Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: W czym nosicie swoje zapasowe karty, akumulatorki ?

Jd
    Gość

W czym nosicie swoje zapasowe karty, akumulatorki ?

Zastanawiam sie co małego i zgrabnego zakupic do noszenia zapasowych kart SD, akumulatorków wielkości karty CF itp ?
    Normalnie nie jest to problemem bo większośc futerałów ma kieszonki na te sprawy. Gorzej jak aparat jest mały i w modnych ostatnio skórzanych futerałach retro na wzór tych z lat 60-70. Są dostępne futeraliki -portfeliki , ale zdjecia w necie nie oddaja w pełni obrazu .
    Jeżeli rozwiazaliście juz ten problem to podzielcie sie doświadczeniami.

PS noszenie tych rzeczy luzem gdzieś w zakamarkach ubrania prowadzic moze do ich zagubienia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Odp: W czym nosicie swoje zapasowe karty, akumulatorki ?

Witam serdecznie.

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    ...
    PS noszenie tych rzeczy luzem gdzieś w zakamarkach ubrania prowadzic moze do ich zagubienia.
    Zupełnie jak z kluczami albo bilonem. Może po prostu trzeba postępować podobnie?
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Idź do jakiegoś Saturna czy innego MM i masz tam multuum wszelkeigo rodzaju pokrowców. Ja i tak polecałbym Portfel i kieszeń
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

W tę zimną pogodę zapasowe akumulatorki tylko przy ciele (kieszeń koszuli, wewnętrzna kieszeń kurtki).

Tak normalnie to mam futerał Hamy w którym są po dwie kieszonki na karty i akku (puste/naładowane i zapełnione/rozładowane). Oznaczone, trudno pomylić. Jest nieco większy od, powiedzmy, kilograma cukru, taki zwężający się ku dołowi futerał. Mieści się w nim lustrzanka z dołączonym jednym obiektywem.

Na bardziej ambitne wyjście torba naramienna Opticam, niezbyt wyzywająca (więc i pokusa mniejsza), dwie małe kieszonki po bokach, duża kieszeń z klapą, w torbie mieści się albo sam Tair 300mm od fotosnajpera, albo lustrzanka z gripem i trzy obiektywy.
    pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Mam takie malutkie portfeliki wyprodukowane specjalnie pod karty pamięci/akumulatorki. Używam, są bardzo praktyczne, szczególnie gdy zabieram aparat tylko w przylegającym pokrowcu, gdzie już nic innego się nie mieści. Ja kupowałem w USA, w sklepie 99c, a więc cena z taxem wynosiła niewiele więcej niż 1$. Już kilka osób pytało - gdzie to kupiłem. W naszych sklepach ciężko kupić coś sensownego, a już już się znajdzie to taka bzdura potrafi kosztować kilkadziesiąt PLN. W pewnym sensie do moich dedykowanych pokrowców podobny jest malutki portfel (niewiele większy od kart kredytowych) Campus Vito. Zamknięty dookoła zamkiem, wewnątrz sporo przegródek. Kosztuje około 20 PLN, jest łatwodostępny i spokojnie się sprawdzi do celów opisywanych w pierwszym poście

zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Jd
    Gość

O właśnie cos w tym stylu jak przedstawił to Karol bardzo by sie nadało.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

To ja mam podobny portfelik tylko używam go do kart kredytowych i dokumentów, "Tatonka Urban Wallet"

Z kolei karty pamięci trzymam w opakowaniu od SanDisk, część w darmowym które było dołączane do Extreme III,
    oraz zakupiłem twarde z tworzywa sztucznego, o takie:
    Jest wygodne, ale bardziej dla kart CF, niż SD, bo w środku jest wyżłobienie zarówno na dwie karty CF, albo na dwie inne karty jak SD, MS.

Przypadkiem mam też portfelik LowePro na karty CF, mieści się w nim około 8 takich kart. całkiem wygodna rzecz, o ile komuś potrzeba tyle miejsca.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Jd
    Gość

Ja bym chciał zmieścic z trzy akumulatorki o gabarytach CF (oczywiscie sa grubsze od CF) takie np jak NP50, SLB-11A czy NB-4L i z trzy/cztery karty SD