Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 73

Wątek: Raw therapee

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Odp: Raw therapee

Dobra, wymyśliłem i działa
    Po rozpakowaniu / skompilowaniu programu mamy katalog z programem. Nazwa nieważna. Ja go sobie nazwałem RT-4-0-6-16 bo taką mam aktualną wersję.
    W środku jest podkatalog /profiles
    w nim znajdują się pliki profili o rozszerzeniu *.pp3
    U mnie jest tych plików 13
    Otwieramy każdy z tych plików w dowolnym edytorze tekstowym, i wpis amaze zmieniamy na vng4. Zatwierdzamy i wychodzimy.
    Jeśli nam się za bardzo nie chce to zmieniamy wpisy tylko w plikach default*.pp3 (trzy pliki)

grizz miał rację mówiąc aby stworzyć sobie profil startowy.

W Windowsie pewnie też się da. Przypuszczam, że podobne drzewo katalogowe jest w C:\ProgramFiles

miłej zabawy
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Bodzip, wypróbuję w domu, jesli zadziała - masz flaszkie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria

Jest też prostszy przepis. Otwieramy zdjęcie, przestawimy sobie demozaikowanie, ew. balans bieli, czy co sobie jeszcze zażyczymy i zapisujemy ten profil (ikonka pod 'Profil przetwarzania końcowego'). Następnie udajemy się w Preferencje (ikonka -> prawa górna strona ekranu), zakładka 'Przetwarzanie obrazu', 'Domyślne parametry przetwarzania obrazu' - i przestawiamy z default na nasz nowo utworzony profil (nazwa powinna być na liście).

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Jest też prostszy przepis. Otwieramy zdjęcie, przestawimy sobie demozaikowanie, ew. balans bieli, czy co sobie jeszcze zażyczymy i zapisujemy ten profil (ikonka pod 'Profil przetwarzania końcowego'). Następnie udajemy się w Preferencje (ikonka -> prawa górna strona ekranu), zakładka 'Przetwarzanie obrazu', 'Domyślne parametry przetwarzania obrazu' - i przestawiamy z default na nasz nowo utworzony profil (nazwa powinna być na liście).
    Jasne, zgoda z małym zastrzeżeniem. Jeśli po wczytaniu zdjęcia przestawisz profil postprocesingu na np. default-ISO-high to masz z powrotem powrót do amaze
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    W Windowsie pewnie też się da. Przypuszczam, że podobne drzewo katalogowe jest w C:\ProgramFiles
    Dokładnie tak. Pliki siedzą w C:\Program Files\RawTherapeeV40\profiles\
    The question is, who cares?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Jasne, zgoda z małym zastrzeżeniem. Jeśli po wczytaniu zdjęcia przestawisz profil postprocesingu na np. default-ISO-high to masz z powrotem powrót do amaze
    Dlatego nazywają się 'predefiniowanymi profilami' Jednak dla mnie logiczniejszym będzie wczytanie każdego profilu z osobna, zmiana demozaikowania i zapisania go na nowo pod nazwą z prefiksem 'oly', np. 'oly_default_iso-high'. Dlaczego? Ano dlatego, że jak zainstalujesz nową wersję programu, to ona nadpisze nasze modyfikowane w notatniku profile i proces trzeba będzie powtórzyć. A nasze profile z prefiksem pozostaną bez zmian (chyba, że będzie jakaś niezgodność na linii profil ~ nowa wersja programu)

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Albo sobie skopiujesz katalog /profiles i wczytasz potem do nowej wersji - rozwiązań jest mnóstwo.
    Ja sobie właśnie kompiluję ze źródełek pod moją architekturę i pod grafikę. Ha, będzie śmigało

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Ma ktoś linka do jakiegos tutka po polsku? Od wczoraj nie mogę nic sensownego znależć.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Ma ktoś linka do jakiegos tutka po polsku? Od wczoraj nie mogę nic sensownego znależć.
    Na YT patrzałeś?
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Hmmm, wpisuję "rawtherapee tutorial" w guglu i po chwili mam http://blog.kajadesign.net/?p=622#more-622
    The question is, who cares?