Z RT jest problem jeżeli ktoś nie śledzi rozwoju od początku. Mogą umknąć naprawdę fajne funkcje czy algorytmy demozaikowania.
Z RT jest problem jeżeli ktoś nie śledzi rozwoju od początku. Mogą umknąć naprawdę fajne funkcje czy algorytmy demozaikowania.
Dzięki Panowie. Mnie coś googul chyba nie lubi, albo ja jakis tempy jestem.
---------- Post dodany o 12:54 ---------- Poprzedni post był o 12:50 ----------
Jednak ze mnie tempy matoł, teraz dopiero zauważyłem, ze wpisuje terapee zamiast therapee. Przepraszam za zawracanie doopy.
.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Ty, możliwe, przecież kiedyś mieszkałem na Wełnowcu ze dwa miesiące![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Ludziki, na pewno było to wałkowane w wątkach systemowych micro ale za nic nie mogę wyszukać - czy wczytując orfy z OM-D muszę coś zmienić w ustawieniach Raw Therapee? Do tej pory obrabiałam RAW-y z e-510. Inne demozaikowanie się ustawia, czy coś?
Przepraszam za ewentualne niedoszukanie w innych wątkach (ten o E-M10 ma ponad 1000 postów).
Ustaw amaze dla tego programu, jest chyba najlepsze
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Po wczytaniu RAW-ów z OM-D em-5 zdjęcia są dziwnie zdesaturowane. Owszem, miałam zawsze ustawione na neutral (i vng-4) ale teraz jest jakoś... nienaturalnie wyblakłe. Te same rawy otwarte w pracy w PS są "normalne".
Rozumiem zatem, że nie zmieniacie jakoś specjalnie opcji dla OMD (poza "amaze" ale to i tak dużo ludzi używa domyślnie)?
Cały trick z obróbką*RAW'ów polega na tym, że niektóre edytory włączają w tle dodatkową*krzywą (zwykle niewidoczną*i nieedytowalną*przez usera), powyginaną*na potrzeby sensora znajdującego się*w danym aparacie. Zwykle jest to jakiś*taki esik, czyli jasne ciut wyżej, dół wycofany, lub utrzymany. Dlatego zdjęcie otworzony z domyślnymi ustawieniami wygląda stosunkowo atrakcyjnie, a już*na pewno kontrastowo (i jest przy okazji nasycone).
W Rawtherapee autorzy długo dyskutowali, czy wprowadzać*takie dodatkowe krzywe regulujące przedwstępnie obraz za usera, ale koniec końców sprawy nie rozstrzygnęli. Profil Neutral jak sama nazwa wskazuje, jest neutralny jak to tylko możliwe i nie aplikuje do obrazu żadnych poprawek, nic, zero, po prostu szaro i buro. Ale Default pracuje obecnie na auto-poziomach, które poprawiają*EV, Kontrast i co tam jeszcze mamy w zakładce Ekspozycja (bez ruszania znajdujących się*tam dwóch krzywych). IMHO najrozsądniej jest obecnie mieć*ustawione to Default, dzięki czemu obraz w miarę*przypomina to, co mamy zaszyte na podglądzie w jpeg. Potem pozostaje nam ruszyć*jedną*z krzywych na dole i uskuteczniać*swoją*obróbkę (a najlepiej raz stworzony profil zapisać).
Oczywiście powyższe tyczy się*RT w wersji 4.1, czyli najnowszej.
Na tym samym profilu rawy z e-510 i OMD em-5 różnią się znacznie. Na "neutralu" ten drugi jest nienaturalnie odsaturowany, chociaż faktycznie po przestawieniu na "default" jest ok. Ten z e-510 na "neutralu" jest neutralnie neutralny
Jest jakaś różnica w odczytywaniu tych aparatów, myślałam że o czymś nie wiem.
Przestawienie na "default" nic nie boli, w sumie nie muszę dociekać, dlaczego się różniąDzięx.
Witajcie. widzę, że dyskusja o rawach, więc poproszę Was o pomóc. Mam następujący problem. Raw, otwierany przez picasa jest szerszy niż raw otwarty przez CameraRaw. W Bridge też jest obcięty. Co może powodować taki stan rzeczy? Co więdzej picasa (pokazująca szerszy kadr) wyświetla inny rozmiar zdjęcia niż w photoshop. O co chodzi?
Ostatnio edytowane przez osiem1984 ; 30.05.14 o 01:14
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5