne, nowy reportaż się klei!
Działaj dalej!
Pozdrawiam
Król szczurów lądowych
Ja
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Po zakonczonej ceremonii brac zeglarska powrocila do swoich obowiazkow zgodnie z grafikiem wacht a jego Wysokosc Neptun opuscil szkuner wraz ze swita. Przedziwne imiona zostaly nadane, kazdy otrzymal specjalny certyfikat, ktory jest swiadectwem, ze chrzest taki przeszedl. Prawde mowiac taki ceremonial, jest praktykowany na duzych jednostkach ze wzgledu na znaczna ilosc zalogi. W rejsach oceanicznych na malych jednostkach przechodzac rownik symbolicznie oddaje sie czesc Neptunowi a zaloga otrzymuje od kapitana certyfikat przejscia rownika.
Zaloga zeszla z pokladu, wachta kambuzowa udala sie do szefa kuchni pod kierownictwem starszego. a wachta nawigacyjna przygotowuje sie do zdania sluzby nastepnej wachcie tzw. nadwachcie. Czas na morzu wyznacza sie za pomoca "bicia szkalnek". Wyznaczony zalogant z wachty nawigacyjnej musi pilnowac skrupulatnie czasu okretowego, aby o pelnej godzinie 0400;0800;1200;1600;2000;2400 wybijac cztery szkalnki uderzajac w dzwon.Pol godziny po tym czasie 0430;0830 itd.wybija sie pol szklanki. Jedna szklanke wybija sie o 0500;0900 itd. a poltora szklanki o 0530;0630 itd. Przed przekazaniem wachty nawigacyjnej sprawdza sie trym zagla w celu osiagniecia maksymalnej sprawnosci co wiaze sie z wybraniem obciagacza bomu, naciagnieciu szotow oraz szkentli. Oficer nawigacyjny aktualizuje wpisy do dziennika, okresla pozycje, log i predkosc. Cdn...
..."pod żaglami Zawiszy,życie płynie jak w bajce
czy to w sztormie czy w ciszy,czy w noc ciemną
w dzień jasny....."
ahoj Adaś !!! zaciągnąłem się do tego wątku i będę Cię wspierał duszą i ciałem
tak trzymaj kapitanie....
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Cumuje w Gdyni na swoim miejscu Masz jakies foty to wrzucaj
niestety Zawiszę tylko musnąłem.... ale na zlocie we wrześniu w Gdyni nacykałem troszkę....
Tropic mam koncepcje na reportaz z rejsu na Darze Pomorza z roku 1980. Zdjecia sa w konwencji B&W, musze je zeskanowac a jest ich 100 w albumie, ale to daleka droga
super sprawa....