To z Ciebie prawdziwy wilk morski. Chylę czoła i podziwiam, też bym tak chciał.
Pozdrowerki
Tak
Nie
To z Ciebie prawdziwy wilk morski. Chylę czoła i podziwiam, też bym tak chciał.
Pozdrowerki
Rejs w 2008 roku na s/y Legia, startujemy z Gdyni. Przejmowanie jachtu, sztalowanie prowiantu, tankowanie wody oraz paliwa z bunkra. Rejs zapowiada sie niezly, prognoza pogody na najblizsze dni to wiatr N-W 6, czyli bedzie wiac tylko dlaczego akurat w "morde" ? Dla nas to pryszczOddajemy cumy i wieczorem wyplywamy. Juz za glowkami basenu jachtowego odczuwamy falowanie, ktore za trzy godziny bedzie o wiele wieksze jak bedziemy na pelnym morzu. Pierwszy port planowany to Visby na Gotlandii, ale przy tych warunkach bedzie trudno osiagalny. s/y Legia ma duzy kat martwy a przy takim wietrze i znaczny dryf ze wzgledu na nadbudowke, ktora jest dosc duza i stawia opor nawet przy manewrach portowych jak wieje silny wiatr a co dopiero na otwartym morzu. Po dwoch dobach jestesmy na wysokosci Gotlandii po wschodniej stronie i przeciskamy sie przez polnocna gdzie jest przejscie na zachodnia strone wyspy, zajmuje nam to sporo czasu, bo halsowka wydluza droge. Po nastepnych dwoch dobach stoimy w Nynäshamn gdzie zaczynaja sie szkiery. Cdn....
Ostatnio edytowane przez waruga ; 19.04.12 o 00:11
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Oooo, kroi się następna opowieść. Czekam niecierpliwie![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Adaś !! Czy Ty to wszystko masz zanotowane czy tak z głowy ??
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Zanotowane, pamietam i z glowy![]()
W Nynäshamn pobylismy dwie doby, nalezal nam sie relax po "doczolganiu" sie do pierwszego portu, bo tak mozna powiedziec o zeglowaniu pod wiatrWybralismy sie na zbieranie grzybow i znalezlismy piekne okazy, ktore trafily do jejecznicy
Przed nami nastepne dwa dni plyniecia w szkierach z zawinieciem do Bullando, pogoda poprawila sie, silny wiatr zmienil sie w trojeczke i pozeglowalismy
![]()
Czemu "Legia" miała taką dziwną banderę ? Nie jest to bandera marynarki wojennej a "zbrojne ramię" jej się należy !!
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
W zestawie bander MW nie figuruje ( czyli takie jakie sa na okretach), ale ma element takiej bandery w postaci wyciecia![]()
s/y Legia nalezy do MW dlatego nosi taka bandere, chociaz nie jest w sluzbie czynnej aczkolwiek jak wplynelismy na wody terytorialne innego panstwa to czulismy sie jak okret wojennyORP Iskra jest zaglowcem jak wiadomo (chociaz mowi sie okret szkolny) i nosi bandere MW, bo jest podporzadkowany do Dywizjonu Okretow Hydrograficznych a bandery MW maja wszystkie wyciecia.
Ostatnio edytowane przez waruga ; 19.04.12 o 17:19