Wiesz, każdy ma inną metodę na robienie zdjęć. Są i tacy, którzy potrafią cały dzień siedzieć w jednym miejscu czekając na dobre światło.
Ja mam swoją metodę na robienie zdjęć... a w ogóle nie o to pytałem.![]()
Wiesz, każdy ma inną metodę na robienie zdjęć. Są i tacy, którzy potrafią cały dzień siedzieć w jednym miejscu czekając na dobre światło.
Ja mam swoją metodę na robienie zdjęć... a w ogóle nie o to pytałem.![]()
Przeciez oslona przeciwsloneczna nic ci nie pomoze, jesli blik spowoduje filtr! Pewnie zmienisz zdanie, gdy bedzie np. zima, ostre slonce, bedziesz wlasnie pstrykal piekny krajobraz z pieknymi chmurami, ktore dosc szybko sie przemieszczaja, zrobisz fotke, obejrzysz na lcd, a tu... duzy, zielonkawy blik. Mysle, ze nie bedziesz wtedy zadowolony...Zamieszczone przez slaszysz
Dwa filtry slim - UV i polar - na krótkiej ogniskowej mogą Ci winietować. Trzy - jeśli dołożysz do tego nakręcaną połówkę - winietowąc będą na pewno. Lepiej w tym przypadku kupić trzy filtry tej samej marki, żeby nie było problemów z wkręcaniem.Zamieszczone przez slaszysz
Dobrodziejstwa cyfrowej fotografii, ech...
Nie mów, że do dobrego zdjęcia trzeba zsiąść z roweru, pomyśleć, może statyw rozstawić itd. Popatrz na zdjecia Rafała Cz. robione "z biodra".Zamieszczone przez lgrabun
slaszysz, jeśli chcesz nosic UV na stałe to tak czy siak potrzebujesz przelotowe filtry (z gwintami z obu stron chociazby po to, żeby dekielek móc założyć. Ktoś tu na forum kupił nieprzelotowy i psioczył, właśnie na brak możliwości zalożenia dekla.
Jeżeli filtry to tylko COKIN, (chyba ze chodzi o IR) to wtedy najlepiej HOYE.
było sobie życie
Dobra, dobra, pytanie było głównie o gwinty na filtrach.To mnie przede wszystkim interesuje.
przy cokinie masz poprostu adapter i holder i wsadzasz filtry. maksymalnie 3 + polar
Większość producentów filtrów w wersji slim lub Low Profile Frame stosuje również drugi gwint z przodu pozwalający na nakręcenie następnego.
Przykładowo: wszystkie Hoya - PRO1 Digital LPF 3mm, Marumi - DHG slim 3mm są z dwoma gwintami.
Heliopan stosuje podwójne gwinty w większości filtrów slim z wyjątkiem CPL, a BW nie posiadają drugiego gwintu i wraz z filtrem dołączają dodatkowy dekielek, gdyż założenie oryginalnego nie jest możliwe.
Żadnego winietowania przy zastosowaniu dwóch fitrów slim razem nie będzie nawet przy ogniskowej 14mm. Przy dłuższych ogniskowych można nakręcać więcej, oby tylko światła starczyło.
Pozdrawiam.
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać