Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jakie ustawienia do rajdu

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Jakie ustawienia do rajdu

Witam wszystkich, wybieram sie dzisiaj na rajd samochodowy. Jak uwazacie, lepiej jest ustawic tryb pierszenstwa migawki czy pierszenstwo czasu. Bede blisko fotografowanych obiektow, niebo zachmurzone. Posiadam e-500 + 14-45.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    wydaje mi się, że czasu jeśli chcesz uzyskać efekt zamrożenia, choć bardziej stosowny byłby manual. Jeśłi weżmiesz piorytet migawki mogą Ci wyjść za długie czasy i poruszone zdjęcie chyba że będziesz tego pilnował albo chcesz robić panoramowanie.
    Sprzydałoby się więcej słońca do takich zdjęć

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria

Re: Jakie ustawienia do rajdu

Cytat Zamieszczone przez kriss642
    Witam wszystkich, wybieram sie dzisiaj na rajd samochodowy. Jak uwazacie, lepiej jest ustawic tryb pierszenstwa migawki czy pierszenstwo czasu. Bede blisko fotografowanych obiektow, niebo zachmurzone. Posiadam e-500 + 14-45.
    jeśli zastanawiasz się pomiędzy trybem migawki i czasu to radze tryb sportowy i filtr uv bo będziesz "blisko". Pochwal sie fotami z rajdu
    sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
    sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce

www.k2-stal.pl

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Tryb migawki? Chodzi o tryb czasu otwarcia migawki? To jak sie ma do tego wybor pomiedzy "trybem migawki i czasu"? Ke? To jakies maslo maslane. Sa cztery tryby: Tryb P (prawie automat, mozliwa korekcja ekspozycji), Tryb A (priorytet przyslony), Tryb S (priorytet czasu otwarcia migawki) i Tryb M (pelny manual). Ja najczesciej jade w trybie A.

Zapewne bedziesz chcial zatrzymac samochody w ruchu. W zwiazku z tym potrzebne sa ci krotkie czasu, 1/200 i mniej (tak mysle). Mysle, ze najsensowniej jest wlaczyc tryb A, ustawic najmniejsza mozliwa liczbe przyslony (dla 14-45 to i tak jest calkiem sporo, wiec raczej nie bedzie problemu z za mala GO) i na ISO 100 sprawdzic, jakie czasy uzyskujesz. Jesli beda za dlugie (najlepiej sprawdz to w praktyce, czy dany czas jest za dlugi), to podnos wartosc ISO, az do uzyskania wystarczajaco krotkiego czasu. Oprocz tego C-AF i tryb zdjec seryjnych. Jesli bedziesz blisko (a z 14-45 raczej powinienes, bo ma on dosc krotka ogniskowa), to sensownie jest miec jakis filtr UV do ochrony przedniej soczewki od kamyczkow, a na pewno zaloz oslone przeciwsloneczna.

PS. Jesli bedziesz zmuszony ustawic bardzo wysokie ISO to licz sie ze sporymi szumami.
    To chyba tyle,
    Pzdr i udanych fotek.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zbyt ciemny obraz

Obraz jest zbyt jasny lub zbyt ciemny.
    Podczas fotografowania w trybie S albo A wyświetlona prędkość migawki lub wartość przysłony mogą migać. Miganie oznacza, że nie jest możliwe uzyskanie prawidłowej ekspozycji. Jeżeli
    wykonasz teraz zdjęcie, będzie ono zbyt jasne lub zbyt ciemne. W takiej sytuacji zmień wartość przysłony lub czas otwarcia migawki.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tryb pracy aparatu [PASM] nie ma wpływu na wartości czasu, przysłony etc i ogólnie na zdjęcie... To jest tylko rodzaj obsługi aparatu, sposób zmieniania ustawień i automatycznego ich doboru przez aparat.

Ja bym się z kitem nie bawiła w zamrażanie ruchu - wszystkie zdjęcia rajdowe wyglądają tak samo, ot, autko stoi sobie na drodze To jest bardzo fajna okazja do panoramowania - ustawiasz dość długi czas [1/60? tak mniej więcej] i "śledzisz" pojazd.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Legnica/Dzikowiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    ja polecam zdecydowanie tryb manualny + stosunkowo długie czasy od 1/50 do 1/80 zależnie od sytuacji + stabilizacja w poziomie , z tym że 14-45 przy całym szacunku dla tego szkła, jest trochę za krótki na rajdowe polowania
    Ostatnio edytowane przez mochool ; 10.09.09 o 14:06

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mochool Zobacz posta
    ja polecam zdecydowanie tryb manualny + stosunkowo długie czasy od 1/50 do 1/80 zależnie od sytuacji + stabilizacja w poziomie , z tym że 14-54 przy całym szacunku dla tego szkła, jest trochę za krótki na rajdowe polowania
    Pragnę zauwazyć, że pytanie padło 2 lata temu, a autor napisał wyraźnie "wybieram się dziś..."

| OlyJedi Awatar maj0nez
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mochool Zobacz posta
    ja polecam zdecydowanie tryb manualny + stosunkowo długie czasy od 1/50 do 1/80 zależnie od sytuacji + stabilizacja w poziomie , z tym że 14-54 przy całym szacunku dla tego szkła, jest trochę za krótki na rajdowe polowania
    Kolega pisał o 14-45mm a to dwa różne szkła
    Pozdrawiam
    Karol

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kriss642 Zobacz posta
    Pobaw się, poeksperymentuj... inaczej sie nie nauczysz.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.