Strona 97 z 475 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107147197 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 961 do 970 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Zgaduje: koszty dostawy, cła, lokalne podatki, marże sprzedawców...

Poza tym ceny są "zalecane", a resztę zweryfikuje rynek. Zaczekajmy na faktyczne pojawienie się towaru w sklepach.
    No ale za wielką wodę też te aparaty dostarczyli, marże B&H też naliczyło. Jakie jest cło na produkty z Japonii? Towar już jest w cyfrowe.pl.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    A ja się pytam, skąd się biorą te ceny... W ubogich krajach (USA) aparat kosztuje 999$, co by dawało na nasze jakieś 3200zł. Skąd ta reszta kwoty?
    To zleć zakup komuś z takiego biednego kraju, za flaszeczkę , w bagażu podręcznym, jakiś polonus chętnie przywiezie go do Starego Kraju i po sprawie. Naprawdę nie czytałeś, że oni tam mają zupełnie inne podatki pośrednie, niż my tutaj w EU. Gwarancja też mają mniejszą, o rok.

Za nowy obiektyw za 250 USD zapłaciłem prawie 130 PLN cła ( z Japonii ) , za używaną Mamyję Za 240 USD zdoili ode mnie prawie 250 PLN ( z USA). Idzie to jakby po uważaniu.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 2.04.12 o 09:05
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

999$, u nas waluty są "nie doszacowane". Jak za komuny-czarny rynek dyktował wartość $, rubla
    W takim razie dolar powinien kosztować 4,8zł
    OM-D E-M5, 12-50, 45/1.8, E-510 dual kit, 14-54, FL-50,

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ...

Za nowy obiektyw za 250 USD zapłaciłem prawie 130 PLN cła ( z Japonii ) , za używaną Mamyję Za 240 USD zdoili ode mnie prawie 250 PLN ( z USA). Idzie to jakby po uważaniu.
    Masz pewność, że vat-u w tym nie było?

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Z 4/3 jest i tak szybciej niż w EPL-1, do krajobrazu wystarczy, o ptakach , sarnach nie ma co marzyć , jest wydaje mi się troszkę lepiej niż w EP-3.
    Pozdrawiam AP.
    Z 14-54 działa wystarczająco jak na moje oczekiwania, ale dysproporcja wielkości jest znaczna i obawiam się, że nawet z gripem wyważenie takie zestawu nie będzie idealne. To niestety potwierdza tezę, ze uszczelnienia w OM-D to trochę przerost formy nad treścią, przynajmniej dla tych, którzy nie robią macro. Uszczelnione body jest w pełni funkcjonalne gdy możemy do niego podpiąć jednego lub kilka uszczelnionych zoomów o odpowiedniej jakości. Tak było w dużym 4/3. W m4/3 ze szkieł lepszej jakości mamy tylko biżuterię w postaci stałek. Nawet jeśli zapowiadane zoomy Panasa będą uszczelnione to dla użytkowników OM-D też będzie to bardzo droga opcja - nie chodzi nawet o spodziewaną wysoką cenę obiektywów, ale o fakt, że trzeba będzie płacić dwa razy za to samo(stabilizacja w body i w obiektywie). Ten Panas mikrusem nie będzie więc bez gripa się nie obejdzie, a wówczas koszt całej imprezy przekroczy zapewne 10 tys. zł.
    Mi na prawdę podoba się wiele cech OM-D ale nie widzę uzasadnienia dlaczego system skoncentrowany wokół tej nowej linii, obarczony w dodatku sporymi "genetycznymi" wadami, ma być najdroższy w swoim segmencie.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 2.04.12 o 09:25

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Według taryfy celnej cło na aparaty wynosi 4,2% (strona 606 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej - taryfa celna). Co z resztą? Vat? 23%

Policzmy, 999$ = ok. 3200 zł. Do tego vat i cło -> 3200x1,042x1,23= 4101,31 zł Co dalej? Na cyfrowe.pl cena wynosi 4799 zł.

Ma ktoś pomysł za co płacimy prawie 700zł więcej? To 3200 w B&H to już z zyskiem sklepu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez erol Zobacz posta
    Na cyfrowych już wyceniony - 4800 body, 5700 body+12-50
    Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    A ja się pytam, skąd się biorą te ceny... W ubogich krajach (USA) aparat kosztuje 999$, co by dawało na nasze jakieś 3200zł. Skąd ta reszta kwoty?
    Nie wiem jak licza w USA.Ale mysle,ze wiem jak licza u nas.
    W niemcach wycenili w detalu,ze body ma kosztowac nie wiecej jak 1099€.Wiec mozemy sobie wykumac,ile w hurtowni sklep zaplacil minus mewer i zysk 15% czyli okolo 750-850€.Gdy sklep bierze duzo to jeszcze dostaje tzw procenty i kupi taniej.A dlaczego taka cena u nas? No moze dlatego,ze Pan bizmesmen,lub Pani bizneswomen buja sie z Firmy "U Wladka optyka com.pl"za Odre kupuje w sklepie u Hanza po 1099,lub jak wezmie hurtem 5 sztuk(na ktore juz przedplate kazal wplacic)to mu Hanz za 1050 pusci.Wiec Bizneswomen szybko kalkuluje 1050x4,14=4350,-
    Plus rachunek z CPN,bo na wode nie chcial palic i wlac trza bylo.No i wychodzi jak drut 4800.Nawet nie mozesz powiedziec,ze naciaga.Toz to czarno na bialym widac,ze po kosztach jedzie,zysku nic nimo.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Przynajmniej wysyłka jest gratis

Jd
    Gość

Ale sugerowane przez Olympus Polska oficjalne ceny też są około 4.800 zł za samo body to co sie dziwicie sklepom - nie trzeba wcale jeździć za Odrę .

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zimny Zobacz posta
    999$, u nas waluty są "nie doszacowane". Jak za komuny-czarny rynek dyktował wartość $, rubla
    W takim razie dolar powinien kosztować 4,8zł
    Od dawna tak liczę i się sprawdza...
    Lampę do OMD wycenili na 1,5k - a ponoć kosztuje 300$
    Pewnie za gripa zażyczą sobie podobnie... (też 300$)

Uprawnienia umieszczania postów