www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Na moje oko zwykłej czarnej farbki tu nie ma, tylko głównie tworzywo barwione w masie i baaardzo gruba warstwa farby na metalowym szkielecie. Martwić należy się jednak nie o metalowe elementy korpusu, lecz o srebrzone plastiki.
Nie wiem jak to wygląda w srebrnym E-M5 (oby też było barwienie w masie), ale w przypadku smartfonów (te testuję zawodowo), zwykle srebrny kolor oznacza małe oszustwo. Tydzień testów i są przetarcia czy nawet płatowe zdzieranie farby. No i stąd właśnie moja awersja do sreberek...
Ostatnio edytowane przez LuiN ; 28.09.12 o 16:16
E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8
"Testuję" srebrny OM-D już od ponad 3 miesięcy i jakoś nic się nie ściera wiec nie panikuj![]()
Fajnie gdyby ktoś z Olympusa się wypowiedział w tym temacie.
Ja osobiście nie widze powodu aby nakładanie/mieszanie koloru czarnego różniło się od srebrnego. Mam nadzieję, że to ta sama technologia. Jeżeli jest tak jak sądzi LuiN - czyli najpierw nakładany jest czarny na całości a następnie malowane cześci na srebrno to moga z tym być w przyszłości kłopoty.
Nie widze emotek, wiec sie spytam
Zartujecie prawda?
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
I niech tak zostanie
Nie zrozumieliśmy się. Zauważam tylko, że stosowanie szarego czy czarnego tworzywa, a następnie przemalowywanie go na inny kolor jest w świecie elektroniki użytkowej zjawiskiem powszechnym (i moim zdaniem karygodnym). Czarne plastiki użyte np. w podstawie E-M5 są barwione w masie - tzn. zdrapując je, dokopujesz się do koloru czarnego i farby jako takiej na nich nie ma.
Zupełnie inną historią jest malowanie elementów metalowych. Np. w iPhone'ie 5 czarna farba zdziera się tuż po zakupie (a np. na porządnym statywie trzyma się przez lata niezależnie jakbyśmy nim tłukli). Wiele zależy tu od użytego metalu, jak i samej farby. Anodowanego aluminium zastosowanego w czarnej wersji smartfonu Apple'a farbka trzymać się nie chce...
Nieee...
Wy naprawde na powaznie....
To nie makijaz zeby deliberowac czy sie zetrze, to ma robic zdjecia - apropo robicie jeszcze jakies czy w torebkach nosicie razem z kosmetykami do podmalowywania facjaty?
Zaprawde powiadam wam, nawet jak sie wytrze farba to aparat nie przestanie zdjec robic, a nawet jak sie wytrze to zawsze mozna drugi nowy kupic...
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Jak się zetrze teflon, to też se jajka usmażysz.
Nikt tu nie mówi, że E-M5 zaraz dostanie łuszczycy i od tego wyjdą gorsze zdjęcia. Inna sprawa, że nie widzę sensu kupowania sprzętu, w którym niektóre elementy tylko udają metalowe. Niech będzie widać gdzie jest plastik, przecież to żaden wstyd.
No i dlatego u mnie wybór padł na czarny (a... i ładniejszy jeszcze jest, ale o to, to już pewnie były tu wojny).