Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Kilka filtrów na raz?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Wiesz, każdy ma inną metodę na robienie zdjęć. Są i tacy, którzy potrafią cały dzień siedzieć w jednym miejscu czekając na dobre światło.
    Ja mam swoją metodę na robienie zdjęć... a w ogóle nie o to pytałem.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slaszysz
    Nie jestem purystą, jak będzie blik na zdjęciu to nie będę wyrywał włosów z głowy. Poza tym jest jeszcze osłona na obiektyw...
    Przeciez oslona przeciwsloneczna nic ci nie pomoze, jesli blik spowoduje filtr! Pewnie zmienisz zdanie, gdy bedzie np. zima, ostre slonce, bedziesz wlasnie pstrykal piekny krajobraz z pieknymi chmurami, ktore dosc szybko sie przemieszczaja, zrobisz fotke, obejrzysz na lcd, a tu... duzy, zielonkawy blik. Mysle, ze nie bedziesz wtedy zadowolony...
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slaszysz
    Wiesz, każdy ma inną metodę na robienie zdjęć. Są i tacy, którzy potrafią cały dzień siedzieć w jednym miejscu czekając na dobre światło.
    Ja mam swoją metodę na robienie zdjęć... a w ogóle nie o to pytałem. :)
    Dwa filtry slim - UV i polar - na krótkiej ogniskowej mogą Ci winietować. Trzy - jeśli dołożysz do tego nakręcaną połówkę - winietowąc będą na pewno. Lepiej w tym przypadku kupić trzy filtry tej samej marki, żeby nie było problemów z wkręcaniem.

Dobrodziejstwa cyfrowej fotografii, ech...

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun

Ad 2. Też jeżdżę na rowerze. Przed zrobieniem każdej foty z niego zsiadam, rozstawiam statyw i zastanawiam się, co tak naprawdę mi się w scenie spodobało. Zazwyczaj to drugie robię na początku, co często skutkuje tym, że statywu rozstawiać nie muszę Generalnie jednak wydźwięk ma być taki, że na zrobienie dobrego zdjęcia trzeba poświęcić trochę czasu. Jeśli zaś nie chcesz poświęcać czasu, to naprawdę lepiej znaleźć inne hobby
    Nie mów, że do dobrego zdjęcia trzeba zsiąść z roweru, pomyśleć, może statyw rozstawić itd. Popatrz na zdjecia Rafała Cz. robione "z biodra".

slaszysz, jeśli chcesz nosic UV na stałe to tak czy siak potrzebujesz przelotowe filtry (z gwintami z obu stron chociazby po to, żeby dekielek móc założyć. Ktoś tu na forum kupił nieprzelotowy i psioczył, właśnie na brak możliwości zalożenia dekla.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Jeżeli filtry to tylko COKIN, (chyba ze chodzi o IR) to wtedy najlepiej HOYE.
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dobra, dobra, pytanie było głównie o gwinty na filtrach. To mnie przede wszystkim interesuje.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    przy cokinie masz poprostu adapter i holder i wsadzasz filtry. maksymalnie 3 + polar

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Większość producentów filtrów w wersji slim lub Low Profile Frame stosuje również drugi gwint z przodu pozwalający na nakręcenie następnego.

Przykładowo: wszystkie Hoya - PRO1 Digital LPF 3mm, Marumi - DHG slim 3mm są z dwoma gwintami.
    Heliopan stosuje podwójne gwinty w większości filtrów slim z wyjątkiem CPL, a BW nie posiadają drugiego gwintu i wraz z filtrem dołączają dodatkowy dekielek, gdyż założenie oryginalnego nie jest możliwe.

Żadnego winietowania przy zastosowaniu dwóch fitrów slim razem nie będzie nawet przy ogniskowej 14mm. Przy dłuższych ogniskowych można nakręcać więcej, oby tylko światła starczyło.
    Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać