Rozumiem. Czyli korzystając np z CameraRaw można odetchnąć, że obraz z RAW na pewno nie posiada za mało kolumn a tyle ile mieć powinien. Chodzi mi właśnie o ustalenie, czy coś po drodze nie jest gubione. Swoją drogą niepotrzebnie zawracam Wam głowę. Zrobię test. Wykadruje przed zrobieniem zdjęcia obraz tak aby krawędź przedmiotu była oddalona od stojącego obok przedmiotu dosłownie o milimetry (ale żeby ten przedmiot nie był widoczny w wizjerze). Jeśli otrzymam wiernie obraz taki jak w wizjerze, to będę usatysfakcjonowany. Ważne, żeby w postprodukcji obraz nie był mniejszy niż ten, który kadrowałem.
Tyle, że w moim przypadku, dzięki użyciu RawShooter, kolumn i wierszy przybywało w stosunku do jpega z puszki, czy po konwersji RAWa OSem
Ale ja nie mam włączonej korekcji obiektywu w CameraRaw a obraz i tak jest okrojony w porównaniu z RAW w Picasa. Obraz jest tak okrojony jak JPG.
Bo ACR robi to z automatu. Spytaj epicure, kiedyś już o tym dyskutowaliśmy.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl
Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.